Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добрина от Стелияна Желязова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Имало едно време едно момиченце на име Стели. То се родило в едно обикновено семейство, в което царяло обич и разбирателство. От най-ранна възраст майка му го учила да помага на хората, попаднали в беда, да не подминава животинка, нуждаеща се от внимание и грижа, да цени и благодари за всяка добрина, която получи.
Растяла Стели. Пораснала. Тръгнала на училище. 
     Сложен станал светът около нея. Хората започнали да мислят главно за своето благосъстояние и бързо забогатяване. Станали самолюбиви. Всеки се стремял да натрупа повече богатства, а децата започнали да стават все по-тъжни. Забравили как да играят. Технологиите превзели света. Мисълта да се помага на страдащите и болни хора, на изпадналите в беда, се позагубила сред желанието за имоти, богатства и надмощие над останалите. Дори, управляващите страната се съревновавали за власт и пари, забравили обещанията си пред народа. Животът станал труден, много труден. 
     В класа на Стели учело и едно различно дете - Ани, което често отсъствало. 
     Какво било различното ли? То трудно разпознавало в тъмното предмети, защото зрението му било много слабо. Ани имала заболяване на очите и затова често отсъствала. Стели я защитавала, помагала ѝ, двете играели, учели и се забавлявали заедно. Един ден Ани отново заминала. Никой не разбирал накъде, но и нито едно от децата не попитало. Домъчняло на Стели. Приятелката ѝ много ѝ липсвала. Решила да попита майка си. Разбрала, че заболяването на Стели се е влошило и може да се излекува само в далечна страна, но родителите ѝ нямали пари за лечението. Стели се разплакала. Решила да помогне. Но как? Тя била само на 8 години. Затова се обърнала за съвет към родителите си.
     Скоро след това, в страната се появили цветни афиши. Те канели всички хора с добри сърца на концерт, посветен на добротата, да помогнат на един малък ангел да вижда света. Единственото условие било да дарят от сърце, част от своите богатства, за да може едно дете да не загуби зрението си и да се излекува.
     Оказало се, че в страната имало много хора с добри сърца и всички заедно събрали средствата необходими за лечението на Ани.
     Стели била много щастлива, докато стискала в ръцете си последния останал, цветен афиш. Приятелката ѝ, най-после щяла да се завърне у дома, този път здрава и завинаги.


Автор: Стелияна Желязова - 12 години
„Ателие за приказки“ при НЧ „Хр. Ботев 1937“ - гр. Бургас
Ръководител: Атанаска Желязова
Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИАНА РАЧЕВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 НОЕМВРИ!

Зелените коридори за възрастните предизвикаха недоволство, както сред хората над 65 години, така и сред останалите, които в активната част от деня нямат достъп до аптеки и магазини. Как се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса проверяваме в темата на деня. Започваме след новините в 8 часа от най-големия общински пазар в Бургас..

публикувано на 16.11.20 в 06:55

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 15-ТИ НОЕМВРИ

Красотата може да е в очите на гледащия, а според ново проучване така стоят нещата и с предположенията, които правим за характера на една жена по външния ѝ вид – правилни или неправиллни. С една дума гримът има значение! Според проучването мъжете възприемат гримираните жени като излъчващи повече престиж, докато жените възприемат другите жени,..

публикувано на 15.11.20 в 10:28