Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Една сбъдната мечта" от Анна Халачева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Борис обичаше да гледа звездите. Всяка вечер отправяше поглед към небето, където пулсираха тези небесни сърца.Той беше сам на света със своята тежко болна майка и единственото му желание беше тя да оздравее.

     Един ден, когато детето скиташе из града и си мислеше защо звездите са толкова далече, до него се приближи чудновато момиче, което беше със сребриста коса и златни одежди, сякаш беше излязла от вълшебните приказки.

     – Здравей, ти сигурно си Борис. Аз съм звездоландка и идвам от град Звездоландия, намиращ се в недрата на планетата Венера и съм дошла да излекувам майка ти и да ти се отблагодаря, че в продължение на толкова години ти гледаш към нас и зареждаш града ни с положителна енергия.

     – Какво? – попита смаяното момче.

     – Нашият град се зарежда положително, когато един човек повярва в чудесата, в мечтите и в нас – звездите.

     – Ти каза, че ще излекуваш майка ми, но ти лекар ли си, не ми приличаш на такъв?

     – Може да не приличам, но мога да правя всичко, защото ние, звездоландците, се раждаме от мечтите на хората и от тяхната вяра в нас. Мечтите могат да правят всичко, следователно и ние.

     – О, ами добре, хайде излекувай мама! – каза Борис щастлив от чутото

     Усмивката не слизаше от лицето и:

     – Тя вече е излекувана, време е ти да лекуваш другите.

     – Какво, не разбирам? 

     – Казвам, че от теб ще стане чудесен лекар, имаш дарбата да помагаш на другите. – каза момичето и тутакси се изпари.Момчето се затича към дома си и когато влезе, видя майка си здрава и усмихната. Двамата се прегърнаха щастливи.

     Когато момчето порасна, послуша съвета на звездоландката и стана лекар, а когато можеше, помагаше на децата да повярват в Звездоландия и да мечтаят, докато мечтите им не се осъществят. И наистина Борис имаше дарбата да помага на хората, майка му беше щастлива, че детето ѝ работи, а Борис се радваше на усмивките на хората, на които помагаше. Когато се прибираше от работа, неговите звездни приятели, му помахваха от небето.

     След години Борис се ожени и му се роди прекрасна дъщеричка, която гордо продължи делото на баща си, и на още много други хора, които повярваха в мечтите си, и станаха приятели на звездите.


Автор: 

Анна Халачева - VI клас

ОУ „Васил Априлов“- Бургас

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 7 - ми април

Какво му трябва на човек, освен кафе и красива гледка…от прозореца, разбира се. Светът продължава да е различен, но дори и да ви се налага да останете вкъщи, не забравяйте, че един ден ще разказвате на внуците си как в продължение на дни сте мързелували и гледали телевизия у дома, за да спасите човечеството… Истинските аплодисменти обаче са за героите в..

публикувано на 07.04.20 в 06:48

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 6 АПРИЛ!

Ефективно ли е дистанционното обучение във висшите училища в ситуацията на пандемия е темата на фокус в ефира днес. Началото след новините в 8 часа поставя разговор с проф. Магдалена Миткова, ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Кои са грешните практики при дезинфекцирането и превантивното приемане на медикаменти срещу коронавируса ще..

публикувано на 06.04.20 в 06:59

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 5 АПРИЛ

Предаването "Ева в неделя" започва след новините в 13 часа. Ето и какво сме ви подготвили днес:  Люси Дяковска отбеляза рождения си ден през седмицата като направи диско концерт от своя уютен дом. С хубава визия, прекрасен глас, с watch party за всички приятели и почитатели, излъчвано и гледано от наистина хиляди почитатели, с песните на ABBA, Gloria..

публикувано на 05.04.20 в 12:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 АПРИЛ!

Какво ни е най-важно в този момент на криза - здравето, за да съществуваме, за да ни има и работата, за да продължим напред и след пандемията. Тези два базисни аспекта на битието в ситуацията на коронавирус коментираме тази сутрин:  Среща ли мярката 60/ 40, която държавата лансира в подкрепа на бизнеса за справянето с последиците от пандемията,..

публикувано на 03.04.20 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2 - ри април

Събувайте пижамите, които са за спане и обувайте пижамите, които са за работа :) Добро утро, на всички, за които делникът е онлайн работа от вкъщи, както и на онези от вас, които вече пресичате опустелите улици и градинки с безхаберни към карантината подаващи се от земята, цветове на пролетта. Посрещаме с нова надежда 2-ри..

публикувано на 02.04.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 1 - ви април

Светът може и да е оцелял, защото се е смял, но само тази част от него, която има солидно чувство за хумор… Добро утро на първи април! Разтворете въображението си и се подгответе с голяма доза шеги! Кой знае, може и да надхитрим вируса…Какво още ни предлага сряда - всичко, което е нужно да знаете, както и най-актуалното от деня очаквайте от ефира на  БНР..

публикувано на 01.04.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАРТ!

Мерки за облекчаване на търговците и гражданите, засегнати от извънредното положение, ще обсъди днес местният парламент на Бургас.  Заседанието в 9 часа вместо в Морското казино  ще се състои в спортната зала „Бойчо Брънзов“, където на терена има достатъчно място, за да бъде спазена дистанция между общинските съветници. Какво се предвижда ще разберем в..

публикувано на 31.03.20 в 06:51