Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Наджима спасява падаща звезда" от Весела Атанасова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Запознах се в парка с едно момиче. То беше съвсем обикновено, но се отличаваше от другите по очите. Те синееха, блестяха и премигваха все едно звезда се е отразила в тях.

     Тя се казва Наджима и ми разказа своята история. Ето я и нея:

     Малката сирийка /на сирийски Надж‘има означава звезда/ цял живот мечтаеше да види падаща звезда и всяка вечер, преди лягане, излизаше навън и гледаше небето. Но звездите си стояха там далече и никоя не идваше при нея. Тя винаги си пожелаваше поне да може да види падаща звезда.

     Една нощ малкото момиченце беше много уморено и неусетно заспа на дивана без да погледне към небето. Изведнъж се събуди от потупване по рамото.

     Оказа се малка звездичка, която беше паднала по случайност тук и сега осветяваше цялата стая. Заговори на Наджима:

     - Мило момиченце, докато се люлях на моята звездна люлка, аз изхвърчах от нея и кацнах тук – при теб, на Земята. Много се изплаших и ми е мъчно за моето семейство и за приятелите ми. Искам да се върна!

     Наджима реши да помогне на звездичката, но не се сещаше как. Двете поговориха и решиха, че могат да опитат да я изстрелят обратно. Тя щеше да я полюлее на люлката в парка. Но беше много късно… Затова Наджима предложи тази нощ звездичката да остане при нея и на сутринта, когато станат преди всички, да отидат в парка. Двете се гушнаха и спаха дълго.

     Всичко през тази нощ си изглеждаше също като преди. Само стаята на момиченцето беше някак различна. Прозорците ѝ излъчваха светлина и осветяваха всичко наоколо.

     Те станаха в ранни зори. Детето предложи от скритите си запаси с най-вкусните бисквитки на света, но звездичката отказа. Тя пиела мляко от млечния път.

     Стигнаха в парка преди другите деца. Звездичката побърза да седне на любимата пейка на момиченцето. То я полюшваше и бляскавото създание се успокояваше от вятъра, който полъхваше край нея. Но колкото и да я засилваше, не беше достатъчно да излети към небето. Тръгнаха си с наведени главички.

      Щом отвориха вратата на детската стая и Наджима веднага се сети за любимата си игра „Селестия“. Извади я и заобяснява на звездичката колко е специална. В нея имаше макет на кораб. Можеха да построят един и за нея.

     Детето бързо отиде до избата, където майка ѝ пазеше кутии и кашони, а после откри много полезни материали и в отдела на татко. Върна се в стаята си и те цял ден сглобяваха кораба. Измайсториха му колело, което да се задвижва от вятъра. Оцветиха го в синьо – като небето и в жълто – като слънцето и звездите. Получи се великолепно!

     Изморени, късно вечерта, двете приятелки тръгнаха на пътешествие. По пътя, под звездите, срещнаха птици, пеперуди и пчели. Погониха се с облачетата. Видяха слънцето и неговата сестра – луната.

  Малката звездичка не искаше да се прибира, но трябваше. Тя застана много близо до слънцето, за да я вижда Наджима и да я разпознава сред другите на небето.

     Когато дойде време да се прибира обратно, Наджима видя падаща звезда и разбра, че желанието ѝ се е сбъднало. Веднага си пожела пак да отиде при своята приятелка, която светеше много силно и изпращаше цветни, сияещи намигвания към нея.

     Днес Наджима ми подаде един такъв макет на корабче, което беше направила за мен. Тя не спира да майстори такива модели и да ги подарява на децата, а очите и светят така, сякаш звезда се е огледала в тях.


Автор: Весела Атанасова   –  9 г,

ОУ „Райна Княгиня“, Пловдив

Ръководител: Мария Петрова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЕТЯ ЯНАКИЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти ноември

Окончателно, от утре затварят молове, ресторанти, училищата, животът отново минава дистанционно, а може би и дядо Коледа ще дойде онлайн....   Но покрай всичко това, не забравяйте и дребните радости, а както се казва, рано сутрин, всичко изглежда по-добре след кафето… Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми и от..

публикувано на 26.11.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50