Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладоледената история от Филип Филипов

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Годината бе 2 356 и на планетата Тра-ла-ла бушуваше най-силната сладоледена лятна буря в историята на Вселената. Всички жители се бяха въоръжили с кофи и гребла и се опитваха да почистят къщите си от лепкавото лакомство и да го приберат в огромните си фризери за зимата. Децата се криеха от родителите си и ядяха колкото се може повече. А пък родителите се криеха от децата си да хапват, тъй като досега им се бяха карали да не прекаляват със сладоледа.
Единственото чудовище, което не се радваше на сладоледената ваканция, беше Чики. Като малък беше развил алергия към лактоза и сега триъгълната му глава не смееше да докосне десерта. 
     На няколко хиляди светлинни години от Тра-ла-ла се намираше една малка, самотна планета на име Трън. Никой не искаше да живее на нея, защото цялата и повърхност беше бодлива и имаше формата на голям трън.  А на една от най-острите ѝ планини се криеше злият учен, д-р Мрън.
     Д-р Мрън беше избягал от Тра-ла-ла преди 100 години, защото тогава и тя била толкова мрачна и скучна. Но, една година след неговото напускане, на планетата се заселили бразианците (днешните тра-ла-ланци) и те я направили толкова хубава, че сега цялата Вселена им завиждала. А д-р Мрън направо не се побирал в кожата си от яд, че е трябвало да пътува толкова далеч и да живее сам на тъмно и бодливо. Затова се опитвал да направи какви ли не гадории на тра-ла-ланците.
     В деня на сладоледената буря, Мрън бил в особено лошо настроение. Той всеки ден пускал своя мега-далекоглед и когато видял планините от сладолед и щастливите тра-ла-ланци, решил да отрови сладоледа и да ги направи сърдити и мрачни завинаги. Насочил лъчите на Сърдитодатъра към Тра-ла-ла и го пуснал на пълна мощност. В момента, в който тра-ла-ланците хапнели сладолед, усмивките се изтривали от лицата им и започвали да се карат. 
     Когато Чики видял как се карат другите, си помислил, че някой може би е отровил сладоледа, защото той бил единствения в добро настроение. На Чики му хрумнала една идея. Видите ли, Чики не бил кореняк тра-ла-ланец. Преди 30 години той долетял от планетата Трън, където е бил създаден от д-р Мрън като тайно оръжие-шпионин. Но тогава бил все още малко пиле и забравил задачата си.
     В този момент нещо блестящо привлякло вниманието му. Сърдитодатърът бил толкова силен, че Чики го видял и веднага се досетил кой е отровил сладоледа. Чики използвал супер силите си за летене между планети и отлетял към Трън. И понеже бил толкова ядосан на Мрън, се приземил толкова тежко, че всички бодли на Трън опадали, а Сърдитодатърът се повредил и спрял да трови сладоледа. 
     Чики хванал Мрън за ушите и го накарал да се извини на тра-ла-ланците, като за наказание докторът трябвало да изчисти малката си сива планета. А тра-ла-ланците, понеже били много добри, му помогнали да направи Трън хубава за живеене. 


Автор: Филип Филипов - 10 години
ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ - гр. Бургас 
Учител: Хатче Фари
Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21