Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудовището и човекът от Господин Господинов

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     В една далечна земя, на един голям остров живееха странни същества. Чудовища, но не от тези страшните, които  познаваме от всички приказки, а причудливи и нелепо изглеждащи. 
     Островът беше заобиколен от висока гора, а чудовищата живееха в гъстите части на тази стара гора. Хората, които живееха на брега, избягваха да влизат в гората, защото се страхуваха от чудовищата. Никога не бяха имали проблеми с тях, но огромните им тела предизвикваха уплаха в хорските сърца. 
     И така една лятна утрин чудовището Рекс, по-известен като Куция сред общността, прякор, който му залепиха заради полюляванията, които правеше когато вървеше. Тази пък странна походка, се дължеше на необичайната конструкция на краката му, които приличаха на равнобедрени триъгълници. Тялото му бе квадратно, а трите му глави винаги гледаха в различни посоки. Та Рекс бе тръгнал да посети стария си приятел Кен, за да изпият по чаша чай с шоколадови бисквитки, преди да тръгнат да се размотават, защото разходките из гората бяха любимото нещо на чудовищата. 
     И така, докато се клатушкаше по горската пътека, Рекс дочу някакъв шум зад едни храсти. Любопитството му надделя и той отиде да види какво става там. За негово голямо учудване, чудовището видя човек, който се беше навел над един измършавял кон, лежащ безпомощно на земята, впрегнат в една огромна каруца с чували. Човекът милваше коня и му се молеше да се изправи, но животното беше толкова уморено, че дори нямаше сили да вдигне глава. Рекс беше виждал хора от далеч, когато се бе разхождал в покрайнините на гората, но никога не беше общувал с тях. Тези малки човечета бяха като мравки, многолюдни и чудовището много се страхуваше да не го налазят. След няколко секунди колебание, огромния великан, все пак реши да провери какво става и с гръмовния си глас попита:
     - Извинете странни човече, какво става тук?
     Стреснат от силния глас, човекът се облещи от ужас при вида на чудовището и замръзна като статуя. Рекс си помисли, че не го е чул добре и с още по-силен глас се провикна:
     - Какво става тука? 
     Човекът веднага падна на колене и започна да се моли на чудовището:
     - Моля те, не ме убивай!
     - Да те убивам! Че защо да го правя? - каза Рекс и започна да се чеше по средната си глава със странните си ръце, които приличаха на огромни стрелки от часовник.
     - Ами, вие чудовищата не обичате ли да убивате хора? - с треперещ глас отвърна човекът
     Рекс се замисли, че не беше чувал за такова хоби, като убиване на човеци и с погнуса каза:
     - Ние не убиваме хора!
     Ситуацията стана още по-неловка, защото в същото време, конят беше видял чудовището, цвилеше ужасено и се опитваше всячески да се изправи и да избяга, но успяваше само да подгъне колене и до там.
     - Горкото добиче - каза Рекс - какво му е?
     - Уморен е, а и товарът е много тежък.
     Рекс реши да помогне на човека и попита:
     - Мога ли да помогна с нещо?
     Човекът вече се успокои и реши да поиска услуга от големия си нов познат.
     - Приятелю, никога не съм минавал през тази гора, но този път реших да мина на пряко, за да доставя зърното за посевите по-бързо, защото конят ми беше много уморен и нямаше да издържи по обиколния път, а сега ситуацията ми е безнадеждна. Само ти можеш да ме спасиш, ако ми помогнеш да закарам стоката до селото ми.
     Рекс се замисли за няколко секунди. Трите му глави се спогледаха и след кратък размисъл отсече:
     - Добре, ще ти помогна, след което се наведе, взе уплашения кон, който облещен, трепереше от страх и го сложи да легне върху чувалите на каруцата. После хвана каруцата и тръгна към селото на хората. И така, докато прекосят гората, се стъмни. Когато влязоха в селото, кучетата започнаха да лаят и хората взеха да излизат на прозорците. Като видяха огромното чудовище се изплашиха и развикаха:
     - Чудовище ни напада! Бързо, взимайте оръжия!
     Цялото село се събра с колове, вили, брадви, ножове и заобиколиха великана. Рекс гледаше уплашени и си помисли, че това е краят на живота му. В този момент спътникът му застана пед него, разпери ръце и се провикна:
     - Престанете! Никой не ви напада! Това добро чудовище ми помогна да ви донеса посевите, за да си засеем нивите, дори спаси старото ми конче. И изобщо, чудовищата, от които се страхуваме толкова години, не са никак страшни, нито убиват хора.
     Като чуха това, всички започнаха да се извиняват на Рекс и започнаха да му благодарят. Жените се втурнаха по къщите, за да му донесат вкусотии, банички, кекс, торта. А Рекс ги преглъщаше с охота. Никога не беше ял токова вкусни неща, явно хората знаеха как да готвят вкусна храна. 
     И така страхът между хората и чудовищата приключи в тази нощ. От този ден нататък, чудовищата и хората заживяха в добросъсетство и си помагаха взаимно. Чудовищата носеха от гората дървета на хората, а те от своя страна им се отблагодаряваха с вкусна храна.


