Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Как копривата стана бодлива" от Михаела Димитрова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Един ден в двора на дядо Петър изникна растение. То беше много красиво.Приличаше на малка коледна  елха, защото на върховете му имаше ситни цветчета.То много се хареса на дядо Петър. Той всеки ден го поливаше с най-хубавата и чиста вода в селото, наторяваше го с най-хубавата тор и го гледаше като писано яйце.

  Това направи цветето горделиво и самовлюбено. Скоро до него в двора пораснаха още няколко цветя. Скромната лайкучка, веселата теменужка и красивата роза. Те му се представиха:

      - Аз съм лайкучка.

      - Аз съм теменужка.

      - Аз съм роза.

      - А ти как се казваш?- попитаха трите в един глас.

       - Аз как се казвам? Та вие не знаете ли за мен?- попита гордо цветето. - Аз съм любимото цвете на дядо Петър. Той не посмя да ми измисли име. Не можа да избере. Затова чака внучката му да дойде, тя да каже как ще се казвам. Щом ми измисли име, вие ще научите първи- отговори гордо и самодоволно то.

       Когато дядо Петър дойде да полее все още безименното цвете, той видя новите. Много им се зарадва, но за него най-хубаво си беше първото.

       След една седмица от града пристигна милата внучка на дядо Петър. Тя дойде сутринта. Щеше да остане за цялата лятна ваканция. Беше много развълнувана и щом слезе от колата, се затича към обятията на дядо си. Прибра си багажа и изтича на двора. Старецът ѝ показа цветето. Щом го видя, тя ахна и извика:

      - Коприва! Това цвете ще се казва коприва. Толкова е красиво!

       След което, отново толкова щастлива, отиде в парка. Така минаха седмици. Копривата гледаше розата и се страхуваше, дали дядо Петър няма да я хареса повече, а нея да забрави. Затова един ден тя каза грубо:

       - Ти имаш толкова бодли, че никой не иска да е посят близо до теб - обиди розата тя и ѝ обърна гръб.

       Розата много се засегна. Поплака, но скоро се съвзе, защото знаеше, че който прави зло, зло намира.

      Мина месец. На копривата и израснаха тук-там малки бодли, но много парещи. Мина още месец и тя цялата беше в парещи бодли. Стопанинът все по-рядко се грижеше за нея, защото го беше страх да не го опари. Скоро я забравиха. Тя беше вече полудива.

       Розата, която добре знаеше, как се чувства копривата, отиде до нея и заговори ласкаво:

       - Видя ли, че не е лесно да си бодлив. На мен ми е много трудно така, но  успявам да не мисля много за това. Ти ме  засегна доста, за което съм сигурна, че съжаляваш много.

       - Така е - през сълзи отговори копривата. - Обещавам, че ще се опитам да не съдя строго другите.

       След седмица внучката на дядо Петър се разболя много тежко. Дядото знаеше колко обича тя копривена чорба. Изтърпя болката и паренето и набра копривени листенца. Свари супа. Внучката  изпи бульона  и скоро оздравя. Тя беше благодарна на лековитото растение.

       Копривата разбра, че не е важна само тя и беше щастлива, че помага на всички.


Автор: Михаела Димитрова - 10 г

ОУ „Васил Априлов“- Бургас, Клуб „Сладкодумци“

Ръководител:  Руска Йолдова 

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2 - ри април

Събувайте пижамите, които са за спане и обувайте пижамите, които са за работа :) Добро утро, на всички, за които делникът е онлайн работа от вкъщи, както и на онези от вас, които вече пресичате опустелите улици и градинки с безхаберни към карантината подаващи се от земята, цветове на пролетта. Посрещаме с нова надежда 2-ри..

публикувано на 02.04.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 1 - ви април

Светът може и да е оцелял, защото се е смял, но само тази част от него, която има солидно чувство за хумор… Добро утро на първи април! Разтворете въображението си и се подгответе с голяма доза шеги! Кой знае, може и да надхитрим вируса…Какво още ни предлага сряда - всичко, което е нужно да знаете, както и най-актуалното от деня очаквайте от ефира на  БНР..

публикувано на 01.04.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАРТ!

Мерки за облекчаване на търговците и гражданите, засегнати от извънредното положение, ще обсъди днес местният парламент на Бургас.  Заседанието в 9 часа вместо в Морското казино  ще се състои в спортната зала „Бойчо Брънзов“, където на терена има достатъчно място, за да бъде спазена дистанция между общинските съветници. Какво се предвижда ще разберем в..

публикувано на 31.03.20 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30 - ти март

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Понеделник на хоризонта! Започва още една седмица, в която можем да правим любимите си неща и да се радваме на живота…от вкъщи. Добро утро на всички, за които трафикът е без значение, защото работите от домашния офис, както и на всички, които давате най-доброто от себе си за благото на всички! Между..

публикувано на 30.03.20 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 27 - ми март

Слагайте маските, петъкът е пред нас! Животът продължава по новия сценарий, но със старите актьори. Добро утро на 27-ми март – световния ден на театъра! Ако животът е сцена и всички ние сме актьорите, както твърди великият Шекспир, то сюжетът на днешната пиеса зависи от нашите решения. Да ви е ползотворно отварянето на очите, не зависимо дали..

публикувано на 27.03.20 в 06:49

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС 26 МАРТ!

Коранавирус и човещина: Бизнес и частни лица активно помагат на здравните заведения с пари и апаратура. Даренията в борбата срещу заболяването са темата на фокус в ефира днес. Първите, помогнали на здравните заведения в града, ще чуете след 8 часа.  Онлайн награди: Големият победител от националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев е Цвета..

публикувано на 26.03.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 МАРТ!

Как възрастните хора успяват да се справят с ежедневните си задължения,  под натиска на предизвикателството корона вирус  проверяваме в темата на деня. Общините реагираха безпрецедентно бързо и създадоха организация-как помага тя ще ви разкажем след новините в 8 часа. До края на тази седмица в Бургас ще започне да работи кабинет за бързи..

публикувано на 25.03.20 в 06:56