Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рада получава коледен подарък от Павел Павлов

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Имало едно време едно малко момиченце. То живеело в малко селце на име Горнобения, което се намирало високо в планината. За нея се грижели старите ѝ баба и дядо, тъй като родителите ѝ били отлетели високо в небето. Тя растяла щастлива и безгрижна, само понякога сядала на двора и гледала звездите, опитвайки се да види в тях очите на майка си и баща си.
Рада, така се казвало момиченцето, ходела на училище през две улици от къщата, където жилеела. Тя имала много приятелчета в училище, с които обичала да играе и да се забавлява.
     Но ето че наближавала Коледа и малката Рада ставала все по-тъжна. Тя гледала как всички нейни приятелчета пишат коледни писма за подаръци и с радост очаквали коледната нощ, в която ще бъдат с родителите си.
     Тогава Рада седнала и написала писмо до Дядо Коледа. В него тя споделила как се чувства и че никакви подаръци не са ѝ скъпи, а иска да чуе гласа на родителите си само още веднъж, а по писмото капели сълзите ѝ.
     Нощта на Коледа дошла, малката Рада си легнала със свито сърце и заспала. Но преди да изгрее слънцето, тя се събудила от нежен шепот. Чула гласът на майка си и веднага станала от леглото. Изтичала в хола, камината греела, под елхата имало купища подаръци за нея, но сред тях се отличавало едно писмо. То било в зелен плик, с червен печат, на който пишело Дядо Коледа. Тя грабнала писмото и започнала жадно да чете. В него прочела милото послание на Дядо Коледа, който ѝ пишел, че тя е послушно и добро дете, че той и родителите ѝ я наблюдават непрекъснато и се гордеят с нея. А накрая на писмото бил нейният най-скъп подарък, била написано: - Обичаме те! Мама и Татко. И тя познала почерка на майка си.
     Тогава Рада повярвала, че на Коледа стават чудеса, сълзите ѝ пресъхнали и тя се почувствала най-щастливото дете на света. Сложила писмото под възглавницата си и си легнала с усмивка на лицето. Напълно спокойна и щастлива, тя мигновено потънала в света на сънищата.


Автор: Павел Павлов - 11 години
42 ОУ „Хаджи Димитър“- гр. София
Ръководители: г-жа Муташка, г-жа Михалева, г-жа Станчева


Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 НОЕМВРИ:

Здравейте в началото на днешната сряда! Какво ще кажете да започнем деня си с усмивка и добро настроение. Това е избор, който не решава проблемите, но помага да се справим с тях. Добро утро ☕💛 Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -   В рубриката ни „Тема на деня“ – ще ви припомним за един несъстоял се..

публикувано на 18.11.20 в 06:20

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 17-ти ноември

Храним утрото на вторник с положителна нагласа, независимо дали сме присъствено или дистанционно по работните места. Започва поредният делник с аромат на дезинфектант и маска на лицето, но както се казва да правим каквто трябва, пък да става каквото ще става. Позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме на 17-ти ноември и от сутрешният ефир..

публикувано на 17.11.20 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 НОЕМВРИ!

Зелените коридори за възрастните предизвикаха недоволство, както сред хората над 65 години, така и сред останалите, които в активната част от деня нямат достъп до аптеки и магазини. Как се спазват мерките срещу разпространението на коронавируса проверяваме в темата на деня. Започваме след новините в 8 часа от най-големия общински пазар в Бургас..

публикувано на 16.11.20 в 06:55