Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град на име Надежда от Ани Стоянова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     В един малък и незабележителен град, който беше покрит от тъмнина и нещастие се беше настанил страха.  Хората в него бяха изгубили всякаква надежда да си възвърнат отново щастието, безгрижието и добротата. Тези хора, живеейки настрани от огромния свят, който ги заобикаляше, имаха чисти сърца, но бяха затънали в отчаяние, безпомощност и мизерия.
Там всички се бореха за живота си, бореха се, да оцелеят. Животът им наистина беше наопаки. В този град жените бяха измет за мъжете си, те просто бяха „нищо”. Не се очакваше нищо добро да стане от жена, не се очакваше жената да успее в каквото и да е начинание. 
     Точно както всяка вечер, мъжете отиваха по кръчмите с последните пари, които жените и децата им бяха спечелили само за един хляб, като продаваха зеленчуци от градините си и изплетени кошници и чорапи на пазара. Отново мъжете се връщаха пияни, изхарчили всичко, а децата дрипави, гладни и уплашени, тичаха и прегръщаха силно майките си, търсещи закрила. Въпреки всичкото това зло, жените не смееха да продумат и думичка пред никого, с грижа към собствения си живот и този на децата си.
     Докога щеше да продължи да бъде така? Щеше ли да се случи нещо, което би могло да промени нещата в този мрачен свят? - питаха се хората. Парадоксът беше, че всички говореха да има добро, но за жалост то не се случваше. Постепенно жителите загубиха надежда, в един град, наречен с име Надежда.
     Точно тогава, когато изглеждаше толкова невъзможно да се случи нещо добро, лъч светлина щеше да изгрее и да преобърне всичко. 
     В едно бедно семейство, което имаше само една дъщеря на име Ани, беше писано да се случи чудо. Това малко, палаво и упорито момиченце щеше да преобърне мирогледа на целия градец. 
     Там жените нямаха правото да имат образование, докато мъжете още от ранна възраст се отказваха да учат и именно затова, това място беше толкова бедно, пълно с мизерия и отчаяние. Малката Ани, изпитваше горещо желание да учи и да стане учителка, желание което буквално я изгаряше така, че колкото и невъзможно да изглеждаше, никой не можеше да я спре. За да се науча да чете и пише, тя трябваше да си вземе буквар и книжка за четене, и да убеди стария си дядо Владо да я научи на буквите. Но това беше също толкова невъзможно за нея, тъй като бедността в семейството ѝ беше голяма. Затова в продължение на 4 години детето събираше скришом пари, от баща си, за да си купи книга. Обучението ѝ тепърва предстоеше. 
     Мина време. Ани, подкрепяна неохотно от дядо си, се научи да срича, да чете и да пише. Изпълнена с вълнение, момичето се беше привързало толкова много към идеята си да помага и на други деца да „видят” буквите и книгите, че скоро започна тайно да пише за своите желания. Под изхабените ѝ от работа ръце, започнаха да се появяват приказки, разкази, стихове, свързани с нейните преживявания и тайни желания. 
     Скоро порасналото девойче привлече вниманието на целия град. То събираше всички момичета, които имаха желание да я слушат, за да ги научи да четат и пишат, както и да изказват скритите си мисли. Това беше революция за град Надежда и една малка искрица надежда, че нещата могат де се променят към добро.
     Случващото се с Ани се разнесло. И това дразнело всички неуки, мрачни, неграмотни хорица в града с хубавото име. Те се опитали да я спрат, но мълвата вече била тръгнала и се разнасяла от уста на ръка, от лист на лист. Много млади момичета, овладели вълшебството на буквите, преписвали приказките на момичето и ги разпространявали, а тези които не можели да пишат и четат, слушали внимателно и ги разказвали и преразказвали…
     Един ден, докато Ани се разхождала из града, видяла едно табелка и изпитала любопитство какво ли пише на нея. За нейна радост и изумление на нея било изписано, че се организира голям литературен конкурс и всеки може да участва. Момичето бързо се прибрало у дома, скрило се под масата, за да не може никой да ѝ попречи да изкаже мислите си на белия лист и написало своето поредно искрено виждане за света. И зачакало отговор. Това било началото.
     Организаторите на конкурса даже и не се зачудили, като прочели разказа. Те били възхитени от начина, по който детето било описало своя живот. Развълнувани, че все още има хора с толкова чисти сърца, помислили и решили не само да я наградят със специалната награда на конкурса, но и да я запознаят с влиятелни литературоведи. Минали години. Ани пораснала и завършила образованието си в известен колеж. Сбъднала мечтата си и станала учителка, за да продължи просветителската си дейност в обичния си град, в името на надеждата.
     Скоро, благодарение на собствения си труд, Ани получила субсидия да построи Вълшебно училище в своя град и го нарекла „Надежда”. С мисълта, че тъмнината и нещастието завинаги ще се оттеглят от там, тя започнала да преподава и да създава ученици. Благодарение на това, скоро всички в града станали достатъчно образовани, че да си намерят работа и така да превърнат своето градче в различно, по-светло място. 
     Мъжете се научили да ценят и почитат жените, децата не работели, а всяка сутрин с нетърпение хуквали към Вълшебното училище на Ани, за да учат и пишат, а градът изгубил своя тъжен и нещастен облик. Така град Надежда изцяло си възвърнал щастието и добротата, а миналото останало просто лош кошмар.