Автор: Господин Господинов - 10 години
ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ - гр. Бургас 

Учители: Хатче Фари   

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 МАРТ!

Животът е прекрасен след първото кафе! Добро утро в четвъртък! 28-ми март идва с жълт код за силен вятър. Прибирайте прането от балконите и внимавайте да не издуха амбициите на стартовата права.   Следим актуалните събитията в ефира на БНР – Бургас. Ето какво още ви предлагаме във времето до 10.00 ч. В Царево предвиждат ремонти на..

публикувано на 28.03.24 в 06:57

Булевард "Демокрация" на 27-ми март

От сдружение "За чиста природа - село Дюлево“ за пореден път се обявиха срещу проекта за изграждане на фотоволтаична централа край селището. Новите моменти ви представяме след малко в първия час. В Созопол заседава общинския съвет, който също като този в Бургас реши да подпомага целогодишната работа на летището.За останалите решение ви информираме в..

публикувано на 27.03.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 27 МАРТ:

Имаме само един ден – този, който се случва днес. Нека бъдем щастливи в него. Добро утро в сряда. Делникът да започнем с чаша любимо кафе, лека закуска и добро настроение! Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -   В рубриката ни „Тема..

публикувано на 27.03.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 26-ти март

Ето и някои от основните теми в предаването днес:  Кокаин за почти 7 милиона долара откриха бургаските митничари на пристанище "Запад". Засега задържани няма, но повече за случая, който бе оповестен по-рано от прокуратурата ще има в първия час.  Общинските съветници на Бургас одобриха  сдружение за финансиране на полети от и до Летище Бургас, още..

публикувано на 26.03.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 МАРТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 МАРТ! Добро утро във вторник! Очакваме 26-ти март да разкрие красивото лице на пролетта, но винаги си оставете място и за изненади… Така е, денят на истината е днес, на извънредно заседание днес от 10 ч. ще се гласува заявлението на Мария Габриел, с което оттегли кандидатурата за министър-председател..

публикувано на 26.03.24 в 07:02

"Булевард Демокрация" на 25 март

Темите в предаването: Иван Гешев е днес в Бургас и представи  инициираната от него и сдружението му „Граждански блок“ петиция „ 1 млн.гласа за мир“. "Възраждане" винаги са готови за избори, заяви днес бургаският депутат Борис Аладжов. Той коментира  настоящата политическа ситуация. А общинските съветници от партията алармираха за..

публикувано на 25.03.24 в 14:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 МАРТ!

Мария Габриел ще внесе днес писмо в Народното събрание, с което оттегля кандидатурата си за министър-председател. Тя заяви, че ГЕРБ няма да участва повече в преговори и няма да подкрепи правителство с втория мандат. Министър-председателят в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да..

публикувано на 25.03.24 в 06:30