Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Как копривата стана бодлива" от Михаела Димитрова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Един ден в двора на дядо Петър изникна растение. То беше много красиво.Приличаше на малка коледна  елха, защото на върховете му имаше ситни цветчета.То много се хареса на дядо Петър. Той всеки ден го поливаше с най-хубавата и чиста вода в селото, наторяваше го с най-хубавата тор и го гледаше като писано яйце.

  Това направи цветето горделиво и самовлюбено. Скоро до него в двора пораснаха още няколко цветя. Скромната лайкучка, веселата теменужка и красивата роза. Те му се представиха:

      - Аз съм лайкучка.

      - Аз съм теменужка.

      - Аз съм роза.

      - А ти как се казваш?- попитаха трите в един глас.

       - Аз как се казвам? Та вие не знаете ли за мен?- попита гордо цветето. - Аз съм любимото цвете на дядо Петър. Той не посмя да ми измисли име. Не можа да избере. Затова чака внучката му да дойде, тя да каже как ще се казвам. Щом ми измисли име, вие ще научите първи- отговори гордо и самодоволно то.

       Когато дядо Петър дойде да полее все още безименното цвете, той видя новите. Много им се зарадва, но за него най-хубаво си беше първото.

       След една седмица от града пристигна милата внучка на дядо Петър. Тя дойде сутринта. Щеше да остане за цялата лятна ваканция. Беше много развълнувана и щом слезе от колата, се затича към обятията на дядо си. Прибра си багажа и изтича на двора. Старецът ѝ показа цветето. Щом го видя, тя ахна и извика:

      - Коприва! Това цвете ще се казва коприва. Толкова е красиво!

       След което, отново толкова щастлива, отиде в парка. Така минаха седмици. Копривата гледаше розата и се страхуваше, дали дядо Петър няма да я хареса повече, а нея да забрави. Затова един ден тя каза грубо:

       - Ти имаш толкова бодли, че никой не иска да е посят близо до теб - обиди розата тя и ѝ обърна гръб.

       Розата много се засегна. Поплака, но скоро се съвзе, защото знаеше, че който прави зло, зло намира.

      Мина месец. На копривата и израснаха тук-там малки бодли, но много парещи. Мина още месец и тя цялата беше в парещи бодли. Стопанинът все по-рядко се грижеше за нея, защото го беше страх да не го опари. Скоро я забравиха. Тя беше вече полудива.

       Розата, която добре знаеше, как се чувства копривата, отиде до нея и заговори ласкаво:

       - Видя ли, че не е лесно да си бодлив. На мен ми е много трудно така, но  успявам да не мисля много за това. Ти ме  засегна доста, за което съм сигурна, че съжаляваш много.

       - Така е - през сълзи отговори копривата. - Обещавам, че ще се опитам да не съдя строго другите.

       След седмица внучката на дядо Петър се разболя много тежко. Дядото знаеше колко обича тя копривена чорба. Изтърпя болката и паренето и набра копривени листенца. Свари супа. Внучката  изпи бульона  и скоро оздравя. Тя беше благодарна на лековитото растение.

       Копривата разбра, че не е важна само тя и беше щастлива, че помага на всички.


Автор: Михаела Димитрова - 10 г

ОУ „Васил Априлов“- Бургас, Клуб „Сладкодумци“

Ръководител:  Руска Йолдова 

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 4 ДЕКЕМВРИ:

Добро утро в началото на днешния петък! И така накратко – нека кафето ви е сладко, погледът ясен, а денят прекрасен! Разсънваме се заедно с надеждата, че хубавото предстои! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   В рубриката ни „Тема на деня“ ще говорим за предстоящия празник на Бургас – Никулден! Той тази..

обновено на 04.12.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти декември

Една от друга по-красиви делнични истории ви пожелаваме на 3-ти декември! И не се притеснявайте, всичко с времето си. И без друго все още е твърде рано за взимане на решения по-сериозни от това, като например: Какво да облека днес?   Иначе, да следим актуалните теми и да търсим позитивната нагласа обещаваме от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 03.12.20 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2-ри декември

И изведнъж всичко придоби стойност! Сутрешната разходка, кафето с приятели, разходката по плажа, възможността за екскурзия ... Бяхме богати, но едва сега го осъзнахме .... Превърнахме се в общество с девиз: " ИМА И ПО-ЛОШО!" Добро утро от зимен Бургас! Търсим позитивното, макар и дистанционно, а за да сте и добре информирани бъдете със сутрешния..

публикувано на 02.12.20 в 06:44

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ДЕКЕМВРИ!

Извънредна сесия на Общинския съвет днес в Бургас предстои заради заплаха от водна криза за областта. Очаква се да бъдат изслушани представители на местната и държавната власт. Проблемът и възможните решения очаквайте в темата на деня. Началото е след новините в 8 часа.  В рубриката ни за регионална икономика днес ви срещаме със собственика на..

публикувано на 01.12.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30-ти ноември

Подсилваме имунната система с музика, а актуалните теми ще са витамините ни в последното ноемврийско утро. Понеделник официално идва виртуално и дистанционно, но поне, както се казва будните хора могат всичко, даже и да се справят в ситуация на пандемия. Добро утро и от сутрешния ефир на БНР – Бургас! Ще ни изненадат ли зимата и снегът..

публикувано на 30.11.20 в 06:56

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ЧАСА НА 29 НОЕМВРИ:

44 българки разказват своите истински истории, в които главен герой е булчинската рокля, в сборника „Моята булчинска рокля“. Дантели, бухнали ръкави, тюл, перли, но и много надежди, спомени, разочарования, любови, оказали се измамни или вечни събира съставителят Жанина Драгостинова. Нея, както и част от дамите, споделили съкровените си преживявания,..

публикувано на 29.11.20 в 09:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00