Автор: Ани Стоянова - 13 години
„Ателие за приказки“ при НЧ „Хр. Ботев 1937“ - гр. Бургас
Ръководител: Атанаска Желязова
Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 26 август

Темите в предаването: Откъде идва неприятна миризма на нефтопродукти през последните дни в Бургас?Темата беше разисквана днес на ресорната еко комисия към общинския съвет, мненията обобщава Свобода Атанасова. Да отпаднат външните оценявания за 4 и 10 кл. предлагат за поредна година от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Организацията на тези..

публикувано на 26.08.24 в 14:51

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ! В понеделник всички се чувстваме като Робинзон Крузо. Много ни е мъчно за петък… От друга страна - нова седмица, нов късмет. И не забравяйте, че може да е последната за август, но това е месецът, през който всеки ден е лято! Добро утро и от сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до..

публикувано на 26.08.24 в 06:59

Булевард "Демокрация" на 23-ти август

Започваме с интернет измама, свързана с издаването на карти за градски транспорт на цена от малко под 4 лева. Каква е схемата и какво цели след малко. Грийнпийс има идея за създаването на първия изцяло морски резерват. Той ще се намира край Маслен нос и предвижда ограничения касаещи риболова, но не само. Подробностите са също след малко. Днес е..

публикувано на 23.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ! В Римската империя “петък” е посветен на богинята Венера - богинята на любовта, красотата и живота. Родена от морската пяна … И днес, с усещане за лято, морски бриз и плажен уикенд – добро утро в петък! Усмихваме последния делник и в сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до 10.00ч...

публикувано на 23.08.24 в 06:59

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 22 АВГУСТ:

Няма нужда да се борите с този свят. Просто изберете това, което харесвате в него. Добро утро в четвъртък! Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите и гостите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник..

публикувано на 22.08.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 21-ви август

Работници от трети страни наети в Слънчев бряг напускат внезапано. Според хотелиер те ползват страната ни за отправна точка към работа в други европейски страни и се касае за трафик. От полицията обаче отквърлят тази версия. Подробностите са в първия час. Също тогава продължаваме темата за сезона и препоръки какво да се промени за следващия.  Във..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 АВГУСТ!

Както знаете, най-лесният начин да сбъднем мечтите си е първо да се събудим... Добро утро в сряда! Прегръщаме делника и всичко, което ни поднася, с усмивката на изпили първото си кафе ранобудници! А в сутрешния ефир на  БНР – Бургас до 10.00ч. предстоят важни и интересни теми: Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села..

обновено на 21.08.24 в 07:04