Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нио от метал до чувства

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Беше края на лятото, когато в едно младо семейство се родиха близнаците Дори и Алекс. Родителите им обичаха животните и децата растяха сред много животни. Най-скъп за тях беше Майло, малкото кученце, което баща им подари за четвъртия им рожден ден. Майло беше най-добрият приятел на близнаците и те много го обичаха. 
Когато децата бяха на единадесет години, Майло се разболя и не след дълго умря. Дори и Алекс бяха неутешими. Тогава баща им реши да отиде до някой приют и да им вземе ново куче. На следващия ден, в приюта му казаха да се насочи към робо-кучетата. Собственичката му обясни, че напоследък, всички ги предпочитат, защото живеят много дълго и стопаните им имат пълен контрол над тях.
     Бащата отиде до най-близкия зоомагазин и купи робо-куче. Когато го показа на децата, те много се зарадваха. Кръстиха го Нио. По цял ден си играеха с него и го обикнаха много.
     Един ден, Дори и Алекс решиха да изведат робо-кучето на разходка в близкия парк. Те си играеха със съучениците си, а Нио, с кучето на техен приятел. Докато те се забавляваха, покрай тях мина едно разглезено дете с майка си и в момента, в който то видя робо-кучето, го поиска ужасно много. Майка му предложи да отидат да купят по-хубаво робо-куче, но детето не спираше да плаче. Тя не виждаше друга възможност, освен да открадне робо-кучето. Извади една чанта от джоба си и когато децата се улисаха в играта, хвана Нио и го пъхна в торбата. Майката и синът се прибраха вкъщи. В момента, в който пуснаха робо-кучето, то започна да издава силен шум и да тича из цялата стая. Крадците на кучето решиха, че то просто е изплашено. Затвориха го в клетка, дадоха му храна и вода и го оставиха да се успокои.
     Не след дълго Дори и Алекс осъзнаха, че техния любим Нио го няма. Търсиха го из целия парк, но не го намериха. Видяха едно куче-робот да тича по улицата. Отдалече, то не се различаваше от Нио и те, без да се замислят, се затичаха след него. Гониха го, гониха го, накрая то се спря и когато се доближиха, те с ужас разбраха, че това не е Нио. Близнаците бяха много далеч от къщи и не знаеха как да се приберат. Питаха когото видят, но никой не можа да ги упъти по неясното описание, което даваха. Тогава техен съсед ги видя и ги попита какво правят толкова далече. Те се зарадваха много, разказаха му какво се е случило и, че не знаят как да се върнат вкъщи. Той ги хвана за ръцете и ги отведе до дома им. 
     Дори и Алекс бяха притеснени и уплашени, че трябва да признаят на родителите си, че са изгубили робо-кучето. Когато казаха, майка им се скара, че не са опазили новото си куче, но баща им ги успокои, че преди да го купи е поставен проследяващ чип. Близнаците не можеха да чакат и секунда повече и помолиха баща си да ги заведе там, където е Нио. Те пристигнаха пред къщата, в която беше тяхното куче. Почукаха на вратата. Отвори им майката на разглезеното дете и им каза, че не е виждала никакво куче. В този момент Нио се разлая силно. Дори и Алекс го чуха и нахълтаха в къщата. Когато го намериха и започнаха да му се радват, Нио подскачаше от щастие. 
     Изведнъж робо-кучето усети човешката обич в своето тяло направено само от желязо и жици. Всички видяха светлината в гърдите му.
     В тялото на Нио започна да бие истинско сърце.


Автори: ученици от VIII б клас
СУ “Георги Бенковски“ - гр. Тетевен
Учител: Йоана Кънчева

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ БНР БУРГАС:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 26-ти април

Нови моменти в казуса с избор на Сливенски митрополот. Миряни призовават епископ Йеротей да се завърне от Рилския манаситир и отговори на обвиненията за безстопанственост, те откриват и нередности в ревизията на манастира в Поморие.  Жители на к-с "Славейков" в Бургас имат казус с уличните ремонти, помагат им общински съветници от БСП. Община Поморие..

публикувано на 26.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 АПРИЛ:

Времето е безценно. Помислете внимателно за какво го харчите. Добро утро в петък, денят който минава най - бързо през седмицата, защото живеем с очакването за уикенда. Екипът ни днес - звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - в рубриката ни "Тема на..

публикувано на 26.04.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 АПРИЛ:

Не планирайте всичко от сутринта, оставете живота да Ви изненадва понякога. Успешно начало на делника и добро настроение ви пожелава екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Партията "Има такъв народ" вече се..

публикувано на 24.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 23 април

Темите в предаването днес: В декларация до Светия синод от бургаското сдружение „Православен зов“ настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит, повече от Калина Енчева. Защо СЕК напуска ПП-ДБ, интервю с бургаския депутат и председател на партията Константин Бачийски. Заседание на..

публикувано на 23.04.24 в 14:00