Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Триглавото чудовище от Александър Димов

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Преди много години в една далечна страна живял момък с бедната си майка. Неочаквано там се появила болест, от която хиляди хора умирали. Една вечер в съня на момъка се явил възрастен човек, който му рекъл:
     - Млади момко, за да спасиш всички от страшната болест, трябва да минеш през девет земи и в десетата ще намериш лековита билка.
     Призори момъкът нарамил торба с хляб и вода, сбогувал се с майка си и тръгнал. Минал през полета, планини, реки и гори. Изведнъж небето почерняло и завалял пороен дъжд. Момъкът видял в далечината между скалите малък вход към пещера. Решил да се скрие от дъжда и да почине. Влязъл в пещерата и изведнъж земята изчезнала под краката му. Момъкът пропаднал и загубил съзнание.
     Когато се събудил, видял, че кракът му е превързан, а над него се било надвесило страшно чудовище с три глави и квадратно тяло. В първия момент момчето го било страх да продума, но после се осмелило и попитало:
     - Къде съм?
     - В моята пещера! - отговорило чудовището. - Имаш късмет, че те намерих! Беше загубил съзнание. Намазах раните ти с вълшебен мехлем и ще се оправиш скоро.
     - Благодаря много! - рекъл момъкът. 
     - Какво търсиш тук? - попитало чудовището с любопитство. – Май идваш от много далеч?
     - Търся лековита билка, с която да излекувам хората от моята страна! - отговорил момъкът и му разказал от къде е.
     Чудовището се усмихнало леко и му казало:
     - Аз ще ти помогна да спасиш твоя народ. 
     На следващия ден призори те потеглили. Минали през тъмни, стръмни тунели и излезли от другата страна на пещерата. Пред очите им се появила полянка с билки, огряна от златни, слънчеви лъчи. 
     - Набери от онези лилави цветове! - казало чудовището. - Това е вълшебна билка. Щом се прибереш, разбъркай отвара и запомни, че всеки болен трябва да изпие по три капки, за да оздравее!
     - Благодаря много, никога няма да забравя помощта ти!
     Момъкът изпълнил заръките на чудовището и спасил своя народ. Той разбрал, че не е важен външният вид и как изглеждаш, а какъв си отвътре!


Автор: Александър Димов - 10 години
ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ - гр. Бургас 

Учители: Хатче Фари   

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 НОЕМВРИ!

Зелените коридори за възрастните предизвикаха недоволство, както сред хората над 65 години, така и сред останалите, които в активната част от деня нямат достъп до аптеки и магазини. Как се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса проверяваме в темата на деня. Започваме след новините в 8 часа от най-големия общински пазар в Бургас..

публикувано на 16.11.20 в 06:55