Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден до пладне на 1-ви октомври

В Русия започна първата мобилизация след Втората световна война, Путин анексира и 4 области от Украйна. За войната и участието на Русия, за живота тук, ще ви срещнем с едно 18 годишно момче, което е заменило родната Москва с Бургас. 
От днес всички пенсии се преизчисляват, което на практика ще доведе до увеличение за над 715 000 души. Дали това ще изчисти тази историческа несправедливост за т. нар стари пенсии, ще внесем яснота с коментар на Иван Нейков, бивш социален министър.
Ще припомним за два инцидента. Единият бе в Стралджа, където полицай бе убит по време на работа, а другият от авиобаза "Безмер".
Другата голяма тема е за мигрантите. Кметът на Болярово сигнализира за незаконни сметища оставени от тях. След закриването на граничното полицейско управление 38-километровата зона на територията на общината остава разграден двор.
От понеделник в цялата страна служителите на Регионалните здравни инспекции започнаха протести. В Бургас и Ямбол те излизаха в обедната си почивка, какви са исканията им и как работят ще ви разкажем във втория час. Също тогава и за един друг протест, той е на жители от бургаския квартал“ Възраждане“ които се обявиха срещу плановете за застрояването на една от последните зелени площи в района. 
През седмицата в няколкото учебни заведения бяха открити новите спортни площадки. Ще ви разкажем за новия корпус с физкултурен салон в училище "Св. Св. Кирил и Методий".
Днес Бургас отбелязва Европейските дни на птиците. Природозащитен център „Пода“ организира наблюдение на местни и мигриращи видове, за което ще ви разкажем в последния час.
И Два културни акцента: Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ започва от днес и ще продължи до 5 октомври в Бургас. Шестото му издание  предлага  пърформанси, инсталации и артистични събития , представени от артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария. Концерт на Детския Радиохор на БНР предстои в Бургас през следващата седмица.  Популярната формация в страната и по света ще представи част от богатия си репертоар, с което ще поставим и ние финал на днешното издание на "Ден до пладне".
Започваме след новините в 9 часа, водещ е Калина Енчева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Булевард Демокрация" на 15 юли

Темите в предаването днес: Ръст на падналите от тротинетки и озовали се в болница, лекари призовават за повече внимание, повече от Петя Янакиева. Вандалски прояви в автобуси на "Бургасбус", какви са възможностите за реакция на служителите на фирмата, репортаж на Калина Енчева. Какви туристи посреща в активния сезон община Царево? Бургас отбеляза..

публикувано на 15.07.24 в 14:20

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 ЮЛИ

Добро утро на вълните на БНР-Бургас в понеделник! От днес започват Горещниците. Според народния календар това са най-топлите дни в годината. Прогнозата за времето напълно оправдава това вярване.  Ето и акцентите в ефира до 10 часа: Над 500 са проверките за спазване на данъчното и осигурително законодателство по Южното Черноморие от началото на..

обновено на 15.07.24 в 07:17

Булевард Демокрация на 12-ти юли

Около 300 души са посетили спешния кабинет с оплаквания заради жегите. И днес имаме предупредителен код за опасно високи температури, а с ценни съвети ще чуем д-р Нигохос Топузян.  Жътвата приключи в региона, но производителите са притеснени от ниските изкупни цени. Още за очакванията им ще чуем също в първия час. В минутите след 17 часа един случай,..

публикувано на 12.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 12 ЮЛИ:

Трябва да имате мечта, заради която сутрин да се будите. Добро утро  в петък! Приятно събуждане се постига с усмивка, добри мисли и положително настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева.  Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 11 ЮЛИ! Дори сутрешният бриз се усеща, като да си отворил фурната, за да провериш печеното… Добро утро в четвъртък! 11-ти юли се очертава поредният горещ ден. Разхлаждаме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Жегата е..

публикувано на 11.07.24 в 06:48

Булевард "Демокрация" на 10-ти юли

Лятото се оказва натоварен сезон не само за автобусите от и за морето, но и за тези от и към Айтос. След сигнал оказва се в част от микробусите местата не достигат. В първия час на предаването ще чуем и двете гледни точки - на пътниците - някои, от които са принудени да стоят прави, и на превозвача, според който подобни случаи са изключение. Какви са..

публикувано на 10.07.24 в 14:55