Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ден до пладне на 1-ви октомври

В Русия започна първата мобилизация след Втората световна война, Путин анексира и 4 области от Украйна. За войната и участието на Русия, за живота тук, ще ви срещнем с едно 18 годишно момче, което е заменило родната Москва с Бургас. 
От днес всички пенсии се преизчисляват, което на практика ще доведе до увеличение за над 715 000 души. Дали това ще изчисти тази историческа несправедливост за т. нар стари пенсии, ще внесем яснота с коментар на Иван Нейков, бивш социален министър.
Ще припомним за два инцидента. Единият бе в Стралджа, където полицай бе убит по време на работа, а другият от авиобаза "Безмер".
Другата голяма тема е за мигрантите. Кметът на Болярово сигнализира за незаконни сметища оставени от тях. След закриването на граничното полицейско управление 38-километровата зона на територията на общината остава разграден двор.
От понеделник в цялата страна служителите на Регионалните здравни инспекции започнаха протести. В Бургас и Ямбол те излизаха в обедната си почивка, какви са исканията им и как работят ще ви разкажем във втория час. Също тогава и за един друг протест, той е на жители от бургаския квартал“ Възраждане“ които се обявиха срещу плановете за застрояването на една от последните зелени площи в района. 
През седмицата в няколкото учебни заведения бяха открити новите спортни площадки. Ще ви разкажем за новия корпус с физкултурен салон в училище "Св. Св. Кирил и Методий".
Днес Бургас отбелязва Европейските дни на птиците. Природозащитен център „Пода“ организира наблюдение на местни и мигриращи видове, за което ще ви разкажем в последния час.
И Два културни акцента: Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ започва от днес и ще продължи до 5 октомври в Бургас. Шестото му издание  предлага  пърформанси, инсталации и артистични събития , представени от артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария. Концерт на Детския Радиохор на БНР предстои в Бургас през следващата седмица.  Популярната формация в страната и по света ще представи част от богатия си репертоар, с което ще поставим и ние финал на днешното издание на "Ден до пладне".
Започваме след новините в 9 часа, водещ е Калина Енчева.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 1-ви декември

Въпросителните около бюджета за догодина остават немалко, като основните са дали ще има пари за актуализиране на пенсии, заплати и надбавки. Синдикатите вече протестираха, според тях трябва да бъде приета единна методика при инфлация заплатите да се индексират автоматично, повече по темата след малко в първия час на предаването. Също тогава ще отидем до..

публикувано на 01.12.22 в 14:46

ОЧАКВАЙТЕ ВЪВ "ВИА ПОНТИКА" ОТ 11 ДО 12 Ч.:

В предаването за туризъм „Виа Понтика“ коментираме със специалисти и представители на бранша проблемите в сектора и възможните им решения; задаваме въпроси и търсим отговори; представяме проекти и дестинации, които популяризират възможностите за туризъм у нас.  Ето и темите в днешното издание на предаването ни: - ще говорим за възможността..

публикувано на 01.12.22 в 10:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ДЕКЕМВРИ!

Влизаме в най-вълшебния месец, изпълнен с коледно очакване, аромат на елхи, чай и джинджифилови сладки. Зареден с добри намерения. И още месецът на годишните равносметки в личен и обществен план за желано/свършено/несъвършено. Добро утро на 1 декември, четвъртък! Ето и акцентите в ефира до 10 часа: Промените в Изборния кодекс се очаква днес да..

публикувано на 01.12.22 в 07:05

Булевард Демокрация на 30-ти ноември

Какво е да си приемен родител, а с един такъв ще ви срещнем след малко като продължение на днешната ни тема за приемната грижа. Вече трети ден продължава спасителната акция за издиране на двамата рибари в яз "Мандра". Също в първия час ще ви разкажем за основните случаи, по които работят инспекторите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури..

публикувано на 30.11.22 в 14:37

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 30 НОЕМВРИ:

Будете се всяка сутрин с мисълта, че нещо прекрасно е на път да се случи. Добро утро  в сряда, 30 ноември. Започнете делника с любимо кафе и приятна компания . Екипът ни днес: звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще научавате от Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -в..

публикувано на 30.11.22 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 29 НОЕМВРИ:

Животът ни учи на това, че най-хубавите неща идват с времето. Добро утро във вторник !☕  Да започнем деня с добри очаквания и положителни мисли! Поздрави от екипа ни днес – звукорижисьор е Алекс Пенев, новините ще научавате  от Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма  от 7 до 10 ч.: -   В рубриката..

публикувано на 29.11.22 в 06:30

"Експертът говори" по БНР-Бургас за качеството на сиренето

Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите, регулиращи тази дейност. Това показва ново проучване на Българската асоциация "Активни потребители". Негов автор е д-р Сергей Иванов.  От тестваните 48 марки сирене при 35 се установява водно съдържание над 60%. При евтините и по-рискови..

публикувано на 28.11.22 в 16:35