Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Страновълшебниците" от Теодора Димова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Всяко голямо междучасие в нашето училище се превръща в гладиаторска битка. Чуват се викове, тропане, шум, сякаш цяла римска конница препуска по коридора.

     В тази суматоха, моят най-добър приятел ме спъна случайно. Откараха ме в болница и това беше последното, което си спомням. Щом се събудих, видях семейство феи, големи колкото дланта ми, които започнаха да се представят една по една и да обясняват нещо. Нищо не разбрах, защото бях замаяна от удара. Моите родители ме отведоха вкъщи, а  феичките  тръгнаха тайнствено с мен. Докато  пътувахме, те се преобразяваха на раница, телефон, химикалка и какво ли още не, за да не ги забележат родителите ми. Беше чудновато. Щом пристигнахме, реших да проверя дали могат да изпълняват желания. Поисках да съм супер умна. Те вдигнаха пръчки, размахаха ги и това се случи. Станах супер умна, но бързо се отказах, защото чак пък толкова не исках да се набивам на очи. Те отново вдигнаха пръчки и си останах такава, каквато съм и сега. Събудих се на следващия ден и тръгнах към училище. Видях моята приятелка и реших да ѝ споделя за феичките или както аз ги наричам страновълшебници, защото вършат странни неща. Моята приятелка очевидно не ми повярва. Помисли си, че си измислям, за да привлека внимание. В едно от междучасията отидох да пия вода. Чудите се защо ви занимавам с това? Ами сега ще ви разкажа. От чешмата се търкулнаха страновълшебниците и ме укориха, че разкривам тайната ни.

     Прибрах се вкъщи и с тревога се сетих, че бащата на моята най-добра приятелка е учен-изследовател и много лесно може да се добере до тях. Побързах да съобщя на феичките, но ме посъветваха да не правя нищо. Още на следващия ден изследователят ме изчака след училище и започна да  разпитва за тези мои странни приятели. Явно искаше да узнае повече за тях. Прибрах се радостна, че съм опазила тайната.

     Реших най-накрая да изпробвам техните сили. Пожелах в града да има безброй бащи като моя. Изпълниха го, но ето ти нова беда - не можах да открия своя. След много усилия го намерих. Замислих се защо  ми беше нужно да искам това от тях? Хрумна ми, че тези бащи са отлични приятели на децата без семейство.

     Така, сторих добро на самотните деца. Бащите вече имаха за кого да се грижат, а децата бяха истински щастливи. 


Автор: Теодора Димова

ОУ „Антон Страшимиров, клуб “Brain art factory“ - Бургас

Ръководител: Румяна Костова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАРТ!

Мерки за облекчаване на търговците и гражданите, засегнати от извънредното положение, ще обсъди днес местният парламент на Бургас.  Заседанието в 9 часа вместо в Морското казино  ще се състои в спортната зала „Бойчо Брънзов“, където на терена има достатъчно място, за да бъде спазена дистанция между общинските съветници. Какво се предвижда ще разберем в..

публикувано на 31.03.20 в 06:51

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30 - ти март

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Понеделник на хоризонта! Започва още една седмица, в която можем да правим любимите си неща и да се радваме на живота…от вкъщи. Добро утро на всички, за които трафикът е без значение, защото работите от домашния офис, както и на всички, които давате най-доброто от себе си за благото на всички! Между..

публикувано на 30.03.20 в 06:53

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 27 - ми март

Слагайте маските, петъкът е пред нас! Животът продължава по новия сценарий, но със старите актьори. Добро утро на 27-ми март – световния ден на театъра! Ако животът е сцена и всички ние сме актьорите, както твърди великият Шекспир, то сюжетът на днешната пиеса зависи от нашите решения. Да ви е ползотворно отварянето на очите, не зависимо дали..

публикувано на 27.03.20 в 06:49

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС 26 МАРТ!

Коранавирус и човещина: Бизнес и частни лица активно помагат на здравните заведения с пари и апаратура. Даренията в борбата срещу заболяването са темата на фокус в ефира днес. Първите, помогнали на здравните заведения в града, ще чуете след 8 часа.  Онлайн награди: Големият победител от националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев е Цвета..

публикувано на 26.03.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 МАРТ!

Как възрастните хора успяват да се справят с ежедневните си задължения,  под натиска на предизвикателството корона вирус  проверяваме в темата на деня. Общините реагираха безпрецедентно бързо и създадоха организация-как помага тя ще ви разкажем след новините в 8 часа. До края на тази седмица в Бургас ще започне да работи кабинет за бързи..

публикувано на 25.03.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24 - ти март

Куче разхожда човек… Добро утро с новата нормалност във вторник 24-ти март! Животът продължава, но дори и да не можете да излезете на вън, не съжалявайте – и слънцето е под карантина. За сега пролетта ни предлага само облаци и дъжд. А още за времето и всичко, което е необходимо да знаете, както и най-актуалното от деня очаквайте от ефира на..

публикувано на 24.03.20 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР-БУРГАС ОТ 7 ДО 10 НА 23 МАРТ!

Ситуацията в ромските махали в Бургас, Ямбол и Сливен-какви мерки се предприемат, за да не бъде разпространена заразата коронавирус проверяваме в темата на деня след новините в 8 часа. Очаквайте и актуална информация за COVID-19 у нас. Още един аспект на престоя у дома-пазаруването онлайн. За какво да внимаваме-своите съвети през ефира на..

публикувано на 23.03.20 в 07:03