Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Принцът и вълшебният кон" от Юлияна Рускова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Преди много, много години живял един принц. Той растял в красив замък, който се извисявал до самите облаци.

     Един ден майка му се разболяла. Тя искала нейното момче да се ожени. Принцът решил да си потърси умна и красива девойката, която да отбира и от всякаква домакинска работа. Търсил много, но не открил такава девойка. Натъжил се.

      -Ех, няма да успея да направя майка си щастлива!

     Покрай него минала старица.

     - Защо си тъжен, момко?- попитала тя.

     - Не мога да си намеря съпруга, а майка ми е болна и иска да се оженя колкото може по-скоро. Тя заслужава да я направя щастлива. - отговорил принцът.

     Трогната от силната синовна обич, старицата казала:

     - Аз мога да ти помога. Трябва  да отидеш на нивите посред нощ. Там излиза да пасе един вълшебен кон. Той сбъдва желанията на тези, които отиват при него с чисто сърце.

     - Благодаря ти много!- зарадвало се момчето.

      Настъпила нощта. Само звездите греели кротко на небето. Било тихо и самотно.

     Принцът извикал:

     - О, всемогъщо конче, ела! Имам голяма молба към теб.

     Конят дошъл и попитал:

      - Какво ще искаш от мене, момко?

     - О, всемогъщо конче, ще можеш ли да ми помогнеш да си намеря красива, отговорна и работна жена? Майка ми иска да се оженя. Тя е болна, а аз искам да я направя щастлива.

     - Може, ще ти помогна.

       Конят изцвилил силно три пъти и от една копа сено излязла красива девойка. Имала очи сини като езера, коса – като кестен и ръце - като коприна.

       Момъкът и девойката щом се погледнали и се влюбили. Благодарили на кончето.

       Вдигнали сватба, родителите на момъка били щастливи, а младите живели дълго и сговорно.


Автор: Юлияна Рускова  - 10 г

ОУ „Васил Априлов“- Бургас, Клуб „Сладкодумци“

Ръководител:  Руска Йолдова 

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 27 - ми март

Слагайте маските, петъкът е пред нас! Животът продължава по новия сценарий, но със старите актьори. Добро утро на 27-ми март – световния ден на театъра! Ако животът е сцена и всички ние сме актьорите, както твърди великият Шекспир, то сюжетът на днешната пиеса зависи от нашите решения. Да ви е ползотворно отварянето на очите, не зависимо дали..

публикувано на 27.03.20 в 06:49

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС 26 МАРТ!

Коранавирус и човещина: Бизнес и частни лица активно помагат на здравните заведения с пари и апаратура. Даренията в борбата срещу заболяването са темата на фокус в ефира днес. Първите, помогнали на здравните заведения в града, ще чуете след 8 часа.  Онлайн награди: Големият победител от националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев е Цвета..

публикувано на 26.03.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 МАРТ!

Как възрастните хора успяват да се справят с ежедневните си задължения,  под натиска на предизвикателството корона вирус  проверяваме в темата на деня. Общините реагираха безпрецедентно бързо и създадоха организация-как помага тя ще ви разкажем след новините в 8 часа. До края на тази седмица в Бургас ще започне да работи кабинет за бързи..

публикувано на 25.03.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24 - ти март

Куче разхожда човек… Добро утро с новата нормалност във вторник 24-ти март! Животът продължава, но дори и да не можете да излезете на вън, не съжалявайте – и слънцето е под карантина. За сега пролетта ни предлага само облаци и дъжд. А още за времето и всичко, което е необходимо да знаете, както и най-актуалното от деня очаквайте от ефира на..

публикувано на 24.03.20 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 НА 23 МАРТ!

Ситуацията в ромските махали в Бургас, Ямбол и Сливен-какви мерки се предприемат, за да не бъде разпространена заразата коронавирус проверяваме в темата на деня след новините в 8 часа. Очаквайте и актуална информация за COVID-19 у нас. Още един аспект на престоя у дома-пазаруването онлайн. За какво да внимаваме-своите съвети през ефира на..

публикувано на 23.03.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 20 - ти март

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Петък е, но за много от нас не е последен делник, а поредният от карантината. Сутрешно, навсякъде вече ухае на дезинфектант, а където не са смогнали да открият навреме в складовете – на първак ракия… Вече всичко влиза в употреба, дори и мързелът, който се оказа незаменимо качество в борбата с..

публикувано на 20.03.20 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 ЧАСА НА 19 МАРТ!

От сърцето на Европа ще чуем евродепутата Андрей Ковачев за реакцията на европейските институции  при кризата коронавирус и каква помощ ще бъде оказвана на страните членки. След 8 часа очаквайте и актуална информация за разпространението на вируса у нас. Изграждането на две рампи за хора в неравностойно положение като подходи към..

публикувано на 19.03.20 в 06:58