Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Мечта" от Магдалена Христова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Не много отдавна в един малък град живееше момиче със своята баба. Още от малко детето растеше весело, лъчезарно и пълно с живот. То беше най-голямата радост за старата жена.

     Те живееха в малка, скромна къща, недалеч от центъра на града. С парите, които имаше старицата едва успяваше да изпраща внучката си на училище, да плаща сметките и оставаха точно, колкото да се изхранват. Малкото момиче вече бе свикнало с бедността, но това, че обичаше баба си, повече от всичко друго, го караше да се чувства богато. Другото най-скъпо нещо в живота ѝ беше нейната огромна любов към художествената гимнастика.

     Още от малко момичето не обичаше да играе заедно с други деца, а само. То завързваше малка панделка за дървесно клонче и започваше да изпълнява съчетания, които беше гледала по стария, но все още работещ телевизор. Всеки, който я видеше, знаеше, че има талант, но знаеше също, че за да тренира в истинска зала ѝ трябват пари, а тя няма. Скоро в града имаше организиран конкурс за млади таланти, в който обаче се заплащаше такса за участие. Въпреки това баба ѝ реши да даде малкото събрани пари, с които възнамеряваше да купи нов телевизор, за да сбъдне мечтата на малкото дете. Това се оказа мястото, където тя получи възможността да покаже таланта си и да сбъдне мечтата си.

     Пет години по-късно момичето беше прието в елитна школа по художествена гимнастика и скоро му предстоеше състезание. За жалост скъпата му баба, на която дължеше всичко, не можеше да присъства поради голямото разстояние. Тя обаче от дни стоеше пред стария, но все още работещ телевизор, плачеше от радост и очакваше да види своята вече порастнала внучка, постигнала мечтата си.


Автор: 

Магдалена Христова - 12 г,

ОУ „Васил Априлов“- Бургас

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София


Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 9 - ти април

Японците казват, че всеки има своя икигай. Значението на тази дума може да се опише по различни начини: „причината, поради която ставаш от леглото всяка сутрин“; „радостта да си винаги зает“; „страстта, която ти носи удовлетворение и радост“... Но всички те водят към едно - причината да живееш! Добро утро в четвъртък и дано имате поне една причина да се..

публикувано на 09.04.20 в 06:51

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 8 АПРИЛ:

Ето я и срядата - сънена, хладна и малко скучна! Време е да я освежите с чаша любимо кафе с малко сметана, вкусна ябълка и широко отваряне на прозореца за сутрешен въздух! Добро утро с БНР – Бургас! Ето и темите в сутрешната ни среща от 7 до 10 ч: - За проблемите на земеделските производители в условията на криза ще ви разкажем..

публикувано на 08.04.20 в 06:45

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 7 - ми април

Какво му трябва на човек, освен кафе и красива гледка…от прозореца, разбира се. Светът продължава да е различен, но дори и да ви се налага да останете вкъщи, не забравяйте, че един ден ще разказвате на внуците си как в продължение на дни сте мързелували и гледали телевизия у дома, за да спасите човечеството… Истинските аплодисменти обаче са за героите в..

публикувано на 07.04.20 в 06:48

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 6 АПРИЛ!

Ефективно ли е дистанционното обучение във висшите училища в ситуацията на пандемия е темата на фокус в ефира днес. Началото след новините в 8 часа поставя разговор с проф. Магдалена Миткова, ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Кои са грешните практики при дезинфекцирането и превантивното приемане на медикаменти срещу коронавируса ще..

публикувано на 06.04.20 в 06:59

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 5 АПРИЛ

Предаването "Ева в неделя" започва след новините в 13 часа. Ето и какво сме ви подготвили днес:  Люси Дяковска отбеляза рождения си ден през седмицата като направи диско концерт от своя уютен дом. С хубава визия, прекрасен глас, с watch party за всички приятели и почитатели, излъчвано и гледано от наистина хиляди почитатели, с песните на ABBA, Gloria..

публикувано на 05.04.20 в 12:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 АПРИЛ!

Какво ни е най-важно в този момент на криза - здравето, за да съществуваме, за да ни има и работата, за да продължим напред и след пандемията. Тези два базисни аспекта на битието в ситуацията на коронавирус коментираме тази сутрин:  Среща ли мярката 60/ 40, която държавата лансира в подкрепа на бизнеса за справянето с последиците от пандемията,..

публикувано на 03.04.20 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2 - ри април

Събувайте пижамите, които са за спане и обувайте пижамите, които са за работа :) Добро утро, на всички, за които делникът е онлайн работа от вкъщи, както и на онези от вас, които вече пресичате опустелите улици и градинки с безхаберни към карантината подаващи се от земята, цветове на пролетта. Посрещаме с нова надежда 2-ри..

публикувано на 02.04.20 в 06:56