Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Прахомистерия" от Тина Вършева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Не знам дали на друг се е случвала такава невероятна история.

     Дали беше от праха за пране или от нещо друго, така и до днес не разбрах.

     Когато удари звънецът за междучасие, всички се втурнаха към физкултурния салон за поредния досаден час по физическо. Облякох екипа си с отегчение, защото да си призная честно, предметът не е от любимите ми. Часът започна и стана чудо. Можех да правя всичко без усилия, като добре трениран спортист. Свърши часът, но все още не ми се преобличаше, защото за първи път се чувствах уверена. Господинът дори  ме покани да участвам в училищния  турнир по лека атлетика. Започнах да се замислям каква е тази мистерия. Дали пък не е от дрехата, изпрана с новия прах за пране.

     Дойде края на деня и поканих моите приятели вкъщи, за да си направим  забавление със сапунени балони. Разсипахме  малко от течния прах за пране и включихме климатика. Получиха се безброй малки балончета. Постепенно ставаха все по-големи, докато неусетно ние самите не се озовахме в тях,  понасяйки се към небето през отворения прозорец. Летяхме, летяхме, издигахме се все по-високо и по-високо ...

     Стигнахме чак до планетата Сатурн. Тя беше много мистична и нямаше нищо общо със снимките, които сме гледали от Земята. След дълго обикаляне се срещнахме с няколко загадъчни същества. Те искаха да се състезаваме, използвайки пръстена на Сатурн, като писта за колела. Съгласихме се, но първо трябваше да спрем времето на Земята, за да не разберат родителите за нашето отсъствие. Така чудноватите същества ни заведоха при машината на времето, а после ни предложиха да се състезаваме и отборът победител  да спечели магическа сила. След оспорвано състезание спечели нашият отборът  силата да се телепортира. Върнахме се на Земята, но всичко беше спряло както поискахме. Сега не знаехме как да върнем обратно времето. Много се притеснихме и решихме отново да използваме нашата сила. Осъзнахме, че телепортирането от Земята не е възможно и трябваше да измислим решение на проблема. Мислихме и накрая ни хрумна да направим отново балони от вълшебния прах,  с който полетяхме и първия път. Понесохме се във въздуха и стигнахме отново до мистичната планета. Новите ни приятели помогнаха да задвижим времето и когато се върнахме, всичко си беше постарому .

     Решихме  да запазим този история в тайна, щастливи, че се забавлявахме и открихме нови приятели, макар  никога да не ги срещнем отново.


Автор: Тина Вършева - 11 г

ОУ „Антон Страшимиров, клуб “Brain art factory“ - Бургас

Ръководител: Румяна Костова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50