Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чудовището Брадли от Диляна Видева

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Имало едно време едно самотно чудовище. Името му било Брадли. То живеело в гората. Там всички животни се страхували от него и не му говорели. Брадли нямал приятели и прекарвал живота си по един и същи начин. Той живеел в една пещера, в която било много тъмно. Брадли спял в нея само когато валяло дъжд или сняг. През останалото време обикалял сам из гората, или дремел пред пещерата. 
     Вечер Брадли обичал да ляга на тревата и да гледа звездите, докато заспи. Утрините му били лежерни. Той обичал да спи до късно сутрин. След това  се разхождал из гората, за да търси нещо за ядене. Когато намирал, се връщал в неговата пещера и го изяждал, а после пак лягал да спи на тревата. 
     Брадли  имал супер сили, можел да чува от хиляди метри разстояние. Чувал какви ли не звуци, като писукане, мяукане, лаене и др.
      В един слънчев ден Брадли се замислил:
     - Тук всички са различни. Няма никой, като мен. Има много птици, лисици, вълци, но не и чудовища. Това нещо възможно ли е? Тогава кой ме е родил? 
     Една птица го чула и се провикнала:
     - Гората не е твоят дом. Някъде живеят стотици чудовища, като теб, но не и тук. – и птицата отлетяла нанякъде.
     А, чудовището си мислело:
     - Наистина ли това не е моят дом? Тогава къде е? - чудил се Брадли.
     На другия ден, драконът решил да обиколи света, за да намери своя истински дом. По пътя той срещнал едно момиченце. Попитал я:
     - Защо се разхождаш сама в гората? - и тя му отговорила:
     - Здравей! Аз съм Неда. Изгубих се. А ти защо си толкова страшен?     
     Брадли се поласкал, че момичето не избягало от него и ѝ отговорил:
     - Здравей, Неда! Моето име е Брадли. Аз съм чудовище.
     Неда се смутила, като разбрало, че Брадли е чудовище, но после тя видяла, че е добър и продължила.
     - А ти тук ли живееш?
     - Тук живея, но сега разбрах, че това не е истинският ми дом и се опитвам да го намеря.
     - Не знаеш ли коя е майка ти или кой е баща ти? 
     - Не, не знам. – тъжно отговорил Брадли
     Неда се учудила. Никога не била срещала някой, който не познава родителите си. Тя била добро и състрадателно момиче и решила да помогне на чудовището:
     - Аз ще ти помогна да открием твоите родители, но след това, ти ще ми помогнеш ли да намеря моето село?
     - Разбира се. Благодаря! – зарадвал се Брадли.
     Така двамата тръгнали заедно. Докато вървели, Неда видяла нещо. Това било порта. Тя била покрита с много листа, от които почти не се виждала и Неда казала:
     - Брадли, виж! Това е порта. Хайде да влезем!
     - Наистина! Какво ли има вътре?
     Те влезли вътре. А, там? Там ги посрещнали стотици чудовища. Едно чудовище се приближило до Брадли. Попитало го:
     - Брадли? Сине, ти ли си?
     - Да. Аз съм. А ти си баща ми? - зарадвал се Брадли.
     В този момент напред пристъпило още едно чудовище. То било много красиво. Това била майка му. Брадли се зарадвал още повече.
     - Не мога да повярвам, че ви намерих. -  и той ги прегърнал, чак тогава се сетил за Неда.
     - Това е Неда. Тя ми помогна да ви открия, но се е изгубила в гората. Знаете ли, къде е селото ѝ?
     - Да. - отвърнала майката. Тръгни на север! Селото е на около 20 минути от тук. Благодаря, че помогна на Брадли да ни намери. Лек път!
     - И аз благодаря. До скоро!


Автор: Диляна Видева - 10 години
ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ - гр. Бургас 

Учители: Хатче Фари   

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 НОЕМВРИ!

Зелените коридори за възрастните предизвикаха недоволство, както сред хората над 65 години, така и сред останалите, които в активната част от деня нямат достъп до аптеки и магазини. Как се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса проверяваме в темата на деня. Започваме след новините в 8 часа от най-големия общински пазар в Бургас..

публикувано на 16.11.20 в 06:55

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 15-ТИ НОЕМВРИ

Красотата може да е в очите на гледащия, а според ново проучване така стоят нещата и с предположенията, които правим за характера на една жена по външния ѝ вид – правилни или неправиллни. С една дума гримът има значение! Според проучването мъжете възприемат гримираните жени като излъчващи повече престиж, докато жените възприемат другите жени,..

публикувано на 15.11.20 в 10:28