Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Принцесата делфин от Мариса Мартинова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Флор беше обикновен делфин с необикновено сърце. Тя бе толкова добра, мила и възпитана, че смайваше всички морски обитатели. А още по-необикновени бяха мечтите ѝ. Най-голямата от тях беше, да стане принцеса.
     Нейните родители се бяха запознали до един приказен остров, на който растяха невероятно красиви цветя и чудновати дървета, чиито корони бяха обагрени в най-различни цветове. Те често обичаха да ходят там и да танцуват валс под звуците на едно необикновено цвете, което имаше способността да издава нежни мелодии. Това беше любимото им място, а цветята ги правеха толкова щастливи, затова решиха да кръстят малката си рожба Флор. Когато порасна, тя започна да мечтае да има крака, за да може да разгледа целия остров, а не само това, което се виждаше от морето.
     Веднъж, когато се връщаше от училище, делфинчето усети как един кораб минава над нея. Това беше обичайно по тези места и не ѝ направи голямо впечатление. Но изведнъж се чу силно плисване и нещо започна да потъва към морското дъно. Флор видя, че това е малко момиче в приказно красива рокля и корона на главата. То бе паднало от големия кораб. Сърцето на Флор се сви от мъка, защото знаеше, че хората не могат да дишат под вода. Затова без да се бави, тя се шмугна под момичето и заплува с него нагоре. Когато стигна над водата се оказало, че корабът вече е много далеч и не може да го настигне с момичето на гръб. Най-близо беше любимият ѝ остров и делфинчето реши да заведе момичето там.
     В същото време, на острова се случило нещо необичайно. Над него минал вълшебникът Ричард де Роуви, който бил тръгнал със своя космически кораб към луната. Смаян от красотата на острова, Ричард не видял как пред него се изпречило гигантско дърво, което стигало чак до облаците. Корабът му се разбил, но благодарение на магическите си способности, Ричард успял да се приземи невредим. Точно щял да направи заклинание, с което да поправи кораба си, когато решил първо да си почине и да разгледа необикновения остров, с още по-необикновената растителност.
     Не след дълго той бил привлечен от странен шум откъм водата. Оттам се задавало делфинче с красиво облечено момиче на гърба си. Ричард се скрил зад един червен храст, за да види какво ще се случи.
     Малката Флор доплувала с момичето до брега и го сложила нежно да легне на сушата. То било в безсъзнание, но все пак дишало. Делфинчето не знаело какво да прави, но искало да помогне. Събрало плодове от един храст, който растял точно до водата. Флор знаела, че те са необикновени, защото когато хапнела от тях, започвала да плува по-бързо от всякога. От другата страна на острова растял друг необикновен храст, чиито листа имали форма на купички. Така те се пълнели с дъждовна вода и напоявали птиците, които спирали да отдъхнат на острова. Внимателно Флор донесла три такива купички с вода и ги сложила до момичето. Легнала във водата близо до нея и започнала ѝ говори. Разказала за красивия морски свят, за училището за делфини, за приятелите си и за най-голямата си мечта - да стане принцеса, като нея. Скоро девойката започнала да се пробужда. Когато отворила очи, тя видяла сладкото делфинче и даровете, които то оставило. Една приятелска перка ѝ помогнала да се изправи, а плодовете и водата възвърнали силите ѝ. 
     Вълшебникът Ричард чул и видял всичко. Той се трогнал от добрината на делфинчето и понеже самият той бил добър по душа, решил да възнагради Флор. Той ѝ дал способността да се превръща в човек, когато пожелае.
     Флор се превърнала в приказна девойка и най-после можела да разгледа любимия си остров. Не минало много време, бащата на принцесата, която спасила, в знак на благодарност ѝ построил красив замък, точно до пеещото цвете. Така се сбъднала и другата ѝ голяма мечта – да бъде принцеса.


Автор: Мариса Мартинова
НБУ „Михаил Лъкатник“ - гр. Бургас 

Учители: Стела Богданова

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕЛЕНА ДИМИТРОВА ОТ БНР БУРГАС:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 НОЕМВРИ!

Зелените коридори за възрастните предизвикаха недоволство, както сред хората над 65 години, така и сред останалите, които в активната част от деня нямат достъп до аптеки и магазини. Как се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса проверяваме в темата на деня. Започваме след новините в 8 часа от най-големия общински пазар в Бургас..

публикувано на 16.11.20 в 06:55

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 15-ТИ НОЕМВРИ

Красотата може да е в очите на гледащия, а според ново проучване така стоят нещата и с предположенията, които правим за характера на една жена по външния ѝ вид – правилни или неправиллни. С една дума гримът има значение! Според проучването мъжете възприемат гримираните жени като излъчващи повече престиж, докато жените възприемат другите жени,..

публикувано на 15.11.20 в 10:28