Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прахомистерия" от Тина Вършева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Не знам дали на друг се е случвала такава невероятна история.

     Дали беше от праха за пране или от нещо друго, така и до днес не разбрах.

     Когато удари звънецът за междучасие, всички се втурнаха към физкултурния салон за поредния досаден час по физическо. Облякох екипа си с отегчение, защото да си призная честно, предметът не е от любимите ми. Часът започна и стана чудо. Можех да правя всичко без усилия, като добре трениран спортист. Свърши часът, но все още не ми се преобличаше, защото за първи път се чувствах уверена. Господинът дори  ме покани да участвам в училищния  турнир по лека атлетика. Започнах да се замислям каква е тази мистерия. Дали пък не е от дрехата, изпрана с новия прах за пране.

     Дойде края на деня и поканих моите приятели вкъщи, за да си направим  забавление със сапунени балони. Разсипахме  малко от течния прах за пране и включихме климатика. Получиха се безброй малки балончета. Постепенно ставаха все по-големи, докато неусетно ние самите не се озовахме в тях,  понасяйки се към небето през отворения прозорец. Летяхме, летяхме, издигахме се все по-високо и по-високо ...

     Стигнахме чак до планетата Сатурн. Тя беше много мистична и нямаше нищо общо със снимките, които сме гледали от Земята. След дълго обикаляне се срещнахме с няколко загадъчни същества. Те искаха да се състезаваме, използвайки пръстена на Сатурн, като писта за колела. Съгласихме се, но първо трябваше да спрем времето на Земята, за да не разберат родителите за нашето отсъствие. Така чудноватите същества ни заведоха при машината на времето, а после ни предложиха да се състезаваме и отборът победител  да спечели магическа сила. След оспорвано състезание спечели нашият отборът  силата да се телепортира. Върнахме се на Земята, но всичко беше спряло както поискахме. Сега не знаехме как да върнем обратно времето. Много се притеснихме и решихме отново да използваме нашата сила. Осъзнахме, че телепортирането от Земята не е възможно и трябваше да измислим решение на проблема. Мислихме и накрая ни хрумна да направим отново балони от вълшебния прах,  с който полетяхме и първия път. Понесохме се във въздуха и стигнахме отново до мистичната планета. Новите ни приятели помогнаха да задвижим времето и когато се върнахме, всичко си беше постарому .

     Решихме  да запазим този история в тайна, щастливи, че се забавлявахме и открихме нови приятели, макар  никога да не ги срещнем отново.


Автор: Тина Вършева - 11 г

ОУ „Антон Страшимиров, клуб “Brain art factory“ - Бургас

Ръководител: Румяна Костова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 АПРИЛ:

Не планирайте всичко от сутринта, оставете живота да Ви изненадва понякога. Успешно начало на делника и добро настроение ви пожелава екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Партията "Има такъв народ" вече се..

публикувано на 24.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 23 април

Темите в предаването днес: В декларация до Светия синод от бургаското сдружение „Православен зов“ настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит, повече от Калина Енчева. Защо СЕК напуска ПП-ДБ, интервю с бургаския депутат и председател на партията Константин Бачийски. Заседание на..

публикувано на 23.04.24 в 14:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АПРИЛ!

Дойде това време, което всеки усеща според собствените си разбирания. Едни вече се опитват да носят къщи гащи, защото един път като е станало почти 30 градуса и вече няма връщане назад, други се уплашиха от прогнозите и върнаха зимните якета и шапките, а сутринта в автобуса бяха пуснали и парното. Стартираме с 13 градуса. Добро утро във вторник!..

обновено на 23.04.24 в 07:13

"Булевард Демокрация" на 22 април

Темите в предаването: "Възраждане" е готово с листата за парламентарните избори, които влизат в бургаската листа, ще чуем от Калина Енчева. Има ли случаи на коклюш в Бургас, колко са и има ли карантина за учениците, интервю на Нина Рангелова с д-р Мирослава Киселкова от РЗИ. Ще спрат ли археологическите..

публикувано на 22.04.24 в 14:30