Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Госпожа Строга Снежинкова от Павел Павлов

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Имало едно училище някъде в света, което се казвало „42-ри меридиан“. Странно име, но още по-странни са учениците в него. Аз, разбира се, съм един от тях. Моят клас е доста щур, повечето деца изглеждат небрежно, някои имат по едно око, други са с три уши, кривогледи или с огромни очила, с различна форма на всяко око, косите в безпорядък – на едни стърчат нагоре като молив, на други приличат на гнездо за птици, момичетата са с лилави или розови коси. 
     Повечето от нас имат странни навици, например ядем си химикалките, понякога и пръстите, момичетата си хапват от косите, момчетата обичат да се скубят и всякакви подобни странности се случват в нашия клас. Ние сме класът на свръхматематиците, имаме високи интелектуални способности, но това не личи от външния ни вид. Този специален клас се ръководи от най-строгата учителка в училището или иначе казано „Страшилището“ на „42-ри меридиан“ г-жа Строга Снежинкова. Тя не е обикновена учителка, има магически способности и се движи с мега-турбо яката си метликохимикалка. Щом пристигне в клас и паркира метликохимикалката всички замръзват на мястото си. Ако насочи мега-турбо яката метликохимикалка към някой, ооо ужас... това означава само едно, тя ще изстреля гигантска червена двойка. В този момент всички се скриваме под чиновете и кой където свари, за да не го улучи гигантската червена двойка. Тя обаче има дистанционно насочване и колкото и да се крием, двойката се насочва към ученика, за когото е предназначена и влиза директно в раницата му, където безкомпромисно се настанява в бележника.  Няма мърдане, госпожа Строга Снежинкова владее ситуацията в класа на развитите ученици. 
     Освен, че е много строга и взискателна, тя бди над учениците си като орлица. Веднъж едни големи ученици спряха малкия Лъстър от класа на развитите и му взеха джобните. Щом разбра, госпожа Строга Снежинкова излетя разгневена на мега-турбо яката метликохимикалка и мигновено намери виновниците, след което изстреля върху тях всевъзможни викове, крясъци, упреци, заплахи, червени двойки, единици, забележки, издърпа им ушите така, че те заприличаха на зайци, вдигна ги за дрехите с метликохимикалката и ги отнесе направо в директорския кабинет. Виновните ученици плакаха, извиняваха се, молиха се и обещаха никога повече да не тормозят по-малките.
     Госпожа Строга Снежинкова винаги държи нейните ученици да учат упорито и когато пораснат да достигнат големи висоти. Тя смята, че всеки от класа на развитите ще стане лекар, адвокат, компютърен специалист, но не и нещо обикновено. 
     Тя често води класа на национални изяви за празниците на града и страната, и показва на учениците красотата на природата или сгради, събития и личности, важни за нашата история. 
     Г-жа Снежинкова държи на дисциплината, затова ѝ помага мега-турбо яката метликохимикалка, с нея тя изстрелва най-много шестици и похвали за учениците от класа на развитите, но също така вижда всяко дори и леко нарушение, като например дъвка, или забравен учебник. Тогава метликохимикалката изстрелва червено въже-дъвка, което се залепва за ученика и го издърпва с бързината на светкавица до бюрото на г-жа Снежинкова, там дъвката се унищожава, а ученика се наказва. Затова ние, странните деца от класа на развитите, много внимаваме с дисциплината. Учим усърдно, пишем домашните си, четем книги, участваме във всевъзможни инициативи и сме много сплотени. Въпреки странните ни навици и вид, ни е забранено да се обиждаме, да се подиграваме, да се унижаваме. Вместо това се шегуваме, играем, пеем, смеем се и знаем, че макар да сме странни, и другите не са перфектни. 
     Затова обичаме госпожа Строга Снежинкова с нейната мега-турбо яка метликохимикалка, за нас тя е супергерой, защото превръща всяко дете в страхотен възрастен.


Автор: Павел Павлов - 11 години
42 ОУ „Хаджи Димитър“- гр. София
Ръководители: г-жа Муташка, г-жа Михалева, г-жа Станчева
Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 19 април

Темите в предаването днес: На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи позицията до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят..

публикувано на 19.04.24 в 14:23

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 19 АПРИЛ:

Всеки ден единствената ни среща е тази с Живота. Всичко друго може да почака. Добро утро в петък! Делникът идва с очакване за прекрасни мигове и среща с приятели. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 19.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 18 април

Темите в предаването днес: По-строги правила за електрически тротинетки в Бургас предлагат група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът на този път пада върху намаляване на скоростта и санкции за неправилно паркирани. Репортаж на Елена Димитрова. В Бургас вече се прилага отдалечено предоставяне на здравна..

публикувано на 18.04.24 в 14:24

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 АПРИЛ:

Здравейте в четвъртък! Без действие, всяка мечта си остава просто хубава мисъл, затова днес бъде активни и сбъдвайте желанията си! Добро утро, да започнем делника с усмивка и добро настроение, нищо че прогнозата е, че ще вали. Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новини представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в..

публикувано на 18.04.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 17-ти април

За едни изненадваща, а за други очаквана е оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Как реагират зърнопроизводителите, какъв трябва да е наследника му и как се отразяват климатичните аномалии на посевите. С тази тема стартираме предаването, а събеседник е председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Ще продължим във..

публикувано на 17.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ! Тази пролет, такова прекрасно лято никога не сме имали. Но палачинката се обръща и сряда идва с жълт код. Добро утро на 17-ти април! Следим най-важното и освежаваме делника в ефира на БНР – Бургас. Ето какво ви предлагаме във времето до 10.00 ч. Избори 2 в 1 за Европейски парламент и Народно..

публикувано на 17.04.24 в 07:00

Булевард Демокрация на 16-ти април

Оказва се успехът и на този летен сезон е под въпрос, сега заради липсата на достатъчно кадри, които да го обезпечат. Темата е водеща в предаването ни и започваме с нея. Ще продължим с режима за платеното паркиране в Бургас. Предложението на общината е зелената зона да стане целогодишна, а да отпадне така наречената хибридна зона . В Поморие се проведе..

публикувано на 16.04.24 в 14:50