Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден до пладне на 24-ти септември

За начало ще отскочим ефирно до Средец. Градът отбелязва празника си, а с какви прояви очаквайте малко след 9 ч .

Централна тема в обзора на седмицата се пада на последиците от силния вятър. Все още виждаме по улиците неразчистени паднали дървета и клони, и още се ремонтират покривите на засегнатите сгради. 
Най-голямата тежест за справяне със сложната ситуация се падна на пожарната. Анализ ще направи директорът на регионалната служба Николай Николаев. Може би донякъде, някои последици биха се избегнали ако имаше национална система за ранно оповестяване. За изграждането на такава настоява кмета на Бургас Димитър Николов. Ще чуем и неговото становище. Едни от най-пострадалите от бедствието се оказаха лозарите от Поморие. Те загубиха около 80%  продукцията си. Оказа се, че почти никой не я е застраховал, а причини за това много. За задължителното застраховане ще чуем три основни гледни точки - на застрахователите, за държавата и на лозарите. 
Другата тема тази седмица бе емигрантският натиск към нашата страна. В петък няколко министри посетиха участъци от границата ни с Турция. За справянето с проблема бе обявено частично бедствено положение в части от областите Бургас, Ямбол и Хасково. Въпреки че държавата обяви война на трафикантите на практика законът  трудно стряска престъпниците. Коментар за престъпленията и наказанията от Мариян Иванов.
Ще ви разкажем и за един местен казус свързан с ръководството на ВиК Бургас, както и за проучване и търсене на природни богатства в района на село Извор, което предстои.
Учебната година започна и за висшистите. Какво предстои за студентите от филиала на НХА в Бургас, както и за новите находки от археологическите разкопки на крепостта "Акве Калиде". Към финала ще ви разкажем за наша кампания за пътната безопасност, която представихме през седмицата в  Начално базово училище "Михаил Лъкатник".
Започваме след новините в 9 ч. Водещ е Калина Енчева, звукорежисьор е Ваня Желева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 18 април

Темите в предаването днес: По-строги правила за електрически тротинетки в Бургас предлагат група общински съветници от Постоянната комисия по транспорт. Акцентът на този път пада върху намаляване на скоростта и санкции за неправилно паркирани. Репортаж на Елена Димитрова. В Бургас вече се прилага отдалечено предоставяне на здравна..

публикувано на 18.04.24 в 14:24

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 18 АПРИЛ:

Здравейте в четвъртък! Без действие, всяка мечта си остава просто хубава мисъл, затова днес бъде активни и сбъдвайте желанията си! Добро утро, да започнем делника с усмивка и добро настроение, нищо че прогнозата е, че ще вали. Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новини представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в..

публикувано на 18.04.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 17-ти април

За едни изненадваща, а за други очаквана е оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Как реагират зърнопроизводителите, какъв трябва да е наследника му и как се отразяват климатичните аномалии на посевите. С тази тема стартираме предаването, а събеседник е председателят на регионалния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Ще продължим във..

публикувано на 17.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 АПРИЛ! Тази пролет, такова прекрасно лято никога не сме имали. Но палачинката се обръща и сряда идва с жълт код. Добро утро на 17-ти април! Следим най-важното и освежаваме делника в ефира на БНР – Бургас. Ето какво ви предлагаме във времето до 10.00 ч. Избори 2 в 1 за Европейски парламент и Народно..

публикувано на 17.04.24 в 07:00

Булевард Демокрация на 16-ти април

Оказва се успехът и на този летен сезон е под въпрос, сега заради липсата на достатъчно кадри, които да го обезпечат. Темата е водеща в предаването ни и започваме с нея. Ще продължим с режима за платеното паркиране в Бургас. Предложението на общината е зелената зона да стане целогодишна, а да отпадне така наречената хибридна зона . В Поморие се проведе..

публикувано на 16.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 16 АПРИЛ!

Централната избирателна комисия започва от днес разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1, насрочени за 9 юни. Девизът на кампанията е „Избираме заедно“. Политическа е и първата тема в ефира до 10 часа: ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат,..

обновено на 16.04.24 в 06:55

"Булевард Демокрация" на 15 април

Темите в предаването: През май започва дългоочаквания ремонт на Дюлинския проход. Трасето ще се работи на отсечки. Рехабилитацията на първия етап ще струва 84 милиона лева. Какво предстои и каква е причината за забавянето на дейностите Даниела Костадинова разговаря с директора на Областното пътно управление в Бургас Митко Порязов. Какво..

публикувано на 15.04.24 в 14:36