Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Войната на чудовищата от Надежда Господинова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Флор беше обикновен делфин с необикновено сърце. Тя бе толкова добра, мила и възпитана, че смайваше всички морски обитатели. А още по-необикновени бяха мечтите ѝ. Най-голямата от тях беше, да стане принцеса.
     Нейните родители се бяха запознали до един приказен остров, на който растяха невероятно красиви цветя и чудновати дървета, чиито корони бяха обагрени в най-различни цветове. Те често обичаха да ходят там и да танцуват валс под звуците на едно необикновено цвете, което имаше способността да издава нежни мелодии. Това беше любимото им място, а цветята ги правеха толкова щастливи, затова решиха да кръстят малката си рожба Флор. Когато порасна, тя започна да мечтае да има крака, за да може да разгледа целия остров, а не само това, което се виждаше от морето.
     Веднъж, когато се връщаше от училище, делфинчето усети как един кораб минава над нея. Това беше обичайно по тези места и не ѝ направи голямо впечатление. Но изведнъж се чу силно плисване и нещо започна да потъва към морското дъно. Флор видя, че това е малко момиче в приказно красива рокля и корона на главата. То бе паднало от големия кораб. Сърцето на Флор се сви от мъка, защото знаеше, че хората не могат да дишат под вода. Затова без да се бави, тя се шмугна под момичето и заплува с него нагоре. Когато стигна над водата се оказало, че корабът вече е много далеч и не може да го настигне с момичето на гръб. Най-близо беше любимият ѝ остров и делфинчето реши да заведе момичето там.
     В същото време, на острова се случило нещо необичайно. Над него минал вълшебникът Ричард де Роуви, който бил тръгнал със своя космически кораб към луната. Смаян от красотата на острова, Ричард не видял как пред него се изпречило гигантско дърво, което стигало чак до облаците. Корабът му се разбил, но благодарение на магическите си способности, Ричард успял да се приземи невредим. Точно щял да направи заклинание, с което да поправи кораба си, когато решил първо да си почине и да разгледа необикновения остров, с още по-необикновената растителност.
     Не след дълго той бил привлечен от странен шум откъм водата. Оттам се задавало делфинче с красиво облечено момиче на гърба си. Ричард се скрил зад един червен храст, за да види какво ще се случи.
     Малката Флор доплувала с момичето до брега и го сложила нежно да легне на сушата. То било в безсъзнание, но все пак дишало. Делфинчето не знаело какво да прави, но искало да помогне. Събрало плодове от един храст, който растял точно до водата. Флор знаела, че те са необикновени, защото когато хапнела от тях, започвала да плува по-бързо от всякога. От другата страна на острова растял друг необикновен храст, чиито листа имали форма на купички. Така те се пълнели с дъждовна вода и напоявали птиците, които спирали да отдъхнат на острова. Внимателно Флор донесла три такива купички с вода и ги сложила до момичето. Легнала във водата близо до нея и започнала ѝ говори. Разказала за красивия морски свят, за училището за делфини, за приятелите си и за най-голямата си мечта - да стане принцеса, като нея. Скоро девойката започнала да се пробужда. Когато отворила очи, тя видяла сладкото делфинче и даровете, които то оставило. Една приятелска перка ѝ помогнала да се изправи, а плодовете и водата възвърнали силите ѝ. 
     Вълшебникът Ричард чул и видял всичко. Той се трогнал от добрината на делфинчето и понеже самият той бил добър по душа, решил да възнагради Флор. Той ѝ дал способността да се превръща в човек, когато пожелае.
     Флор се превърнала в приказна девойка и най-после можела да разгледа любимия си остров. Не минало много време, бащата на принцесата, която спасила, в знак на благодарност ѝ построил красив замък, точно до пеещото цвете. Така се сбъднала и другата ѝ голяма мечта – да бъде принцеса.


Автор: Надежда Господинова
ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ - гр. Бургас 

Учители: Хатче Фари   

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 2-ри декември

И изведнъж всичко придоби стойност! Сутрешната разходка, кафето с приятели, разходката по плажа, възможността за екскурзия ... Бяхме богати, но едва сега го осъзнахме .... Превърнахме се в общество с девиз: " ИМА И ПО-ЛОШО!" Добро утро от зимен Бургас! Търсим позитивното, макар и дистанционно, а за да сте и добре информирани бъдете със сутрешния..

публикувано на 02.12.20 в 06:44

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ДЕКЕМВРИ!

Извънредна сесия на Общинския съвет днес в Бургас предстои заради заплаха от водна криза за областта. Очаква се да бъдат изслушани представители на местната и държавната власт. Проблемът и възможните решения очаквайте в темата на деня. Началото е след новините в 8 часа.  В рубриката ни за регионална икономика днес ви срещаме със собственика на..

публикувано на 01.12.20 в 06:59

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 30-ти ноември

Подсилваме имунната система с музика, а актуалните теми ще са витамините ни в последното ноемврийско утро. Понеделник официално идва виртуално и дистанционно, но поне, както се казва будните хора могат всичко, даже и да се справят в ситуация на пандемия. Добро утро и от сутрешния ефир на БНР – Бургас! Ще ни изненадат ли зимата и снегът..

публикувано на 30.11.20 в 06:56

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 ЧАСА НА 29 НОЕМВРИ:

44 българки разказват своите истински истории, в които главен герой е булчинската рокля, в сборника „Моята булчинска рокля“. Дантели, бухнали ръкави, тюл, перли, но и много надежди, спомени, разочарования, любови, оказали се измамни или вечни събира съставителят Жанина Драгостинова. Нея, както и част от дамите, споделили съкровените си преживявания,..

публикувано на 29.11.20 в 09:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти ноември

Окончателно, от утре затварят молове, ресторанти, училищата, животът отново минава дистанционно, а може би и дядо Коледа ще дойде онлайн....   Но покрай всичко това, не забравяйте и дребните радости, а както се казва, рано сутрин, всичко изглежда по-добре след кафето… Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми и от..

публикувано на 26.11.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55