Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принцеса Мелиса и спасителите от Маги Ангелова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Преди много години, в едно далечно кралство, живял крал, който имал чудно красива дъщеря. Тя се казвала Мелиса. Принцесата имала коса черна като абанос и мека като коприна. Очите ù блестели като диаманти. Всеки, който я погледнел, оставал без дъх. Мелиса много обичала да се разхожда сред природата. Тя често отивала в  гората до една рекичка, където събирала цветя и си говорела с животните. 
     Когато дъщерята на краля пораснала, той решил да я омъжи. Организирал бал, на който поканил принцове и принцеси от съседните кралства. Всички били очаровани от принцеса Мелиса. Тя се откроявала със своята красота. На бала бил поканен и принцът на Лоандрия. Млад и красив мъж с руса коса и сини очи. Наричали го принц Анри. Той не можел да откъсне поглед от Мелиса. Още в мига, в който я зърнал разбрал, че иска да се ожени за нея. Кралят се съгласил да даде дъщеря си за жена на принц Анри при условие, че той ще я направи много щастлива и ще се грижи добре за нея. Владетелят на Лоандрия обещал, че никога няма да позволи дори сълза да пророни принцеса Мелиса. Много скоро се оженили. Когато пристигнали в кралството на принц Анри, Мелиса поискала да излезе сред природата. На нея без съмнение много ѝ липсвало да се разхожда в гората, където да събира цветя и да си говори с животните. Мъжът ù я предупредил да не се отдалечава много и да не навлиза във вътрешността на гората, защото тя крие опасности. Принцесата обещала да внимава.
     Докато Мелиса събирала горски малини и пеела чудни песни, изведнъж пред нея се появила възрастна жена. Тя успяла да измами принцесата и обещала да ѝ покаже невероятно красиви места, на които да се любува. Всъщност тази старица била вещица, която много искала да се омъжи за принц Анри, но той не я обичал и дори я прогонил от своето кралство. Старата жена целяла да заведе момичето до вътрешността на гората. Вървейки улисана в красивата гледка, която се откривала пред очите ѝ, тя забравила за заръките на мъжа си. Не след дълго стигнали до една кула. Тогава старицата, от мила и добра жена, се превърнала в зла вещица. Разкрила истината на принцеса Мелиса и с магия я затворила във високата кула. Било невъзможно някой да се качи там горе, нямало стълби, а и било много високо.
     Смрачило се и принц Анри се притеснил, че неговата любима я няма. Започнал да я търси, но без успех. Минали дни, а все още нито вест за принцеса Мелиса. Тогава принцът на Лоандрия решил да потърси помощ от един магьосник в съседния град. Той му разкрил, че вещицата Ира е пленила принцесата и я държи затворена в една висока кула, в средата на гората. Казал му също, че е невъзможно някой да успее да се качи дo края на кулата, където е принцесата и че единствената възможност на принц Анри е да открие чудовището Крок, което може да му помогне. Магьосникът разказал на принца за възможностите на Крок да произвежда вълшебни сапунени балони, които могат да заведат всеки където поиска. Анри не мислил много, а веднага се отправил към пещерата, където живеело чудовището Крок. Успял да се срещне с него и да го убеди да му помогне да спасят принцесата. 
     Двамата след дълго пътуване стигнали до кулата, където била заключена Мелиса. След като Анри извикал с цяло гърло името ù, тя се показала на малко прозорче на върха. Тогава Крок направил облак от сапунени балони, на който се качили с принц Анри. Така двамата успели да достигнат върха на кулата и да спасят принцесата. Злата вещица влетяла в кулата, за да им попречи, но сапуненото чудовище бързо я затворило в един мехур, който не можел да се спука, нито да мине през малките прозорци на кулата. Така вещицата останала затворена за вечни времена.
     Мелиса била много щастлива, че е спасена и е отново с мъжа си. Обещала му никога повече да не разговаря и да не се доверява на непознати, както и да спазва обещанията си. Принц Анри щедро възнаградил Крок за помощта, която му оказал. Сапуненото чудовище станало техен верен приятел и всички заживели  щастливо, и безгрижно.


Автор: Маги Ангелова - 10 години
ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ - гр. Бургас 

Учители: Хатче Фари   

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕЛЕНА ДИМИТРОВА ОТ БНР БУРГАС:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 26 август

Темите в предаването: Откъде идва неприятна миризма на нефтопродукти през последните дни в Бургас?Темата беше разисквана днес на ресорната еко комисия към общинския съвет, мненията обобщава Свобода Атанасова. Да отпаднат външните оценявания за 4 и 10 кл. предлагат за поредна година от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Организацията на тези..

публикувано на 26.08.24 в 14:51

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ! В понеделник всички се чувстваме като Робинзон Крузо. Много ни е мъчно за петък… От друга страна - нова седмица, нов късмет. И не забравяйте, че може да е последната за август, но това е месецът, през който всеки ден е лято! Добро утро и от сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до..

публикувано на 26.08.24 в 06:59

Булевард "Демокрация" на 23-ти август

Започваме с интернет измама, свързана с издаването на карти за градски транспорт на цена от малко под 4 лева. Каква е схемата и какво цели след малко. Грийнпийс има идея за създаването на първия изцяло морски резерват. Той ще се намира край Маслен нос и предвижда ограничения касаещи риболова, но не само. Подробностите са също след малко. Днес е..

публикувано на 23.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ! В Римската империя “петък” е посветен на богинята Венера - богинята на любовта, красотата и живота. Родена от морската пяна … И днес, с усещане за лято, морски бриз и плажен уикенд – добро утро в петък! Усмихваме последния делник и в сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до 10.00ч...

публикувано на 23.08.24 в 06:59

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 22 АВГУСТ:

Няма нужда да се борите с този свят. Просто изберете това, което харесвате в него. Добро утро в четвъртък! Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите и гостите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник..

публикувано на 22.08.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 21-ви август

Работници от трети страни наети в Слънчев бряг напускат внезапано. Според хотелиер те ползват страната ни за отправна точка към работа в други европейски страни и се касае за трафик. От полицията обаче отквърлят тази версия. Подробностите са в първия час. Също тогава продължаваме темата за сезона и препоръки какво да се промени за следващия.  Във..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 АВГУСТ!

Както знаете, най-лесният начин да сбъднем мечтите си е първо да се събудим... Добро утро в сряда! Прегръщаме делника и всичко, което ни поднася, с усмивката на изпили първото си кафе ранобудници! А в сутрешния ефир на  БНР – Бургас до 10.00ч. предстоят важни и интересни теми: Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села..

обновено на 21.08.24 в 07:04