Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наджима спасява падаща звезда" от Весела Атанасова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Запознах се в парка с едно момиче. То беше съвсем обикновено, но се отличаваше от другите по очите. Те синееха, блестяха и премигваха все едно звезда се е отразила в тях.

     Тя се казва Наджима и ми разказа своята история. Ето я и нея:

     Малката сирийка /на сирийски Надж‘има означава звезда/ цял живот мечтаеше да види падаща звезда и всяка вечер, преди лягане, излизаше навън и гледаше небето. Но звездите си стояха там далече и никоя не идваше при нея. Тя винаги си пожелаваше поне да може да види падаща звезда.

     Една нощ малкото момиченце беше много уморено и неусетно заспа на дивана без да погледне към небето. Изведнъж се събуди от потупване по рамото.

     Оказа се малка звездичка, която беше паднала по случайност тук и сега осветяваше цялата стая. Заговори на Наджима:

     - Мило момиченце, докато се люлях на моята звездна люлка, аз изхвърчах от нея и кацнах тук – при теб, на Земята. Много се изплаших и ми е мъчно за моето семейство и за приятелите ми. Искам да се върна!

     Наджима реши да помогне на звездичката, но не се сещаше как. Двете поговориха и решиха, че могат да опитат да я изстрелят обратно. Тя щеше да я полюлее на люлката в парка. Но беше много късно… Затова Наджима предложи тази нощ звездичката да остане при нея и на сутринта, когато станат преди всички, да отидат в парка. Двете се гушнаха и спаха дълго.

     Всичко през тази нощ си изглеждаше също като преди. Само стаята на момиченцето беше някак различна. Прозорците ѝ излъчваха светлина и осветяваха всичко наоколо.

     Те станаха в ранни зори. Детето предложи от скритите си запаси с най-вкусните бисквитки на света, но звездичката отказа. Тя пиела мляко от млечния път.

     Стигнаха в парка преди другите деца. Звездичката побърза да седне на любимата пейка на момиченцето. То я полюшваше и бляскавото създание се успокояваше от вятъра, който полъхваше край нея. Но колкото и да я засилваше, не беше достатъчно да излети към небето. Тръгнаха си с наведени главички.

      Щом отвориха вратата на детската стая и Наджима веднага се сети за любимата си игра „Селестия“. Извади я и заобяснява на звездичката колко е специална. В нея имаше макет на кораб. Можеха да построят един и за нея.

     Детето бързо отиде до избата, където майка ѝ пазеше кутии и кашони, а после откри много полезни материали и в отдела на татко. Върна се в стаята си и те цял ден сглобяваха кораба. Измайсториха му колело, което да се задвижва от вятъра. Оцветиха го в синьо – като небето и в жълто – като слънцето и звездите. Получи се великолепно!

     Изморени, късно вечерта, двете приятелки тръгнаха на пътешествие. По пътя, под звездите, срещнаха птици, пеперуди и пчели. Погониха се с облачетата. Видяха слънцето и неговата сестра – луната.

  Малката звездичка не искаше да се прибира, но трябваше. Тя застана много близо до слънцето, за да я вижда Наджима и да я разпознава сред другите на небето.

     Когато дойде време да се прибира обратно, Наджима видя падаща звезда и разбра, че желанието ѝ се е сбъднало. Веднага си пожела пак да отиде при своята приятелка, която светеше много силно и изпращаше цветни, сияещи намигвания към нея.

     Днес Наджима ми подаде един такъв макет на корабче, което беше направила за мен. Тя не спира да майстори такива модели и да ги подарява на децата, а очите и светят така, сякаш звезда се е огледала в тях.


Автор: Весела Атанасова   –  9 г,

ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив

Ръководител: Мария Петрова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЕТЯ ЯНАКИЕВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 19 април

Темите в предаването днес: На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи позицията до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят..

публикувано на 19.04.24 в 14:23

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 19 АПРИЛ:

Всеки ден единствената ни среща е тази с Живота. Всичко друго може да почака. Добро утро в петък! Делникът идва с очакване за прекрасни мигове и среща с приятели. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 19.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 18 април

Темите в предаването днес: По-строги правила за електрически тротинетки в Бургас предлагат група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът на този път пада върху намаляване на скоростта и санкции за неправилно паркирани. Репортаж на Елена Димитрова. В Бургас вече се прилага отдалечено предоставяне на здравна..

публикувано на 18.04.24 в 14:24

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 АПРИЛ:

Здравейте в четвъртък! Без действие, всяка мечта си остава просто хубава мисъл, затова днес бъде активни и сбъдвайте желанията си! Добро утро, да започнем делника с усмивка и добро настроение, нищо че прогнозата е, че ще вали. Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новини представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в..

публикувано на 18.04.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 17-ти април

За едни изненадваща, а за други очаквана е оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Как реагират зърнопроизводителите, какъв трябва да е наследника му и как се отразяват климатичните аномалии на посевите. С тази тема стартираме предаването, а събеседник е председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Ще продължим във..

публикувано на 17.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ! Тази пролет, такова прекрасно лято никога не сме имали. Но палачинката се обръща и сряда идва с жълт код. Добро утро на 17-ти април! Следим най-важното и освежаваме делника в ефира на БНР – Бургас. Ето какво ви предлагаме във времето до 10.00 ч. Избори 2 в 1 за Европейски парламент и Народно..

публикувано на 17.04.24 в 07:00

Булевард Демокрация на 16-ти април

Оказва се успехът и на този летен сезон е под въпрос, сега заради липсата на достатъчно кадри, които да го обезпечат. Темата е водеща в предаването ни и започваме с нея. Ще продължим с режима за платеното паркиране в Бургас. Предложението на общината е зелената зона да стане целогодишна, а да отпадне така наречената хибридна зона . В Поморие се проведе..

публикувано на 16.04.24 в 14:50