Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мечта за Великден от Стелияна Желязова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Тази сутрин се появи на бял свят едно яйце. На външен вид-съвсем обикновено, кокоше яйце, нищо по-различно от събратята си. Майка му го снесе в сеното, в двора на баба Райна и си замина по свои си дела-кокоши. Кое беше необикновеното ли? Още щом се роди, яйцето знаеше, че е по-различно и взе да си мечтае. Знаеше, че скоро ще го вземат от сеното в една малка кошница, в която събират всички яйца в това семейство и ще го използват за ястие, предястие или…ще го боядисат за предстоящия празник. Именно за това си мечтаеше то. Да го оцветят за Велиден - Възкресението Христово и не в какъв да е цвят, а в червено. То си мечтаеше да стане червено, и да го отнесат в храма на селото, където щеше да види тайнството на Възкресението. Толкова много искаше, че черупката му за малко да се напука от вълнение. 
Не мина много време и една малка ръка се протегна, взе го нежно, и го постави в кошничка. За негово учудване, в нея нямаше много негови събратя, но всички любопитно надничаха през дупчиците на плетената кошница с любопитството на младоци.
     - Дано не ме сложат в хладилника! - молеше се нашето яйце. - Дано видя Великденските чудеса! - мълвеше малкото му сърчице. 
     И желанието му се сбъдна. То попадна в едно нещо с много дупки, заедно с други яйца и зачака своето желано чудо, затворило  очи  в молитва. И заспа…
     Усети че му става много горещо. В първия момент се стресна. Уплаши се. Но когато се сети за молбата си към Бог се усмихна. Поисканото чудо се случваше. Черупката му пареше, навсякъде имаше пара, но смелото яйце стисна очи и всичко отмина. После усети как нещо или някой, го полюшква наляво-надясно, надясно-наляво… Отвори колебливо едното си око, после другото, две деца се бяха надвесили над него и му се радваха. Какво ли се случваше? Яйцето се протегна и успя да се огледа в близката витрина, на бюфета на баба Райна. То ахна. Беше красиво, с изрисуван блестящ кръст на черупката, символ на християнската вяра, червено! Най-хубавия червен цвят, който беше виждало. Потрепери от вълнение и за малко не изпадна от панера на масата. Беше толкова щастливо…
     На сутринта, отнесоха червеното яйце в храма, заобиколено от цветя и светлина, а отсреща го гледаше с благ поглед самия Исус Христос- възкръснал като самото него, за да донесе радост на света. ВЕЛИКДЕН! 


Автор: Стелияна Желязова - 12 години
„Ателие за приказки“ при НЧ „Хр. Ботев 1937“ - гр. Бургас
Ръководител: Атанаска Желязова

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ГЕОРГИ ЯНАКИЕВ ОТ БНР БУРГАС:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 НОЕМВРИ!

Преди да затворят в полунощ, както нареждат здравните власти, моловете ще се освободят от тонове стока на Черния петък. Реални ли са големите разпродажби е темата на фокус в ефира след 8 часа. Екология и информационни технологии са акцентите в Европейската Нощ на учените, която ще се проведе днес в Бургас. Подробностите след 8.30. В..

публикувано на 27.11.20 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти ноември

Окончателно, от утре затварят молове, ресторанти, училищата, животът отново минава дистанционно, а може би и дядо Коледа ще дойде онлайн....   Но покрай всичко това, не забравяйте и дребните радости, а както се казва, рано сутрин, всичко изглежда по-добре след кафето… Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми и от..

публикувано на 26.11.20 в 06:56

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР НА –БУРГАС НА 25 НОЕМВРИ!

Големият въпрос, който очаква отговор днес е, ще има ли затваряне и под каква форма. В пълния вариант, предложен от здравните власти, от петък работа спират молове и всички търговски обекти, с изключение на хранителните и аптеките, училища, детски градини и университети затварят врати. Работодателите настояват за схема за подпомагане на затворените..

публикувано на 25.11.20 в 06:55

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 24-ти ноември

Не можем винаги да живеем щастливо, но можем винаги да сме щастливи, че живеем… В утрото на вторник, отворете широко прозорците, за да усетите прохладния ноемврийски въздух - може би едно от малкото неща, които не правим онлайн и от дистанция. Добро утро, започваме го с позитивна нагласа и най-актуалните теми от сутрешния ефир на БНР – Бургас!..

публикувано на 24.11.20 в 06:54

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 НОЕМВРИ:

Здравейте в понеделник! Днес утрото започва по – трудно и със сигурност по – мързеливо. Събудете го с чаша от любимото си кафе и кроасан със шоколад. Не мислете много, не правете планове, не поставяйте граници . Най – хубавите неща се случват неочаквано! Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -Темата ни днес - как се..

обновено на 23.11.20 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 НОЕМВРИ!

Как оцеляват социалните предприятия в условията на кризата, повлияна от Ковид – 19 проверяваме днес в темата на деня. След новините в 8 часа отправяме поглед към „Нарисувай ми усмивка“, част от неправителствената организация „Онкоболни и приятели“. Няколко любопитни казуса, свързани със съда и прокуратурата, поставяме на фокус в рубриката ни..

публикувано на 20.11.20 в 06:47

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 19-ти ноември

Даваме зелен коридор на четвърътк 19-ти ноември и нека най-доброто от него предстои! Добро утро, позитивна нагласа и най-актуалните теми предлагаме и от сутрешният ефир на БНР – Бургас! В темата ни днес ще проследим възможностите за морската индустрия.   Бизнесмени, учени и власти се събират на среща  в експоцентър ФЛОРА в Бургас, като форумът..

публикувано на 19.11.20 в 06:50