Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жива вода от отбор „Вълшебници”

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Имало едно време едно далечно царство. То било заобиколено отвсякъде с високи планини. Царят му бил могъщ и силен, с много голяма армия и имал изключително красива дъщеря.
Минали години. Принцесата растяла и ставала все по-красива. Всички в царството ù се възхищавали. Но един ден тя разбрала, че се е разболяла от някаква болест. Легнала болна и вече не станала.
     Царят разпратил войници из цялото царство, събрал най-добрите лекари. Всички се опитвали, но никой не могъл да я излекува. Тогава се явил един мъдрец и казал на царя:
     - Принцесата ще оздравее, ако пие жива вода! Тя извира на далечен остров, под една къща с кокоши крака.
     Дълго мислил царят как да постъпи, за да намери живата вода. Накрая събрал всички млади момци и им казал: 
     - Който донесе жива вода, за да се излекува дъщеря ми, ще се ожени за нея и ще наследи царството ми. Да знаете, че това ще бъде трудно изпитание, но който се справи със задачата, ще бъде щедро възнаграден. 
     - Аз ще отида! – обадил се един момък. Това бил царският син от съседното царство. – Ще направя всичко необходимо, за да взема живата вода и да я донеса на принцесата. 
     - И аз ще отида! – чул се втори глас. – Това бил по-малкият брат на принца от съседното царство. – Аз също ще направя всичко необходимо, за да спася принцесата от смъртта.
     Така двамата братя и помощникът на малкия брат се отправили към пристанището, където ги очаквал кораб, който да ги отведе до тайнствения остров. 
     Пътуването било дълго и изтощително. Минали през няколко морета и през много препятствия. Накрая стигнали до дълго търсеното място. Когато слезли от кораба, се разделили в различни посоки да търсят къщата с кокоши крака. Първи я открил малкият брат. Но преди да успее да вземе жива вода изпод къщата, го пресрещнал един старец и рекъл: 
     - Къде така, млади момко? 
     - Дошъл съм за жива вода! Махни се от пътя! 
     - Не може да взимаш, ако не ти разреша! 
     - Ти не можеш да ме спреш, старче! 
     Отблъснал стария човек и хукнал към къщата, но така и не успял да стигне. Щом направил две крачки, паднал в една голяма яма и останал там. 
     Помощникът, който бил след него, видял какво се случило, и хукнал да търси големия брат. Старецът не бил обикновен човек, а велик вълшебник. 
     Когато намерил големия брат, помощникът му разказал какво е станало с брат му. 
     - Благодаря ти за помощта! – отвърнал големият брат и продължил към къщата.
     Изправил се пред вълшебника: 
     - Искам да Ви помоля за малко от вашата жива вода, за да занеса на принцесата. Тя е тежко болна и аз искам да ѝ помогна – обяснил спокойно, с мил тон младият мъж. 
     - Добре, вземи си, колкото пожелаеш! – съгласил се вълшебникът.
     Така принцът взел от живата вода. Занесъл я на принцесата и тя оздравяла. 
     Вдигнали царска сватба. Двамата живели дълго и щастливо.


Автор: отбор „Вълшебници” – V а клас
ОУ „Елин Пелин“ - гр. Бургас 
Ръководител: Марианка Райкова     

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас


Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 НОЕМВРИ!

Зелените коридори за възрастните предизвикаха недоволство, както сред хората над 65 години, така и сред останалите, които в активната част от деня нямат достъп до аптеки и магазини. Как се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса проверяваме в темата на деня. Започваме след новините в 8 часа от най-големия общински пазар в Бургас..

публикувано на 16.11.20 в 06:55

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 15-ТИ НОЕМВРИ

Красотата може да е в очите на гледащия, а според ново проучване така стоят нещата и с предположенията, които правим за характера на една жена по външния ѝ вид – правилни или неправиллни. С една дума гримът има значение! Според проучването мъжете възприемат гримираните жени като излъчващи повече престиж, докато жените възприемат другите жени,..

публикувано на 15.11.20 в 10:28