Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Дневникът на едно сираче" от Андреа Стаматова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

28.02.2019  Скъпо дневниче, днес ме местят в нов приют - ,,Свети Георги“. Намира се във Видин. Нямам търпение да се запозная с другите деца.

03.03.2019  Тук е ужасно! Настаниха ме в една стая със 17-годишни момичета. Обиждат ме, ритат ме, взимат ми вещите, подиграват ми се. Ти, дневниче, си единственото нещо, което успях да скрия от тях. Не издържам!

05.03.2019  Не мога да повярвам. Днес ми съобщиха, че има семейство, което иска да ме осинови. След 9 години най-накрая ще спра да обикалям по приютите.

06.03.2019  Семейството се държи много дружелюбно с мен. Нямам време да пиша повече. Отиваме в парка да хапнем сладолед.

07.03.2019  Оказа се, че семейството е имало дъщеря и тя е била на моята възраст, даже е родена на същата дата като мен.

08.03.2019  Шокирана съм! Оказа се, че аз съм била това момиче. Показаха ми мои снимки като малка. След всичките тези години отново се събрахме. Любовта събира хора, независимо на какво разстояние са.

09.03.2019  Днес ще се срещна с останалата част от семейството. С всички братовчеди, баби, дядовци, лели.

10.03.2019  След всички тези дни на напрежение, започвам да усещам домашния уют, за който всяка вечер преди лягане мечтаех в приютите.

17.12.2035  Скъпо дневниче, намерих те в един шкаф у дома. Днес е денят, в който ще си осиновя дете. Нямам търпение да видя искрите в очичките му.

18.12.2035  Детето е много послушно и красиво. Беше прекрасен ден!

25.12.2035  Оказа се, че детето досега не е празнувало Коледа и реших да му купя голям и скъп подарък. Когато разопакова подаръка, се разстрои. Помислих си, че не му харесва и го питах какво става. То ме погледна и ме попита:

 - Мамо, за какво ми е това? Аз вече си имам семейство. Трябваше да го подариш на някое дете, което няма това щастие да живее със семейство.


Автор: Андреа Стаматова   – 11 г,

ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ – Бургас

Ръководител: Иванка Драгиева

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЕТЯ ЯНАКИЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти ноември

Окончателно, от утре затварят молове, ресторанти, училищата, животът отново минава дистанционно, а може би и дядо Коледа ще дойде онлайн....   Но покрай всичко това, не забравяйте и дребните радости, а както се казва, рано сутрин, всичко изглежда по-добре след кафето… Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми и от..

публикувано на 26.11.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50