Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Страновълшебниците" от Теодора Димова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Всяко голямо междучасие в нашето училище се превръща в гладиаторска битка. Чуват се викове, тропане, шум, сякаш цяла римска конница препуска по коридора.

     В тази суматоха, моят най-добър приятел ме спъна случайно. Откараха ме в болница и това беше последното, което си спомням. Щом се събудих, видях семейство феи, големи колкото дланта ми, които започнаха да се представят една по една и да обясняват нещо. Нищо не разбрах, защото бях замаяна от удара. Моите родители ме отведоха вкъщи, а  феичките  тръгнаха тайнствено с мен. Докато  пътувахме, те се преобразяваха на раница, телефон, химикалка и какво ли още не, за да не ги забележат родителите ми. Беше чудновато. Щом пристигнахме, реших да проверя дали могат да изпълняват желания. Поисках да съм супер умна. Те вдигнаха пръчки, размахаха ги и това се случи. Станах супер умна, но бързо се отказах, защото чак пък толкова не исках да се набивам на очи. Те отново вдигнаха пръчки и си останах такава, каквато съм и сега. Събудих се на следващия ден и тръгнах към училище. Видях моята приятелка и реших да ѝ споделя за феичките или както аз ги наричам страновълшебници, защото вършат странни неща. Моята приятелка очевидно не ми повярва. Помисли си, че си измислям, за да привлека внимание. В едно от междучасията отидох да пия вода. Чудите се защо ви занимавам с това? Ами сега ще ви разкажа. От чешмата се търкулнаха страновълшебниците и ме укориха, че разкривам тайната ни.

     Прибрах се вкъщи и с тревога се сетих, че бащата на моята най-добра приятелка е учен-изследовател и много лесно може да се добере до тях. Побързах да съобщя на феичките, но ме посъветваха да не правя нищо. Още на следващия ден изследователят ме изчака след училище и започна да  разпитва за тези мои странни приятели. Явно искаше да узнае повече за тях. Прибрах се радостна, че съм опазила тайната.

     Реших най-накрая да изпробвам техните сили. Пожелах в града да има безброй бащи като моя. Изпълниха го, но ето ти нова беда - не можах да открия своя. След много усилия го намерих. Замислих се защо  ми беше нужно да искам това от тях? Хрумна ми, че тези бащи са отлични приятели на децата без семейство.

     Така, сторих добро на самотните деца. Бащите вече имаха за кого да се грижат, а децата бяха истински щастливи. 


Автор: Теодора Димова

ОУ „Антон Страшимиров, клуб “Brain art factory“ - Бургас

Ръководител: Румяна Костова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21