Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Земята на щастието – България" от Весела Атанасова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Имало някога, едно малко градче. Дърветата в него били с корони от златни ябълки. Храстите ухаели прекрасно на маслодайни рози.

     Всички жители на това градче били много щастливи. Още когато се раждало бебе, родителите му завързвали червена, вълнена гривничка за късмет. Всяка вечер, когато си лягало, му разказвали прекрасни приказки от стари времена. Така то растяло доволно и щастливо.

     По улиците на градчето всички били усмихнати. Танцували заедно народни танци, свирели на гайди и тъпани.

     Най-забавно било в празничните дни, когато всички семейства се събирали заедно, похапвали питка или домашна баница и всякакви вкусни гозби.

     Един ден в града дошъл непознат човек. Той бил много тъжен. Не го радвало нищо. Не се усмихвал на никого. Хората го видели и много им се приискало да му помогнат. Донесли му домашна храна. Счупили с него няколко орехчета и по тях разбрали, че ще е здрав. Научили го да танцува ръченица и му показали как сам да си ушие прекрасна народна носия.

     Така човекът се успокоил. Започнал да се радва на всеки ден и вече не бил нещастен.

     Много му помогнали и малките пчелички, които той се научил да отглежда в кошери. Те му се отблагодарявали като му давали мед.

     Човекът останал в градчето, в което тревичките, храстите, буболечките, слънцето и реката го правели щастлив.

      ли кое е това градче?

     Може да е всяко едно в нашата мила България.

     Ако не знаете, идете и проверете! То не е далеч от вашия голям и красив град.


Автор: Весела Атанасова  –  9 г,

ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив

Ръководител: Мария Петрова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕЛЕНА ДИМИТРОВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 АПРИЛ:

Времето е безценно. Помислете внимателно за какво го харчите. Добро утро в петък, денят който минава най - бързо през седмицата, защото живеем с очакването за уикенда. Екипът ни днес - звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - в рубриката ни "Тема на..

публикувано на 26.04.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 АПРИЛ:

Не планирайте всичко от сутринта, оставете живота да Ви изненадва понякога. Успешно начало на делника и добро настроение ви пожелава екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Партията "Има такъв народ" вече се..

публикувано на 24.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 23 април

Темите в предаването днес: В декларация до Светия синод от бургаското сдружение „Православен зов“ настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит, повече от Калина Енчева. Защо СЕК напуска ПП-ДБ, интервю с бургаския депутат и председател на партията Константин Бачийски. Заседание на..

публикувано на 23.04.24 в 14:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АПРИЛ!

Дойде това време, което всеки усеща според собствените си разбирания. Едни вече се опитват да носят къщи гащи, защото един път като е станало почти 30 градуса и вече няма връщане назад, други се уплашиха от прогнозите и върнаха зимните якета и шапките, а сутринта в автобуса бяха пуснали и парното. Стартираме с 13 градуса. Добро утро във вторник!..

обновено на 23.04.24 в 07:13