Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключенията на Джъстин от отбор „Фантазьори”

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Имало едно време момче, което се казвало Джъстин. То живеело в стъклена бутилка. Неговата къща се пукнала. Момчето тръгнало на път да си търси нов дом.
     Не след дълго стигнало до една странна уличка. На нея имало различни магазинчета. Джъстин се зачудил какво има в тях и решил да влезе в едното. 
     Когато влязъл, видял една много чудата жена. Тя била облечена в стари дрехи. Имала розово наметало и розова забрадка, на която имало едно зелено око. 
     До нея имало плакат, на който пишело: ”Аз предсказвам бъдещето”. Пред нея имало дървена масичка, на която стояло кристално кълбо. Видяла Джъстин и му рекла:
     - Не се страхувай от мен, момче! Ела и седни на този стол. - то седнало. Стреснало се, но след няколко минути решило да я попита:
     - Защо изглеждаш така?
     - Това няма значение. Сега няма да задаваш въпросите ти, а аз. На какво си готов, за да получиш нов дом? - попитала тя.
     - Ти от къде знаеш, че аз се нуждая от нова къща? - запитало момчето.
     - Разбрах, защото съм гадателка. Попитах те: На какво си способен, за да получиш нов дом?
     - На всичко! - възкликнал Джъстин.
     Жената продумала:
     - В съседния магазин има таен вход, който води до малка стаичка, в която има много кораби-играчки. Те са вълшебни, защото като ги потопиш във водата, стават истински. Но само един от тях може да те отведе до нов дом. Ако се качиш на неправилния, ще се удавиш.
     Джъстин, уплашено попитал:
     - Но как ще разбера кой е специалният?
     - Като влезеш в стаичката, ще видиш зелена светлина. Тя осветява желания от теб кораб.
     - Как ще ме отведе този кораб до новия ми дом? - попитало момчето.
     - На руля на кораба ще намериш парче хартия, което представлява карта. По нея ще се ориентираш към нова бутилка-къща.
     - Много благодаря за помощта! - радостно извикал Джъстин
     Момчето отишло в съседния магазин и започнало да търси тайния вход. След доста време лутане се изморило и решило да седне на един стол. Започнало да се люлее. Изведнъж стола се ударил в стената, от която се отворила вратичка. Джъстин паднал в шахта, която го отвела в стаичката. Като се изправил, видял зелената светлина, която му показала специалния кораб. Той го взел и тръгнал към морето. Като стигнал, пуснал кораба във водата. Качил се на него и отишъл до руля. Взел картата, разгънал я и видял пътя  към бутилката. Зарадвал се. Тръгнал да плава…
     След доста плаване намерил малка стъклена бутилка. В нея имало писмо, на което пишело: „Ако продължиш по този път, ще трябва да преминеш през огромното чудовище Снорлак, което има 180 зъба.” Но момчетo не се отказало и продължило…
     Изведнъж пред кораба се изправило огромното чудовище с отворена уста, което искало да го погълне. Джъстин се уплашил, чудел се какво да направи. В този момент над чудовището надвиснал голям облак. Той изстрелял няколко мълнии върху Снорлак. Те го превърнали в прах.
     Джъстин погледнал към облака и му благодарил. 
     -Ти си добро момче!- отвърнал облакът.
     Джъстин продължил да плава и не след дълго видял в далечината суша. Запътил се към нея. 
     Като стигнал, избутал кораба на брега и слязъл. Пред него се извисила огромна гора с пътечка. Момчето тръгнало по нея и стигнало до един малък град с името Стъклонис. Всичко в него било от стъкло. Къщите представлявали стъклени бутилки -точно като неговата. На една от уличките имало къща, която била различна от останалите. Тя отново била осветявана от зелена светлина. Джъстин влязъл в нея и видял масичка, върху която имало стъклена бутилка. В нея имало писмо, на което пишело: ”Това е твоят нов дом, Джъстин! - от гадателката”. 
     Той много се зарадвал и заживял щастливо в своята бутилка.


Автор: отбор „Фантазьори” – V а клас
ОУ „Елин Пелин“ - гр. Бургас 
Ръководител: Марианка Райкова     

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас


Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 19 април

Темите в предаването днес: На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи позицията до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят..

публикувано на 19.04.24 в 14:23

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 19 АПРИЛ:

Всеки ден единствената ни среща е тази с Живота. Всичко друго може да почака. Добро утро в петък! Делникът идва с очакване за прекрасни мигове и среща с приятели. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 19.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 18 април

Темите в предаването днес: По-строги правила за електрически тротинетки в Бургас предлагат група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът на този път пада върху намаляване на скоростта и санкции за неправилно паркирани. Репортаж на Елена Димитрова. В Бургас вече се прилага отдалечено предоставяне на здравна..

публикувано на 18.04.24 в 14:24

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 АПРИЛ:

Здравейте в четвъртък! Без действие, всяка мечта си остава просто хубава мисъл, затова днес бъде активни и сбъдвайте желанията си! Добро утро, да започнем делника с усмивка и добро настроение, нищо че прогнозата е, че ще вали. Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новини представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в..

публикувано на 18.04.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 17-ти април

За едни изненадваща, а за други очаквана е оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Как реагират зърнопроизводителите, какъв трябва да е наследника му и как се отразяват климатичните аномалии на посевите. С тази тема стартираме предаването, а събеседник е председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Ще продължим във..

публикувано на 17.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ! Тази пролет, такова прекрасно лято никога не сме имали. Но палачинката се обръща и сряда идва с жълт код. Добро утро на 17-ти април! Следим най-важното и освежаваме делника в ефира на БНР – Бургас. Ето какво ви предлагаме във времето до 10.00 ч. Избори 2 в 1 за Европейски парламент и Народно..

публикувано на 17.04.24 в 07:00

Булевард Демокрация на 16-ти април

Оказва се успехът и на този летен сезон е под въпрос, сега заради липсата на достатъчно кадри, които да го обезпечат. Темата е водеща в предаването ни и започваме с нея. Ще продължим с режима за платеното паркиране в Бургас. Предложението на общината е зелената зона да стане целогодишна, а да отпадне така наречената хибридна зона . В Поморие се проведе..

публикувано на 16.04.24 в 14:50