Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Една сбъдната мечта" от Анна Халачева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Борис обичаше да гледа звездите. Всяка вечер отправяше поглед към небето, където пулсираха тези небесни сърца.Той беше сам на света със своята тежко болна майка и единственото му желание беше тя да оздравее.

     Един ден, когато детето скиташе из града и си мислеше защо звездите са толкова далече, до него се приближи чудновато момиче, което беше със сребриста коса и златни одежди, сякаш беше излязла от вълшебните приказки.

     – Здравей, ти сигурно си Борис. Аз съм звездоландка и идвам от град Звездоландия, намиращ се в недрата на планетата Венера и съм дошла да излекувам майка ти и да ти се отблагодаря, че в продължение на толкова години ти гледаш към нас и зареждаш града ни с положителна енергия.

     – Какво? – попита смаяното момче.

     – Нашият град се зарежда положително, когато един човек повярва в чудесата, в мечтите и в нас – звездите.

     – Ти каза, че ще излекуваш майка ми, но ти лекар ли си, не ми приличаш на такъв?

     – Може да не приличам, но мога да правя всичко, защото ние, звездоландците, се раждаме от мечтите на хората и от тяхната вяра в нас. Мечтите могат да правят всичко, следователно и ние.

     – О, ами добре, хайде излекувай мама! – каза Борис щастлив от чутото

     Усмивката не слизаше от лицето и:

     – Тя вече е излекувана, време е ти да лекуваш другите.

     – Какво, не разбирам? 

     – Казвам, че от теб ще стане чудесен лекар, имаш дарбата да помагаш на другите. – каза момичето и тутакси се изпари.Момчето се затича към дома си и когато влезе, видя майка си здрава и усмихната. Двамата се прегърнаха щастливи.

     Когато момчето порасна, послуша съвета на звездоландката и стана лекар, а когато можеше, помагаше на децата да повярват в Звездоландия и да мечтаят, докато мечтите им не се осъществят. И наистина Борис имаше дарбата да помага на хората, майка му беше щастлива, че детето ѝ работи, а Борис се радваше на усмивките на хората, на които помагаше. Когато се прибираше от работа, неговите звездни приятели, му помахваха от небето.

     След години Борис се ожени и му се роди прекрасна дъщеричка, която гордо продължи делото на баща си, и на още много други хора, които повярваха в мечтите си, и станаха приятели на звездите.


Автор: 

Анна Халачева - VI клас

ОУ „Васил Априлов“- Бургас

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50