Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Една сбъдната мечта" от Анна Халачева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Борис обичаше да гледа звездите. Всяка вечер отправяше поглед към небето, където пулсираха тези небесни сърца.Той беше сам на света със своята тежко болна майка и единственото му желание беше тя да оздравее.

     Един ден, когато детето скиташе из града и си мислеше защо звездите са толкова далече, до него се приближи чудновато момиче, което беше със сребриста коса и златни одежди, сякаш беше излязла от вълшебните приказки.

     – Здравей, ти сигурно си Борис. Аз съм звездоландка и идвам от град Звездоландия, намиращ се в недрата на планетата Венера и съм дошла да излекувам майка ти и да ти се отблагодаря, че в продължение на толкова години ти гледаш към нас и зареждаш града ни с положителна енергия.

     – Какво? – попита смаяното момче.

     – Нашият град се зарежда положително, когато един човек повярва в чудесата, в мечтите и в нас – звездите.

     – Ти каза, че ще излекуваш майка ми, но ти лекар ли си, не ми приличаш на такъв?

     – Може да не приличам, но мога да правя всичко, защото ние, звездоландците, се раждаме от мечтите на хората и от тяхната вяра в нас. Мечтите могат да правят всичко, следователно и ние.

     – О, ами добре, хайде излекувай мама! – каза Борис щастлив от чутото

     Усмивката не слизаше от лицето и:

     – Тя вече е излекувана, време е ти да лекуваш другите.

     – Какво, не разбирам? 

     – Казвам, че от теб ще стане чудесен лекар, имаш дарбата да помагаш на другите. – каза момичето и тутакси се изпари.Момчето се затича към дома си и когато влезе, видя майка си здрава и усмихната. Двамата се прегърнаха щастливи.

     Когато момчето порасна, послуша съвета на звездоландката и стана лекар, а когато можеше, помагаше на децата да повярват в Звездоландия и да мечтаят, докато мечтите им не се осъществят. И наистина Борис имаше дарбата да помага на хората, майка му беше щастлива, че детето ѝ работи, а Борис се радваше на усмивките на хората, на които помагаше. Когато се прибираше от работа, неговите звездни приятели, му помахваха от небето.

     След години Борис се ожени и му се роди прекрасна дъщеричка, която гордо продължи делото на баща си, и на още много други хора, които повярваха в мечтите си, и станаха приятели на звездите.


Автор: 

Анна Халачева - VI клас

ОУ „Васил Априлов“- Бургас

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 9 МАРТ:

Здравейте във вторник! Време е за новите предизвикателства на делника. Не му се сърдете и не тръгвайте с очакването за труднен ден, бъдете позитивни в нагласите си и заложете на усмивката и положителното настроение! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -   В рубриката ни „Тема на деня“ - заради бракуван..

публикувано на 09.03.21 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 5 МАРТ:

Здравейте в петък! Време е за събуждане в любимия делник, който ще бележи края на работната седмица. Стиснете зъби, направете си любимото кафе и повървете пеша, за да имате сили за предизвикателствата на 5 март! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В в рубриката ни „Тема на деня“ търсим отговори на въпроса:..

публикувано на 05.03.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 4 МАРТ!

В темата ни днес - партиите вече регистрираха своите листи за предстоящите избори, но все още са лаконични за управленските си програми. Какви заявки направиха ГЕРБ, „Демократична България“ и ДПС, чуйте след новините в 8 часа. Увеличават се случаите на коронавирус в Бургаска област. Като част от мерките отново са спрени плановите операции и..

публикувано на 04.03.21 в 07:06

В празничния "Булевард Демокрация" на 3 март

На 3 март, честит празник! Няма нищо по-хубаво от това по общественото радио БНР Бургас да говорим и се радваме на придобитата ни свобода. Всъщност и аз съм Свобода, но с фамилията Атанасова. Както се казва няма нищо случайно. Какво предстои днес до 17:00 часа, с тонрежисьора ни Ваня Желева : - В четвъртото авто-мото шествие от Бургас до..

публикувано на 03.03.21 в 14:28

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 3 МАРТ:

Честит 3-ти март! Честит празник! Признателност и Поклон пред делото на всички загинали за българската свобода. Навършват се 143 години от Освобождението на страната ни от османско робство. На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877-..

публикувано на 03.03.21 в 07:30

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 2 МАРТ:

Здравейте в утрото на днешния вторник!   Няма нищо по приятно от сутрешното кафе в приятна компания. Така делникът ще започне с добро настроение и позитивни мисли! Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   Ден   след като паднаха ограничения за работа на заведенията - кой отвори и кой не в Бургас? Отговорът на този..

обновено на 02.03.21 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 МАРТ!

При вероятно най-високата избирателна активност на референдум в страната 73 на сто от гласоподавателите в Обзор и шест села поискаха създаването на нова община. Как противниците и привържениците на отделянето от Община Несебър коментираха резултата от вота –очаквайте в минутите до 10.   Предстои мащабно проучване на екологичното състояние на..

публикувано на 01.03.21 в 07:04