Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 1 ФЕВРУАРИ:

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 1 ФЕВРУАРИ:

Днес е празник на виното, а на 14-ти февруари било празник на любовта към виното…

Добро утро на първи февруари! По нов стил отбелязваме Трифоновден, когато по стар народен обичай избират „Царя на лозята“. И тъй като това е от любимите празници у нас, пак по нова традиция ще го отбележим отново след две седмици - на 14-ти, но по стар стил…

И това не е всичко, защото празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2 и 3-ти февруари. С поздрави към всички именници и празнуващи, отмятаме задачите в сряда, а  за повече сила и енергия, бъдете с ефира на БНР - Бургас! Ето и акцентите ни до 10.00 ч.

Картите за градския транспорт в Бургас поевтиняват от днес за учащи и пенсионери. Мерките са на държавата и целят да облекчат гражданите заради скъпите цени на горивата. С колко за кого и как – говори  управителят на дружеството инж. Петко Драгнев.

Националният археологически резерват „Деултум“ става база за обучение на студенти от цял свят през това лято. Какво представлява инициативата?

В минутите за култура ви разказваме за две интересни изложби. Едната е озаглавена „Андрей Даниел - последните седем години“ и е посветена на покойния художник и преподавател. Тя се открива днес във филиала на НХА в Бургас.

Другата експозиция е в бургаската библиотека и е посветена на Ернст Теодор Амадеус Хофман. Авторът на една от любимите коледни приказки „Лешникотрошачката“ е писател от епохата на романтизма, композитор, диригент, художник, сценограф и юрист.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Булевард Демокрация“ на 29 март

Интересно е, че вече трети ден продължават бомбените заплахи. В Бургас само днес сигнали е имало в редица основни училища, както и в Руската гимназия. Вече няколко дена се чудим каква ли е причината за такава масирана атака. Тези сигнали обикновено са изолирани случаи и са често дело на някой ученик. Този път обаче нещата не са толкова сигурни,..

публикувано на 29.03.23 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 29 МАРТ:

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 29 МАРТ: Кафето крие неподозирани възможности. След една чаша си готов да станеш, да се облечеш и да отидеш на работа! Добро утро и успешна сряда Събуждаме 29-ти март и в  ефира на БНР - Бургас. Ето и акцентите до 10.00 ч.: Какво се случва с ремонта на язовир „Ясна поляна“ и има ли опасност да посрещаме туристи..

публикувано на 29.03.23 в 06:59
Снимката е илюстративна

„Експертът говори“ – задава ли се финансова криза?

Днес тема на „Експертът говори“ е крахът на няколко банки, засега само по света без у нас. По-рано този месец се сринаха цели три в САЩ – „Силвъргейт“, „Силикън Вели“ и „Сигнъчър“. Две от тях вече затвориха врати, предстои ликвидация и на третата. Непосредствено след тях фалира и швейцарският гигант „Креди Сюис“. Това е най-големият банков колапс..

публикувано на 28.03.23 в 11:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 МАРТ!

Рядко явление - подреждането на пет планети от Слънчевата система наведнъж може да бъде наблюдавано тази вечер. Юпитер, Меркурий, Венера, Уран и Марс ще се наредят в една линия за т.нар. „парад“ на планетите. Какво да се прави с т.нар. „Дупка“ на площад „Тройката“ в Бургас умуваха експерти на кръгла маса. В срещата се включиха архитекти,..

публикувано на 28.03.23 в 07:09

Булевард Демокрация на 27-ми март

Темата ни днес ни води в Св. Влас в образователен център за украински деца. Регионалната екоинспекция запечатва един от най-посещаваните къмпинги, след като собственикът му е получил акт за забрана на достъпа. К-г „Айлякъ“ няма да работи това лято, а защо ви разказваме след малко в първия час.  В коментара днес -  задържаните  в румънски води..

публикувано на 27.03.23 в 14:12

"Влез в час" гостува на СУ"Любен Каравелов" Несебър

Училищният звънецът ни кани  да влезем в час днес в СУ"Любен Каравелов" в Несебър.  Този път ще прекрачим прага, за да ви разкажем за един интересен проект. Той ще превърне учебното заведение в първото в страната, което ще има своя открита морска стая.Печели го М естната инициативна рибарска група, идеята идва от преподавателите в училището...

обновено на 27.03.23 в 11:13

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 27 МАРТ:

Толкова бързаме да живеем, че не успяваме да видим самия живот, за това по леко в делника. Порадвайте се на малките неща в новия ден, да го започнем с усмивка и добро настроение! Ето и екипът ни: звукорежисьор е Теодора Кралева, новините ще представя Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10..

публикувано на 27.03.23 в 06:30