Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Страновълшебниците" от Теодора Димова

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Всяко голямо междучасие в нашето училище се превръща в гладиаторска битка. Чуват се викове, тропане, шум, сякаш цяла римска конница препуска по коридора.

     В тази суматоха, моят най-добър приятел ме спъна случайно. Откараха ме в болница и това беше последното, което си спомням. Щом се събудих, видях семейство феи, големи колкото дланта ми, които започнаха да се представят една по една и да обясняват нещо. Нищо не разбрах, защото бях замаяна от удара. Моите родители ме отведоха вкъщи, а  феичките  тръгнаха тайнствено с мен. Докато  пътувахме, те се преобразяваха на раница, телефон, химикалка и какво ли още не, за да не ги забележат родителите ми. Беше чудновато. Щом пристигнахме, реших да проверя дали могат да изпълняват желания. Поисках да съм супер умна. Те вдигнаха пръчки, размахаха ги и това се случи. Станах супер умна, но бързо се отказах, защото чак пък толкова не исках да се набивам на очи. Те отново вдигнаха пръчки и си останах такава, каквато съм и сега. Събудих се на следващия ден и тръгнах към училище. Видях моята приятелка и реших да ѝ споделя за феичките или както аз ги наричам страновълшебници, защото вършат странни неща. Моята приятелка очевидно не ми повярва. Помисли си, че си измислям, за да привлека внимание. В едно от междучасията отидох да пия вода. Чудите се защо ви занимавам с това? Ами сега ще ви разкажа. От чешмата се търкулнаха страновълшебниците и ме укориха, че разкривам тайната ни.

     Прибрах се вкъщи и с тревога се сетих, че бащата на моята най-добра приятелка е учен-изследовател и много лесно може да се добере до тях. Побързах да съобщя на феичките, но ме посъветваха да не правя нищо. Още на следващия ден изследователят ме изчака след училище и започна да  разпитва за тези мои странни приятели. Явно искаше да узнае повече за тях. Прибрах се радостна, че съм опазила тайната.

     Реших най-накрая да изпробвам техните сили. Пожелах в града да има безброй бащи като моя. Изпълниха го, но ето ти нова беда - не можах да открия своя. След много усилия го намерих. Замислих се защо  ми беше нужно да искам това от тях? Хрумна ми, че тези бащи са отлични приятели на децата без семейство.

     Така, сторих добро на самотните деца. Бащите вече имаха за кого да се грижат, а децата бяха истински щастливи. 


Автор: Теодора Димова

ОУ „Антон Страшимиров, клуб “Brain art factory“ - Бургас

Ръководител: Румяна Костова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 4 ДЕКЕМВРИ:

Добро утро в началото на днешния петък! И така накратко – нека кафето ви е сладко, погледът ясен, а денят прекрасен! Разсънваме се заедно с надеждата, че хубавото предстои! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   В рубриката ни „Тема на деня“ ще говорим за предстоящия празник на Бургас – Никулден! Той тази..

обновено на 04.12.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 3-ти декември

Една от друга по-красиви делнични истории ви пожелаваме на 3-ти декември! И не се притеснявайте, всичко с времето си. И без друго все още е твърде рано за взимане на решения по-сериозни от това, като например: Какво да облека днес?   Иначе, да следим актуалните теми и да търсим позитивната нагласа обещаваме от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 03.12.20 в 06:52

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2-ри декември

И изведнъж всичко придоби стойност! Сутрешната разходка, кафето с приятели, разходката по плажа, възможността за екскурзия ... Бяхме богати, но едва сега го осъзнахме .... Превърнахме се в общество с девиз: " ИМА И ПО-ЛОШО!" Добро утро от зимен Бургас! Търсим позитивното, макар и дистанционно, а за да сте и добре информирани бъдете със сутрешния..

публикувано на 02.12.20 в 06:44

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ДЕКЕМВРИ!

Извънредна сесия на Общинския съвет днес в Бургас предстои заради заплаха от водна криза за областта. Очаква се да бъдат изслушани представители на местната и държавната власт. Проблемът и възможните решения очаквайте в темата на деня. Началото е след новините в 8 часа.  В рубриката ни за регионална икономика днес ви срещаме със собственика на..

публикувано на 01.12.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30-ти ноември

Подсилваме имунната система с музика, а актуалните теми ще са витамините ни в последното ноемврийско утро. Понеделник официално идва виртуално и дистанционно, но поне, както се казва будните хора могат всичко, даже и да се справят в ситуация на пандемия. Добро утро и от сутрешния ефир на БНР – Бургас! Ще ни изненадат ли зимата и снегът..

публикувано на 30.11.20 в 06:56

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ЧАСА НА 29 НОЕМВРИ:

44 българки разказват своите истински истории, в които главен герой е булчинската рокля, в сборника „Моята булчинска рокля“. Дантели, бухнали ръкави, тюл, перли, но и много надежди, спомени, разочарования, любови, оказали се измамни или вечни събира съставителят Жанина Драгостинова. Нея, както и част от дамите, споделили съкровените си преживявания,..

публикувано на 29.11.20 в 09:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00