Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пилешка история от авторски колектив

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Есента дойде. Листата на дърветата се нашариха. Слънчо все още се търкаляше по небето. Г-жа Ди бързаше да нагласи класната си стая. Днес, тя посрещаше своите първолачета - малките пиленца, които галено наричаше - дидончета мои. Всяка кокошка беше стегнала прилежно своето пиленце с бяла ризка, елече, черна поличка или панталонче, диадема или папионка. Грижовните майки целунаха по клюнчетата малките си пиленца, пожелаха им успех. Усмихнати и щастливи, с букет в ръка, първолачетата изпълниха пилешкия двор.  Навред звучеше химнът на пилешкото училище. Директорът - петел важно изкукурига и прикани всички да запазят тишина. После поздрави пилешкото си царство за започване на новата учебна година и знаменосецът вдигна знамето. А гласовитото звънче покани всички пиленца - ученичета в училище.
     Сърчицата на дидончетата тропкаха в гърдичките им - къде отиват, какво ще правят?
     Г-жа Ди отвори вратата на стаята, пиленцата влязоха и всички ахнаха.
     -Ех, че е хубавоооо!!! - радостно записукаха.
     Всяко пиленце побърза да седне на чина си. Оле…., а там - тоооолкова много интересни учебници и почерпка за всяко пиленце - вкусни царевични пуканки.
     Часът започна. Г–жа Ди поздрави пиленцата. Показа им Азбуката и обеща да ги научи да пишат и говорят правилно на пилешки език. Толкова е лесно - пред всяка сричка  пиленцата- първолачета трябваше да поставят по едно ПИ.
     И такааа….
     - А е първата буква от Азбуката - каза учителката. - Ще научим всички букви. Ще можете да четете и пишете. Бъдете упорити, пиленца мои! Когато покорявате върха на знанието помнете, че:
     ПИУсПИпеПИхът  ПИидПИва, ПИкоПИгаПИто ПИпосПИтаПИвиш ПИзаПИпеПИтаПИя ПИмежПИду ПИдуПИмиПИте ПИне ПИмоПИга!
     Пиленцата извикаха дружно:
     - ПИне, ПИмоПИга!
     Драги читателю!
     Да… Ти, който държиш в ръка нашата „Пилешка история“ - успя ли вече да разшифроваш разговора между пиленцата - първолачета и г- жа Ди!?
     Напиши и запомни нашия първи и най-важен урок! 
     Успехът идва когато поставиш запетая между думите не и мога!

Историята съчиниха дидончетата: Айше Адем, Александър Камчалиев, Алис Иванова, Антонио Генчев, Атанас Атанасов, Борис Пенев, Борислава Николова, Боян Димитров, Валентин Вълчев, Виктория Нейчева, Дан Шивачев, Деа Йорданова, Десислава Кацарова, Мари Шопова, Марион  Дачева, Мирослав Желязков, Невена Съботинова, Радост Богойчева, Росица Господинова, Самуил Андонов, Сияна Йосифова, Теодор Янев, Теодор Бонев, Янис Божков
Накратко – ПИпърПИви „ПИЕ“ ПИклас

С любов събра и сподели: г-жа Ди

    

Автори: Пиленцата от I „е“ клас

НБУ „Михаил Лъкатник“ - гр. Бургас 

Учители: Стела Богданова

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ЧАСА НА 29 НОЕМВРИ:

44 българки разказват своите истински истории, в които главен герой е булчинската рокля, в сборника „Моята булчинска рокля“. Дантели, бухнали ръкави, тюл, перли, но и много надежди, спомени, разочарования, любови, оказали се измамни или вечни събира съставителят Жанина Драгостинова. Нея, както и част от дамите, споделили съкровените си преживявания,..

публикувано на 29.11.20 в 09:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти ноември

Окончателно, от утре затварят молове, ресторанти, училищата, животът отново минава дистанционно, а може би и дядо Коледа ще дойде онлайн....   Но покрай всичко това, не забравяйте и дребните радости, а както се казва, рано сутрин, всичко изглежда по-добре след кафето… Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми и от..

публикувано на 26.11.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47