Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Салата от приказки от Габриела Томова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Имало едно време, в далечно кралство – господарство, крал и кралица. Те имали приказно красиво момиченце, което много обичали. То си имало много добра баба, на която често ходело на гости. Бабата изплела на детето червена шапчица, която то постоянно носело, затова всички започнали да наричат момиченцето Червената шапчица.
     Един ден Червената шапчица си играела със своята златна топка. По едно време, без да иска, ритнала златната си топка толкова силно, че тя паднала в съседен двор. Когато отишла да си я вземе, Червената шапчица видяла дядо и баба да дърпат една голяма ряпа. Дядото я помолил:
     - Момиченце, можеш ли да дойдеш да ни помогнеш, че тази ряпа е много голяма, а ние сме възрастни и сами не можем да я издърпаме.
     Червената шапчица се съгласила и тримата издърпали ряпата.
     Но когато я издърпали, що да видят, не било ряпа, а огромна тиква, която пред очите им се превърнала в златна каляска. От нея излязъл Пинокио. 
     - Кой си ти? – попитала Червената шапчица.
     - Аз съм Котаракът в чизми – отвърнал Пинокио и носът му мигом пораснал .
     - Олелее, защо ти порасна толкова носът? – попитала го Червената шапчица.
     - Ох, ами аз пак излъгах! Винаги, когато лъжа, ми пораства носът.
     - А защо тогава лъжеш?
     - Не знам. Искам да се поправя и да стана истинско момче – и дървеното човече заплакало - обещавам повече да не лъжа! Бих дал всичко, само да мога да бъда истинско дете, а не дървено човече – продължило през сълзи то.
     Червената шапчица се трогнала от думите на Пинокио, приближила се към него и го прегърнала.
     Внезапно небето се обсипало с блестящи звездички и пред смаяните погледи на всички се появила добрата фея Кръстница. Феята докоснала Пинокио и той начаса се превърнал в истинско момченце.
     - Ти, Пинокио, най-после се разкая искрено и заслужаваш да бъдеш като всички останали деца. Запомни, че ако излъжеш отново, магията ще се развали и ще останеш дървено човече до края на дните си – казала феята и изчезнала така, както се била появила.
     Пинокио и Червената шапчица станали неразделни приятели. Те правели всичко заедно – ходели на училище и си играели  заедно.
     Когато пораснали, решили да се оженят. Вдигнали приказно красива сватба. Бременските музиканти били поканени да забавляват гостите. В последния момент към сватбата се присъединила и бабата на Червената шапчица, която живеела на другия край на гората и затова била много изморена от дългия път и гладна като вълк. Добре че главният готвач на сватбата – джуджето Дългоноско, приготвил всевъзможни и изключително вкусни гозби, та никой не останал гладен. 
     Три дни яли, пили и се веселили, и дълго живели щастливо. 
     П.С. Приказката щом прочете и поуката извлече, „нека истината бъде с теб!“
     Джедай Падуан Габи


Автор: Габриела Томова  - 8 години

НБУ „Михаил Лъкатник“ - гр. Бургас 

Учители: Стела Богданова

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти ноември

Окончателно, от утре затварят молове, ресторанти, училищата, животът отново минава дистанционно, а може би и дядо Коледа ще дойде онлайн....   Но покрай всичко това, не забравяйте и дребните радости, а както се казва, рано сутрин, всичко изглежда по-добре след кафето… Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми и от..

публикувано на 26.11.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20