Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Прахомистерия" от Тина Вършева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Не знам дали на друг се е случвала такава невероятна история.

     Дали беше от праха за пране или от нещо друго, така и до днес не разбрах.

     Когато удари звънецът за междучасие, всички се втурнаха към физкултурния салон за поредния досаден час по физическо. Облякох екипа си с отегчение, защото да си призная честно, предметът не е от любимите ми. Часът започна и стана чудо. Можех да правя всичко без усилия, като добре трениран спортист. Свърши часът, но все още не ми се преобличаше, защото за първи път се чувствах уверена. Господинът дори  ме покани да участвам в училищния  турнир по лека атлетика. Започнах да се замислям каква е тази мистерия. Дали пък не е от дрехата, изпрана с новия прах за пране.

     Дойде края на деня и поканих моите приятели вкъщи, за да си направим  забавление със сапунени балони. Разсипахме  малко от течния прах за пране и включихме климатика. Получиха се безброй малки балончета. Постепенно ставаха все по-големи, докато неусетно ние самите не се озовахме в тях,  понасяйки се към небето през отворения прозорец. Летяхме, летяхме, издигахме се все по-високо и по-високо ...

     Стигнахме чак до планетата Сатурн. Тя беше много мистична и нямаше нищо общо със снимките, които сме гледали от Земята. След дълго обикаляне се срещнахме с няколко загадъчни същества. Те искаха да се състезаваме, използвайки пръстена на Сатурн, като писта за колела. Съгласихме се, но първо трябваше да спрем времето на Земята, за да не разберат родителите за нашето отсъствие. Така чудноватите същества ни заведоха при машината на времето, а после ни предложиха да се състезаваме и отборът победител  да спечели магическа сила. След оспорвано състезание спечели нашият отборът  силата да се телепортира. Върнахме се на Земята, но всичко беше спряло както поискахме. Сега не знаехме как да върнем обратно времето. Много се притеснихме и решихме отново да използваме нашата сила. Осъзнахме, че телепортирането от Земята не е възможно и трябваше да измислим решение на проблема. Мислихме и накрая ни хрумна да направим отново балони от вълшебния прах,  с който полетяхме и първия път. Понесохме се във въздуха и стигнахме отново до мистичната планета. Новите ни приятели помогнаха да задвижим времето и когато се върнахме, всичко си беше постарому .

     Решихме  да запазим този история в тайна, щастливи, че се забавлявахме и открихме нови приятели, макар  никога да не ги срещнем отново.


Автор: Тина Вършева - 11 г

ОУ „Антон Страшимиров, клуб “Brain art factory“ - Бургас

Ръководител: Румяна Костова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 6 АПРИЛ!

Ефективно ли е дистанционното обучение във висшите училища в ситуацията на пандемия е темата на фокус в ефира днес. Началото след новините в 8 часа поставя разговор с проф. Магдалена Миткова, ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Кои са грешните практики при дезинфекцирането и превантивното приемане на медикаменти срещу коронавируса ще..

публикувано на 06.04.20 в 06:59

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 5 АПРИЛ

Предаването "Ева в неделя" започва след новините в 13 часа. Ето и какво сме ви подготвили днес:  Люси Дяковска отбеляза рождения си ден през седмицата като направи диско концерт от своя уютен дом. С хубава визия, прекрасен глас, с watch party за всички приятели и почитатели, излъчвано и гледано от наистина хиляди почитатели, с песните на ABBA, Gloria..

публикувано на 05.04.20 в 12:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 АПРИЛ!

Какво ни е най-важно в този момент на криза - здравето, за да съществуваме, за да ни има и работата, за да продължим напред и след пандемията. Тези два базисни аспекта на битието в ситуацията на коронавирус коментираме тази сутрин:  Среща ли мярката 60/ 40, която държавата лансира в подкрепа на бизнеса за справянето с последиците от пандемията,..

публикувано на 03.04.20 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2 - ри април

Събувайте пижамите, които са за спане и обувайте пижамите, които са за работа :) Добро утро, на всички, за които делникът е онлайн работа от вкъщи, както и на онези от вас, които вече пресичате опустелите улици и градинки с безхаберни към карантината подаващи се от земята, цветове на пролетта. Посрещаме с нова надежда 2-ри..

публикувано на 02.04.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 1 - ви април

Светът може и да е оцелял, защото се е смял, но само тази част от него, която има солидно чувство за хумор… Добро утро на първи април! Разтворете въображението си и се подгответе с голяма доза шеги! Кой знае, може и да надхитрим вируса…Какво още ни предлага сряда - всичко, което е нужно да знаете, както и най-актуалното от деня очаквайте от ефира на  БНР..

публикувано на 01.04.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАРТ!

Мерки за облекчаване на търговците и гражданите, засегнати от извънредното положение, ще обсъди днес местният парламент на Бургас.  Заседанието в 9 часа вместо в Морското казино  ще се състои в спортната зала „Бойчо Брънзов“, където на терена има достатъчно място, за да бъде спазена дистанция между общинските съветници. Какво се предвижда ще разберем в..

публикувано на 31.03.20 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30 - ти март

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Понеделник на хоризонта! Започва още една седмица, в която можем да правим любимите си неща и да се радваме на живота…от вкъщи. Добро утро на всички, за които трафикът е без значение, защото работите от домашния офис, както и на всички, които давате най-доброто от себе си за благото на всички! Между..

публикувано на 30.03.20 в 06:53