Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Най-добрият град за живеене" от Зоя Христова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Аз съм от най-добрия град за живеене - Бургас. 

     Благословена съм, че съм родена и живея в него, защото той се разраства все повече и става все  по-син и гостоприемен. Има прекрасни природни дадености - море, плаж, обширни полета в близост, резервати, солници, минерални извори и т.н. А това, което не му достига, хората го правят от много години - засаждат дървета и облагородяват почвата и въздуха. Така са се появили Морската градина и всички паркове във всички комплекси на града ми.

     Морската градина е една от забележителностите на Бургас. Дърветата там, са белите дробове на моя град, зеленият цвят на листата успокоява очите ми. Помага ми да се отпусна и успокоя, когато се разхождам, а под тях се шири синеокото море-чисто и спокойно, пред чиито брегове дори зимата се прекланя и е мека, което кара  интересни птици да зимуват тук необезпокоявани.

     Често си мисля, че в училищата като моето, би било интересно да се въведе час по природоопазване, защото много пъти съм била свидетел, когато се разхождам из града как ученици изхвърлят ненужните си отпадъци - кутии от кока-кола, хартийки и други неизменни от живота ни излишни неща по улиците, възрастни мъже пушат и с премерени жестове пускат фасовете си по земята, и дори майки с малки деца, слизащи от автобусите, нарочно пускат  по вятъра билетите си от градския транспорт, въпреки че навсякъде има поставени кошчета и контейнери за разделни отпадъци.

     Не разбирам защо? Така дават лош пример и на децата си… Жалко е... И грозно... А градът ни е толкова прекрасен и синеещ…

     Ти, който сега четеш това, замисли се какво би сторил, за да превърнеш града си в по-добро място за живеене?

     За теб! За приятелите! За съучениците си! За семейството си! За света!

     Защо ли? Защото всеки от нас има избор и той е личен.

     Аз избрах. Този град е мой! И аз искам да живея в него. Да му помогна да се развива и съществува в симбиоза, с една по-чиста природа, като му дадем ресурс- себе си.

     Всички  ние  заслужаваме  това, нека  го  направим заедно, за  да  продължи  да  е  най-добрият град  за  живеене - Бургас!


Автор: 

Зоя Христова - 11 г

ЛФ “Фантазия“ при НЧ “Хр. Ботев 1937“- Бургас

Ръководител: Атанаска Желязова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПЕТЯ ЯНАКИЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти декември

Една от друга по-красиви делнични истории ви пожелаваме на 3-ти декември! И не се притеснявайте, всичко с времето си. И без друго все още е твърде рано за взимане на решения по-сериозни от това, като например: Какво да облека днес?   Иначе, да следим актуалните теми и да търсим позитивната нагласа обещаваме от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 03.12.20 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2-ри декември

И изведнъж всичко придоби стойност! Сутрешната разходка, кафето с приятели, разходката по плажа, възможността за екскурзия ... Бяхме богати, но едва сега го осъзнахме .... Превърнахме се в общество с девиз: " ИМА И ПО-ЛОШО!" Добро утро от зимен Бургас! Търсим позитивното, макар и дистанционно, а за да сте и добре информирани бъдете със сутрешния..

публикувано на 02.12.20 в 06:44

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ДЕКЕМВРИ!

Извънредна сесия на Общинския съвет днес в Бургас предстои заради заплаха от водна криза за областта. Очаква се да бъдат изслушани представители на местната и държавната власт. Проблемът и възможните решения очаквайте в темата на деня. Началото е след новините в 8 часа.  В рубриката ни за регионална икономика днес ви срещаме със собственика на..

публикувано на 01.12.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30-ти ноември

Подсилваме имунната система с музика, а актуалните теми ще са витамините ни в последното ноемврийско утро. Понеделник официално идва виртуално и дистанционно, но поне, както се казва будните хора могат всичко, даже и да се справят в ситуация на пандемия. Добро утро и от сутрешния ефир на БНР – Бургас! Ще ни изненадат ли зимата и снегът..

публикувано на 30.11.20 в 06:56

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ЧАСА НА 29 НОЕМВРИ:

44 българки разказват своите истински истории, в които главен герой е булчинската рокля, в сборника „Моята булчинска рокля“. Дантели, бухнали ръкави, тюл, перли, но и много надежди, спомени, разочарования, любови, оказали се измамни или вечни събира съставителят Жанина Драгостинова. Нея, както и част от дамите, споделили съкровените си преживявания,..

публикувано на 29.11.20 в 09:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти ноември

Окончателно, от утре затварят молове, ресторанти, училищата, животът отново минава дистанционно, а може би и дядо Коледа ще дойде онлайн....   Но покрай всичко това, не забравяйте и дребните радости, а както се казва, рано сутрин, всичко изглежда по-добре след кафето… Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми и от..

публикувано на 26.11.20 в 06:56