Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ в библиотеката от Гергана Жекова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Бях тръгнала към библиотеката, за да уча за предстоящия ми тест по история. Когато отидох там, взех от библиотекарката една книга за България през Средновековието и седнах да чета на близката маса. Учих, четох, записвах си. Незнайно как, бяха изминали цели три часа. Накрая, главата ми сама е паднала от умора и без да разбера, съм заспала на бюрото.
Събудих се посред нощ. В библиотеката светеше само една лампа, а залата беше напълно пуста. Станах от масата, огледах се, наистина нямаше никой. Колко ли беше часът? Колко време бях спала?
     Насочих се към вратата и натиснах дръжката. Заключена беше. Но Боже мой, какво ще правя сега? Не носех в себе си нито телефон, нито каквото и да е друго, освен тетрадка и химикал. Стоях в продължение на няколко минути до вратата, а в главата ми се блъскаха куп въпроси. Ами мама? Сигурно ме търси и ме чака. Вероятно се е побъркала от притеснение за мен. Хрумна ми да започна да викам. Можеше някой да ме чуе и да ми отвори. Някой случаен минувач от улицата, например. 
     Тъкмо напрягах гласните си струни в опити да започна да крещя, когато внезапно чух нещо. Бяха някакви гласове. Шушукаха си сякаш помежду си. Обърнах се. Нямаше никого. Изведнъж се стреснах. Някой извика „Здравей“.Тъкмо се чудех за мен ли е това „здравей“ и същият глас след няколко секунди пак се чу. „Изгуби ли се“-попита той. Вече нямаше съмнение. Говореха на мен. 
     - Кой си ти? Къде си? – извиках силно. Тръгнах по пътеката към преддверие, което водеше до раздела с детската литература. Взех книгата за Пипи Дългото чорапче, защото бях гледала Пипи и по телевизията. Някак гласчето сега ми напомняше на героинята.
     - Хей, как се казваш? На колко години си? – проговориха страниците. 
     Толкова се изплаших, че изпуснах книгата и извиках. Гласът наистина идваше от нея. Побягнах през коридора, стъписана от изненада. Знаех, че библиотеката има още един изход. Стигнах до там, но и тази врата беше заключена. Дърпах дръжката панически, в опит да избягам и за малко да я отскубна, но вратата така и не помръдна. Обърнах се, залепих гърба си на нея и какво да видя? Бяха ме наобиколили в кръг една дузина книги. Малки, големи, стари и не чак толкова. Някои бяха с отворени страници, други не. Стояха на пода и сякаш ме гледаха.
     – Назад - изкрещях аз от страх. – Оставете ме - рекох и за малко да се разплача. Книгите обаче, сякаш ме послушаха и се отдръпнаха. В този момент се обади страховит  мъжки глас и ме помоли да се успокоя. Всичко щяло да бъде наред. Въпреки студения тон, ме обзе някакво спокойствие и сигурност, затова се почувствах по-добре.
     – Кой сте Вие? Какво искате от мен? – попитах. 
     – О, извинете ме. Не се представих. Казвам се Рузвелт - двайсет и шести президент на Съединените Американски Щати. Можете да ми задавате всякакви въпроси. Аз съм най-висшият главокомандващ по ранг тук, ако не броим няколко бивши кралици, които също са от знатен род - рече мъжът и замлъкна. Книгата, от която говореше, беше с твърди, пожълтели корици и златисти обшивки по краищата. От нея лъхаше отпечатъкът на времето. 
     – Но какво става тук? Кои сте вие? Как е възможно да говорите? Нали сте просто литературни герои? Вие сте само написани – отсякох аз и зачаках отговор. 
     – Библиотеката е затворена, а вече е три часът след полунощ, дете. Ще трябва да изчакаш до сутринта. Утре е сряда. Библиотекарката ще дойде в 8 часа и ще отключи. Имай търпение и се успокой. И второ аз съм дарена книга. Имах няколко притежатели, докато последният от тях не реши че съм безполезен и вместо да ме изгори или хвърли на боклука, реши да ме дари в тази библиотека. С тези си действия спечели уважението ми напълно. И ще съм му вечно признателен и благодарен. – Страниците се разлистиха и ароматът на овехтяла хартия се разнесе около мен. 
     - А колкото до това, какво се случва тук, ще ти кажа така. – продължи Рузвелт. - Да, вярно е всички литературни герои са живи и говорят. Но само през нощта. През деня се крием и пазим тайната си. Не разговаряме.
     – Но как е възможно това? – нетърпеливо и малко грубо прекъснах президента.
     – Напълно е възможно. Последвай ме. Ще ти покажа нещо – каза той и ме подкани да тръгна след него. Господин Рузвелт ме заведе в една малка стаичка, където може би беше стаята за почивка на всички служители от библиотеката, съдейки по чашките кафе и бутилките вода, оставени там. 
     – Виждаш ли тази картина? Любителска е. Също е дарение, но е вълшебна.
     Затаих дъх, съвсем опиянена от всичко, което ми се случваше. Не можех да скрия изненадата си. Рузвелт също разбираше това. Страниците отново се разлистиха и гласът му заехтя в празната библиотека. 
     - Никой не знаеше. В момента, в който я донесоха, тя оживи всички книги тук. Рисувана е от дете с чисто и невинно като сняг сърце, изпълнено с безкрайна доброта. А от ръцете на всичко добро струи магия с невиждана сила и мощ. Вярвай в доброто дете, в него е магията. А сега и се наслади. Можеш да говориш до сутринта с всички твои любими книги и герои и да ги попиташ, каквото поискаш. Те ще ти отговорят. Рядко имат такава възможност. 
     Мълчах и попивах всяка дума, изречена от президента. 
     - И те са нетърпеливи като теб- заключи накрая той и се оттегли нанякъде. Не успях да се сбогувам с него, бях толкова въодушевена!
     О, какво невъобразимо удоволствие и приключение беше това за мен! До седем сутринта разговарях с Емили Дикинсън, господин Достоевски, малкия принц. Дори Клеопатра беше там, но тя се държа доста надменно предвид царския си ранг и не успяхме да си кажем много. Карлсон, който живее на покрива, също беше там. Всички бяха, а времето не стигаше изобщо. 
     Стараех се да запомня историите и разказите на всички, с които разговарях. Но трябваше да върна и всяка книга на мястото ѝ, преди да е дошла библиотекарката. Това ми отне поне час. И уморена от приказната нощ може би, накрая някак си пак съм задрямала. Не знаех дали е било само за няколко минути. Стресна ме писъкът на библиотекарката. Явно, отключвайки вратата, веднага ме е видяла и се разпищя. След десетминутен спор и караници с нея, обещах, че повече никога няма да спя тук и тя ме остави да си тръгна. Излязох и се затичах с всички сили към вкъщи. Нямах търпение да разкажа всичките ми среднощни приключения на мама. Тя можеше да пази милион тайни, щеше да запази и тази. 


Автори: Гергана Жекова - 13 години
ОУ „Христо Ботев“- гр. Бургас, кв. Долно Езерово
Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕЛЕНА ДИМИТРОВА ОТ БНР БУРГАС:









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21