Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Дневникът на едно сираче" от Андреа Стаматова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

28.02.2019  Скъпо дневниче, днес ме местят в нов приют - ,,Свети Георги“. Намира се във Видин. Нямам търпение да се запозная с другите деца.

03.03.2019  Тук е ужасно! Настаниха ме в една стая със 17-годишни момичета. Обиждат ме, ритат ме, взимат ми вещите, подиграват ми се. Ти, дневниче, си единственото нещо, което успях да скрия от тях. Не издържам!

05.03.2019  Не мога да повярвам. Днес ми съобщиха, че има семейство, което иска да ме осинови. След 9 години най-накрая ще спра да обикалям по приютите.

06.03.2019  Семейството се държи много дружелюбно с мен. Нямам време да пиша повече. Отиваме в парка да хапнем сладолед.

07.03.2019  Оказа се, че семейството е имало дъщеря и тя е била на моята възраст, даже е родена на същата дата като мен.

08.03.2019  Шокирана съм! Оказа се, че аз съм била това момиче. Показаха ми мои снимки като малка. След всичките тези години отново се събрахме. Любовта събира хора, независимо на какво разстояние са.

09.03.2019  Днес ще се срещна с останалата част от семейството. С всички братовчеди, баби, дядовци, лели.

10.03.2019  След всички тези дни на напрежение, започвам да усещам домашния уют, за който всяка вечер преди лягане мечтаех в приютите.

17.12.2035  Скъпо дневниче, намерих те в един шкаф у дома. Днес е денят, в който ще си осиновя дете. Нямам търпение да видя искрите в очичките му.

18.12.2035  Детето е много послушно и красиво. Беше прекрасен ден!

25.12.2035  Оказа се, че детето досега не е празнувало Коледа и реших да му купя голям и скъп подарък. Когато разопакова подаръка, се разстрои. Помислих си, че не му харесва и го питах какво става. То ме погледна и ме попита:

 - Мамо, за какво ми е това? Аз вече си имам семейство. Трябваше да го подариш на някое дете, което няма това щастие да живее със семейство.


Автор: Андреа Стаматова   – 11 г,

ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ – Бургас

Ръководител: Иванка Драгиева

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЕТЯ ЯНАКИЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЯНУАРИ!

Дъжд, а след дъжда мокър сняг! Предупреждението е за оранжев код за обилен сняг. Има населени места без ток, а движението в цялата област е при зимни условия, пътищата се опесъчават и почистват. Следим актуалната пътна обстановка. Ето и останалите акценти до 10 часа: Рибарите или Доган обслужва нов законопроект, внесен от ГЕРБ? Въпросът..

публикувано на 27.01.21 в 07:06

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти януари

Решено - още в първите дни на февруари ще отворят моловете и фитнесите, а големите ученици ще се върнат присъствено в клас. Врати отварят залите за спорт, танци и за културни мероприятия. Но докато се радвате за разхлабването на мерките, затегнете шаловете, че зимата се връща днес!  По-топло събуждане във вторник предлагаме от сутрешния ефир на БНР -..

публикувано на 26.01.21 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЯНУАРИ!

От днес започва процесът на масово тестване на учителите за COVID-19. Тестването е е безплатно и доброволно. Целта е да се проследи скритата заболеваемост сред педагозите преди връщането на част от учениците от 5 до 12 клас към присъствено обучение от 4 февруари. В темата на деня на фокус поставяме проектобюджетите на общините в Бургаска..

публикувано на 25.01.21 в 07:05

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 22-ри януари

Дано не ме лъжат очите, но виждам петък на хоризонта!   Осланяме се на петъчния оптимизъм и започваме по-рано със задачите за днес, за да може и по-рано да се отдадем на дългоочакваната уикенд почивка. Или както се казва съботата започва от петък следобед.  Усмихваме утрото на 22-ри януари и от сутрешният ефир на БНР - Бургас. В темата..

публикувано на 22.01.21 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 ЯНУАРИ!

ОУП на Община Поморие е готов. Стратегическият документ залага развитието морския град в следващите десетилетия. Какво се предвижда проверяваме в темата на деня. След новините в 8 часа ще чуем кмета Иван Алексиев, който ще представи проекта на Общ устройствен план. На Бабинден с уважение, към тези, които посрещат новия живот. Има ли бейбибум..

публикувано на 21.01.21 в 06:57

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 20 ЯНУАРИ:

Всяка сутрин трябва да се будиш с нещо добро: добро настроение, добри чувства, добри намерения. Добро утро от БНР – Бургас и пожелания за успешен ден! Предлагам ви да започнем днешната сряда и с чаша любимо кафе и положителни мисли. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   Бизнесът настоява ресторанти и заведения..

публикувано на 20.01.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 19 ЯНУАРИ!

„За“ и „против“ подземен паркинг под градинката на Часовника в Бургас? Темата, която разбуни духовете през миналата седмица, продължава да вълнува експерти и граждани на морския град. Против това намерение се обявиха и от бургаската структура на Камарата на архитектите. Аргументите им ще чуем след новините в 8 часа. За силата на образованието..

публикувано на 19.01.21 в 07:03