Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моята мечтана история с Матилда от Николая Димитрова

Този разказ е част от петата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     В един необикновен град, на една необикновена улица, в необикновена къща, живееше необикновено дете на име Николая. Тя много обичаше да чете книги и не просто обичаше, а четеше така, все едно света около нея не съществуваше. Ники прочете всички книги за деца в кварталната библиотека. Наложи се да се запише в друга библиотека, но и там прочете много бързо всички детски книги. Остана само една непрочетена - Матилда.
В един петъчен ден, Ники се прибра у дома с книгата „Матилда“, отвори я, и от нея изскочи мъничко, чернокосо момиченце с хитър поглед:
     - Е, здравей! Отдавна чаках да вземеш тази книга, за да се запознаем!
     - К-к-коя си ти?-попита Ники малко изплашена и потърка очи, за да се увери, че не сънува.
     - Как коя? Не ме ли позна? Аз съм Матилда. Откакто татко ми - Роалд Дал ме създаде, аз обикалям по света, в търсене на най-четящото дете. Ако знаеш, от колко време чакам да ме вземеш от библиотеката…И ето ме, тук при теб. Искаш ли да дойдеш с мен?
     Ники беше изумена. Все още не вярваше, че това е истина, и докато се чуди какво да отговори, Матилда я хвана за ръката, отвори книгата, и двете скочиха из страниците. Озоваха се на улица, където няколко човечета, големи колкото кутре пишеха нещо.
     - Какво правят?-попита Ники.
     - Това са джуджетата-творци. Пишат книги за деца като теб. В днешно време повечето деца не четат. Предпочитат компютърни  игри. Намират четенето за скучно или изнервящо и джуджетата-творци имат все по-малко работа. Все по-тъжни и безполезни се чувстват. Преди тези джуджета бяха хиляди, а днес са само пет.
     Ники се почувства тъжна.
     - Това трябва да се промени!-каза тя.
     - Нека ти покажа следващата улица-отговори Матилда-и двете тръгнаха натам.
     Улицата беше пълна с вещици, които пържеха картофи, правеха хамбургери, бонбони, бисквити, торти….
     - Преди време, тук живееха феите на Здравето. Те приготвяха полезни и здравословни храни за децата. Но за съжаление времената се промениха и децата все по-рядко се хранят здравословно. Един ден, Вещиците дойдоха, изгониха феите и започнаха да приготвят за децата това, което виждаш. В града не остана нито едно дете, което да се храни здравословно. Така изчезнаха плодовете и зеленчуците и вече никой тук не ги помни.
     - Колко тъжна история - помисли си Ники - искам да променя всичко в този объркан град.
     Тя започна да мисли как да промени случилото се и се сети за нещо.
     - Имам идея-каза Ники-ако накараме децата да четат книги, те ще станат умни и мъдри, и никога няма да искат да се хранят толкова зле. Така, може би ,вещиците ще изчезнат и феите ще се върнат обратно. А и джуджетата-творци ще имат повече работа, и скоро отново ще заживеят щастливо.
     - Но как да стане това?-попита Матилда.
     - Скоро ще разбереш-каза Ники, и прошепна нещо на Матилда, която веднага се усмихна.
     Матилда беше прочела всички книги за възрастни и знаеше как да приготви вълшебен прашец, с който да променят възрастните. Само тогава и децата щяха да се променят към добро.
     Когато целият град заспа, Ники и Матилда взеха вълшебния прашец, който Матилда приготви, изпиха отвара, от която станаха много малки и започнаха да влизат през ключалките на къщите. Поръсваха прашец върху лицата на възрастните и тръгваха към следващата къща. До сутринта обиколиха целия град.
     Когато всички се събудиха вече не бяха същите. Всички майки, бащи, баби и дядовци отвориха книги и започнаха да четат на своите деца. При джуджетата-творци се струпаха хора, които искаха да получат книги. Скоро петте джуджета бяха затрупани от работа и извикаха на помощ и останалите. Когато майките започнаха да четат книги, разбраха колко е лошо децата им да се хранят с вредна храна и започнаха да им дават плодове и зеленчуци. Скоро вещиците се наложи да си тръгнат. На тяхно място отново се върнаха феите и градът отново стана прекрасен.
     Ники и Матилда бяха безкрайно доволни и щастливи.
     - Е, време е да се върнеш обратно у дома! - каза Матилда. 
     Тя хвана Ники за ръка, книгата се разтвори и Ники се озова вкъщи. Тя се огледа и все още не вярваше какво се е случило. Книгата стоеше на масата, а в джоба си Ники откри торбичка с вълшебен прашец и малка бележка, на която пишеше „…Ако ти потрябва някога…“


АвторНиколая Димитрова - 9 години
ОУ „П.К.Яворов“, гр. Бургас
Учител: Цветелина Пенчева
Художник на корицата: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас


Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 26 август

Темите в предаването: Откъде идва неприятна миризма на нефтопродукти през последните дни в Бургас?Темата беше разисквана днес на ресорната еко комисия към общинския съвет, мненията обобщава Свобода Атанасова. Да отпаднат външните оценявания за 4 и 10 кл. предлагат за поредна година от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Организацията на тези..

публикувано на 26.08.24 в 14:51

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ! В понеделник всички се чувстваме като Робинзон Крузо. Много ни е мъчно за петък… От друга страна - нова седмица, нов късмет. И не забравяйте, че може да е последната за август, но това е месецът, през който всеки ден е лято! Добро утро и от сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до..

публикувано на 26.08.24 в 06:59

Булевард "Демокрация" на 23-ти август

Започваме с интернет измама, свързана с издаването на карти за градски транспорт на цена от малко под 4 лева. Каква е схемата и какво цели след малко. Грийнпийс има идея за създаването на първия изцяло морски резерват. Той ще се намира край Маслен нос и предвижда ограничения касаещи риболова, но не само. Подробностите са също след малко. Днес е..

публикувано на 23.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ! В Римската империя “петък” е посветен на богинята Венера - богинята на любовта, красотата и живота. Родена от морската пяна … И днес, с усещане за лято, морски бриз и плажен уикенд – добро утро в петък! Усмихваме последния делник и в сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до 10.00ч...

публикувано на 23.08.24 в 06:59

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 22 АВГУСТ:

Няма нужда да се борите с този свят. Просто изберете това, което харесвате в него. Добро утро в четвъртък! Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите и гостите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник..

публикувано на 22.08.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 21-ви август

Работници от трети страни наети в Слънчев бряг напускат внезапано. Според хотелиер те ползват страната ни за отправна точка към работа в други европейски страни и се касае за трафик. От полицията обаче отквърлят тази версия. Подробностите са в първия час. Също тогава продължаваме темата за сезона и препоръки какво да се промени за следващия.  Във..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 АВГУСТ!

Както знаете, най-лесният начин да сбъднем мечтите си е първо да се събудим... Добро утро в сряда! Прегръщаме делника и всичко, което ни поднася, с усмивката на изпили първото си кафе ранобудници! А в сутрешния ефир на  БНР – Бургас до 10.00ч. предстоят важни и интересни теми: Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села..

обновено на 21.08.24 в 07:04