Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историята на принц Дейвид и принцеса Каролина от отбор „Фантазьори”

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Някога в далечно царство живеели цар и царица. Те имали едно дете – принц Дейвид. Недалеч от това царство се простирало царството на принцеса Каролина.
     Един ден майката на принца се разболяла от коварна болест и не след дълго починала. Единственото, което утешавало Дейвид, била красотата на принцесата. Затова царят поканил семейството й на кралска визита. Когато разбрал това, принцът бил толкова щастлив, че даже решил да заведе кралските фамилии на разходка в близката горичка. Потеглили царските карети и стигнали за миг.
     Царят завел семейството на принцесата в северната част на гората и така Дейвид и Каролина имали възможност да се полюбуват на красотата й. Докато се разхождали принцът рекъл: 
     - Скъпа принцесо, знаеш ли, че в края на гората се намира замъкът на единствения триглав змей, който умее да вкаменява хора?
     Принцесата много се изненадала и понеже непременно държала да го види, затова помолила Дейвид: 
     - Принце, нека да разгледаме замъка, а и сигурно змеят все още спи!
     Принцът не устоял на молбите на Каролина и се съгласил. Щом наближили входа на замъка, се спуснала мъгла и задухал студен вятър. Двамата се скрили в пещерата, където живеел змеят, но не знаели, че това било неговото леговище. Именно там се намирали и вкаменените от змея хора.
     Минало време. Змеят се прибрал в леговището си със следващата си жертва.
     Когато усетил присъствието на принцесата и принца, той пожелал веднага да превърне и двамата в статуи. Но Дейвид се жертвал, за да спаси своята любима, и само той бил превърнат в камък, а принцесата останала в плен на змея.
     Каролина горчиво плакала и една сълза паднала върху камъка. Изведнъж камъкът се превърнал отново в принц Дейвид. Той взел нож от една статуя и пробол змея, а после отсякъл и трите му глави. Изведнъж всички вкаменени хора оживели.
     Върнали се в царството и вдигнали пищна сватба, а принц Дейвид и принцеса Каролина заживели щастливо и безгрижно.


Автор: отбор „Фантазьори” – V а клас
ОУ „Елин Пелин“ - гр. Бургас 
Ръководител: Марианка Райкова     

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас


Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 НОЕМВРИ!

Зелените коридори за възрастните предизвикаха недоволство, както сред хората над 65 години, така и сред останалите, които в активната част от деня нямат достъп до аптеки и магазини. Как се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса проверяваме в темата на деня. Започваме след новините в 8 часа от най-големия общински пазар в Бургас..

публикувано на 16.11.20 в 06:55

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 15-ТИ НОЕМВРИ

Красотата може да е в очите на гледащия, а според ново проучване така стоят нещата и с предположенията, които правим за характера на една жена по външния ѝ вид – правилни или неправиллни. С една дума гримът има значение! Според проучването мъжете възприемат гримираните жени като излъчващи повече престиж, докато жените възприемат другите жени,..

публикувано на 15.11.20 в 10:28