Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Как копривата стана бодлива" от Михаела Димитрова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Един ден в двора на дядо Петър изникна растение. То беше много красиво.Приличаше на малка коледна  елха, защото на върховете му имаше ситни цветчета.То много се хареса на дядо Петър. Той всеки ден го поливаше с най-хубавата и чиста вода в селото, наторяваше го с най-хубавата тор и го гледаше като писано яйце.

  Това направи цветето горделиво и самовлюбено. Скоро до него в двора пораснаха още няколко цветя. Скромната лайкучка, веселата теменужка и красивата роза. Те му се представиха:

      - Аз съм лайкучка.

      - Аз съм теменужка.

      - Аз съм роза.

      - А ти как се казваш?- попитаха трите в един глас.

       - Аз как се казвам? Та вие не знаете ли за мен?- попита гордо цветето. - Аз съм любимото цвете на дядо Петър. Той не посмя да ми измисли име. Не можа да избере. Затова чака внучката му да дойде, тя да каже как ще се казвам. Щом ми измисли име, вие ще научите първи- отговори гордо и самодоволно то.

       Когато дядо Петър дойде да полее все още безименното цвете, той видя новите. Много им се зарадва, но за него най-хубаво си беше първото.

       След една седмица от града пристигна милата внучка на дядо Петър. Тя дойде сутринта. Щеше да остане за цялата лятна ваканция. Беше много развълнувана и щом слезе от колата, се затича към обятията на дядо си. Прибра си багажа и изтича на двора. Старецът ѝ показа цветето. Щом го видя, тя ахна и извика:

      - Коприва! Това цвете ще се казва коприва. Толкова е красиво!

       След което, отново толкова щастлива, отиде в парка. Така минаха седмици. Копривата гледаше розата и се страхуваше, дали дядо Петър няма да я хареса повече, а нея да забрави. Затова един ден тя каза грубо:

       - Ти имаш толкова бодли, че никой не иска да е посят близо до теб - обиди розата тя и ѝ обърна гръб.

       Розата много се засегна. Поплака, но скоро се съвзе, защото знаеше, че който прави зло, зло намира.

      Мина месец. На копривата и израснаха тук-там малки бодли, но много парещи. Мина още месец и тя цялата беше в парещи бодли. Стопанинът все по-рядко се грижеше за нея, защото го беше страх да не го опари. Скоро я забравиха. Тя беше вече полудива.

       Розата, която добре знаеше, как се чувства копривата, отиде до нея и заговори ласкаво:

       - Видя ли, че не е лесно да си бодлив. На мен ми е много трудно така, но  успявам да не мисля много за това. Ти ме  засегна доста, за което съм сигурна, че съжаляваш много.

       - Така е - през сълзи отговори копривата. - Обещавам, че ще се опитам да не съдя строго другите.

       След седмица внучката на дядо Петър се разболя много тежко. Дядото знаеше колко обича тя копривена чорба. Изтърпя болката и паренето и набра копривени листенца. Свари супа. Внучката  изпи бульона  и скоро оздравя. Тя беше благодарна на лековитото растение.

       Копривата разбра, че не е важна само тя и беше щастлива, че помага на всички.


Автор: Михаела Димитрова - 10 г

ОУ „Васил Априлов“- Бургас, Клуб „Сладкодумци“

Ръководител:  Руска Йолдова 

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21