Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Принцеса Мелиса и спасителите от Маги Ангелова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Преди много години, в едно далечно кралство, живял крал, който имал чудно красива дъщеря. Тя се казвала Мелиса. Принцесата имала коса черна като абанос и мека като коприна. Очите ù блестели като диаманти. Всеки, който я погледнел, оставал без дъх. Мелиса много обичала да се разхожда сред природата. Тя често отивала в  гората до една рекичка, където събирала цветя и си говорела с животните. 
     Когато дъщерята на краля пораснала, той решил да я омъжи. Организирал бал, на който поканил принцове и принцеси от съседните кралства. Всички били очаровани от принцеса Мелиса. Тя се откроявала със своята красота. На бала бил поканен и принцът на Лоандрия. Млад и красив мъж с руса коса и сини очи. Наричали го принц Анри. Той не можел да откъсне поглед от Мелиса. Още в мига, в който я зърнал разбрал, че иска да се ожени за нея. Кралят се съгласил да даде дъщеря си за жена на принц Анри при условие, че той ще я направи много щастлива и ще се грижи добре за нея. Владетелят на Лоандрия обещал, че никога няма да позволи дори сълза да пророни принцеса Мелиса. Много скоро се оженили. Когато пристигнали в кралството на принц Анри, Мелиса поискала да излезе сред природата. На нея без съмнение много ѝ липсвало да се разхожда в гората, където да събира цветя и да си говори с животните. Мъжът ù я предупредил да не се отдалечава много и да не навлиза във вътрешността на гората, защото тя крие опасности. Принцесата обещала да внимава.
     Докато Мелиса събирала горски малини и пеела чудни песни, изведнъж пред нея се появила възрастна жена. Тя успяла да измами принцесата и обещала да ѝ покаже невероятно красиви места, на които да се любува. Всъщност тази старица била вещица, която много искала да се омъжи за принц Анри, но той не я обичал и дори я прогонил от своето кралство. Старата жена целяла да заведе момичето до вътрешността на гората. Вървейки улисана в красивата гледка, която се откривала пред очите ѝ, тя забравила за заръките на мъжа си. Не след дълго стигнали до една кула. Тогава старицата, от мила и добра жена, се превърнала в зла вещица. Разкрила истината на принцеса Мелиса и с магия я затворила във високата кула. Било невъзможно някой да се качи там горе, нямало стълби, а и било много високо.
     Смрачило се и принц Анри се притеснил, че неговата любима я няма. Започнал да я търси, но без успех. Минали дни, а все още нито вест за принцеса Мелиса. Тогава принцът на Лоандрия решил да потърси помощ от един магьосник в съседния град. Той му разкрил, че вещицата Ира е пленила принцесата и я държи затворена в една висока кула, в средата на гората. Казал му също, че е невъзможно някой да успее да се качи дo края на кулата, където е принцесата и че единствената възможност на принц Анри е да открие чудовището Крок, което може да му помогне. Магьосникът разказал на принца за възможностите на Крок да произвежда вълшебни сапунени балони, които могат да заведат всеки където поиска. Анри не мислил много, а веднага се отправил към пещерата, където живеело чудовището Крок. Успял да се срещне с него и да го убеди да му помогне да спасят принцесата. 
     Двамата след дълго пътуване стигнали до кулата, където била заключена Мелиса. След като Анри извикал с цяло гърло името ù, тя се показала на малко прозорче на върха. Тогава Крок направил облак от сапунени балони, на който се качили с принц Анри. Така двамата успели да достигнат върха на кулата и да спасят принцесата. Злата вещица влетяла в кулата, за да им попречи, но сапуненото чудовище бързо я затворило в един мехур, който не можел да се спука, нито да мине през малките прозорци на кулата. Така вещицата останала затворена за вечни времена.
     Мелиса била много щастлива, че е спасена и е отново с мъжа си. Обещала му никога повече да не разговаря и да не се доверява на непознати, както и да спазва обещанията си. Принц Анри щедро възнаградил Крок за помощта, която му оказал. Сапуненото чудовище станало техен верен приятел и всички заживели  щастливо, и безгрижно.


Автор: Маги Ангелова - 10 години
ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ - гр. Бургас 

Учители: Хатче Фари   

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕЛЕНА ДИМИТРОВА ОТ БНР БУРГАС:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 НОЕМВРИ!

Зелените коридори за възрастните предизвикаха недоволство, както сред хората над 65 години, така и сред останалите, които в активната част от деня нямат достъп до аптеки и магазини. Как се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса проверяваме в темата на деня. Започваме след новините в 8 часа от най-големия общински пазар в Бургас..

публикувано на 16.11.20 в 06:55

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 15-ТИ НОЕМВРИ

Красотата може да е в очите на гледащия, а според ново проучване така стоят нещата и с предположенията, които правим за характера на една жена по външния ѝ вид – правилни или неправиллни. С една дума гримът има значение! Според проучването мъжете възприемат гримираните жени като излъчващи повече престиж, докато жените възприемат другите жени,..

публикувано на 15.11.20 в 10:28