Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Принцът и вълшебният кон" от Юлияна Рускова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Преди много, много години живял един принц. Той растял в красив замък, който се извисявал до самите облаци.

     Един ден майка му се разболяла. Тя искала нейното момче да се ожени. Принцът решил да си потърси умна и красива девойката, която да отбира и от всякаква домакинска работа. Търсил много, но не открил такава девойка. Натъжил се.

      -Ех, няма да успея да направя майка си щастлива!

     Покрай него минала старица.

     - Защо си тъжен, момко?- попитала тя.

     - Не мога да си намеря съпруга, а майка ми е болна и иска да се оженя колкото може по-скоро. Тя заслужава да я направя щастлива. - отговорил принцът.

     Трогната от силната синовна обич, старицата казала:

     - Аз мога да ти помога. Трябва  да отидеш на нивите посред нощ. Там излиза да пасе един вълшебен кон. Той сбъдва желанията на тези, които отиват при него с чисто сърце.

     - Благодаря ти много!- зарадвало се момчето.

      Настъпила нощта. Само звездите греели кротко на небето. Било тихо и самотно.

     Принцът извикал:

     - О, всемогъщо конче, ела! Имам голяма молба към теб.

     Конят дошъл и попитал:

      - Какво ще искаш от мене, момко?

     - О, всемогъщо конче, ще можеш ли да ми помогнеш да си намеря красива, отговорна и работна жена? Майка ми иска да се оженя. Тя е болна, а аз искам да я направя щастлива.

     - Може, ще ти помогна.

       Конят изцвилил силно три пъти и от една копа сено излязла красива девойка. Имала очи сини като езера, коса – като кестен и ръце - като коприна.

       Момъкът и девойката щом се погледнали и се влюбили. Благодарили на кончето.

       Вдигнали сватба, родителите на момъка били щастливи, а младите живели дълго и сговорно.


Автор: Юлияна Рускова  - 10 г

ОУ „Васил Априлов“- Бургас, Клуб „Сладкодумци“

Ръководител:  Руска Йолдова 

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 4 ДЕКЕМВРИ:

Добро утро в началото на днешния петък! И така накратко – нека кафето ви е сладко, погледът ясен, а денят прекрасен! Разсънваме се заедно с надеждата, че хубавото предстои! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   В рубриката ни „Тема на деня“ ще говорим за предстоящия празник на Бургас – Никулден! Той тази..

обновено на 04.12.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти декември

Една от друга по-красиви делнични истории ви пожелаваме на 3-ти декември! И не се притеснявайте, всичко с времето си. И без друго все още е твърде рано за взимане на решения по-сериозни от това, като например: Какво да облека днес?   Иначе, да следим актуалните теми и да търсим позитивната нагласа обещаваме от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 03.12.20 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2-ри декември

И изведнъж всичко придоби стойност! Сутрешната разходка, кафето с приятели, разходката по плажа, възможността за екскурзия ... Бяхме богати, но едва сега го осъзнахме .... Превърнахме се в общество с девиз: " ИМА И ПО-ЛОШО!" Добро утро от зимен Бургас! Търсим позитивното, макар и дистанционно, а за да сте и добре информирани бъдете със сутрешния..

публикувано на 02.12.20 в 06:44

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ДЕКЕМВРИ!

Извънредна сесия на Общинския съвет днес в Бургас предстои заради заплаха от водна криза за областта. Очаква се да бъдат изслушани представители на местната и държавната власт. Проблемът и възможните решения очаквайте в темата на деня. Началото е след новините в 8 часа.  В рубриката ни за регионална икономика днес ви срещаме със собственика на..

публикувано на 01.12.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30-ти ноември

Подсилваме имунната система с музика, а актуалните теми ще са витамините ни в последното ноемврийско утро. Понеделник официално идва виртуално и дистанционно, но поне, както се казва будните хора могат всичко, даже и да се справят в ситуация на пандемия. Добро утро и от сутрешния ефир на БНР – Бургас! Ще ни изненадат ли зимата и снегът..

публикувано на 30.11.20 в 06:56

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ЧАСА НА 29 НОЕМВРИ:

44 българки разказват своите истински истории, в които главен герой е булчинската рокля, в сборника „Моята булчинска рокля“. Дантели, бухнали ръкави, тюл, перли, но и много надежди, спомени, разочарования, любови, оказали се измамни или вечни събира съставителят Жанина Драгостинова. Нея, както и част от дамите, споделили съкровените си преживявания,..

публикувано на 29.11.20 в 09:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00