Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Булевард Демокрация“ на 31 март

Снимка: архив

Не остана време до изборите. През седмицата едно социологическо проучване отчете възможност за леко по-висока избирателна активност на 2 април. Същественото обаче е, че все още голям процент от българите не желаят да гласуват.

В момента сме болно общество и нашата болест е апатията. Много хора са вдигнали ръце от България. Решили са, че ще кретаме докато можем. Разбирам това безразличие. Дължи се на загубената надежда, че страната ни може да се оправи. И аз не виждам смисъл в така наречения „демократичен“ избирателен процес. Но участвам в него.

Защото сентенцията „надеждата умира последна“ е изречена от човек, никога не изпитал отчаяние. Отдавна сме изгубили надежда. Отвъд нея стоят два изхода – свобода или смърт. Защото последно умира волята. Волята напук на всичко да не изчезнеш. Важното е да си тук и сега. Тогава всеки миг, всяко усилие, всеки ропот е победа. Включително да отидеш до урната. Не защото има какво да спечелиш, а защото няма какво да губиш.

Иначе някои от вас може да вярват, че руснаците, американците, комунистите, световният елит, защо не и рептилите искат да ни унищожат. И така да е ­– няма значение. Те са неспособни да го сторят.

Кога умира една държава? Когато е изправена пред най-голямата демографска криза в историята си? Не. Когато е окрадена до последната стотинка? Не. Когато е разрушена от враговете си? Не…

Държавата умира, когато е забравена. Гласувайте!

Това е „Булевард Демокрация“ по БНР Бургас, ето акцентите от предаването:

-  Министърът на регионалното развитие и благоустройството архитект Иван Шишков на проверка по обекти в област Бургас – какво констатира той?
-  Болярово в подготовка за изборите – как Общината се справя с предизвикателствата в резултат от промените в изборния Изборния кодекс;
-  спортна олимпиада противопостави ученици и родители – какво представлява събитието;
-  защо се отложи делото срещу прокурорския син Васил Михайлов, подсъдим за нанасяне на телесни повреди;
-  има ли надежда за дългоочаквания проект на Созопол – автогарата в града;
-  какво е общото между Деня на шегата и рибарите;
-  също малко време за култура – какво ново на бургаската рок сцена и последните кино премиери из региона.

Аз съм Никола Попов, тонрежисьор днес е Ваня Желева и ще бъдем с вас до 18 часа.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 3 юни

Темите в седмичния ни обзор днес: - Дългоочакваната подмяна на ВиК-мрежата в квартал Лозово се превръща в драма, на която към момента не й се вижда края. Има ли злоупотреби при реализирането на водния проект там? -   За забавяне на строителните дейности по пътя Приморско - Китен алармираха във Фейсбук. Така ли е – обяснява кметът на..

публикувано на 03.06.23 в 08:51

Булевард Демокрация на 2 юни

Темите в предаването днес: Мегапроектът на ВиК-а Бургас за 460 млн.лв,  финансиран от ЕС, забоксува в бургаския квартал Лозово. Стотици хиляди левове дължи фирмата изпълнител на проекта „Алафавил строй“ към подизпълнителите. Те от своя страна преди 3 месеца спират работата. Къде са парите и защо работниците стават безлихвени кредитори? По..

публикувано на 02.06.23 в 13:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 ЮНИ!

На 2 юни отдаваме почит на Христо Ботев. Точно в 12 часа слънцето спряло на небето сърдито ще пече, като в безсмъртната балада "Хаджи Димитър", сирените ще огласят 147-годишнина от смъртта на поета революционер, а ние, признателните потомци ще сведем глава пред дързостта, мечтите за свобода и подвига му. На крачка от уикенда сме настроени за..

публикувано на 02.06.23 в 07:06

ОЧАКВАЙТЕ ВЪВ "ВИА ПОНТИКА" ОТ 11 ДО 12 Ч.:

Силен летен сезон предстои за Бургас. Градът ще посреща гостите си с рекорден брой събития и фестивали.  Какви туристи привличаме? Кои са предимствата на Бургас, за да се превърне в предпочитана туристическа дестинация? Може ли да се разшири активния сезон и какво се прави в тази посока? Превърна ли се града във..

публикувано на 01.06.23 в 10:00

Отвори очи с БНР Бургас на 1 юни

Темите в празничния първи юни: Има ли недостиг на медицински кадри в бургаската държавна болница и с колко, разговор с директора й д-р Бойко Миразчийски Малки бионавти ще изграждат биосфери като марсиански градове. Това не е научно-фантастичен филм, а част от днешната програма на конференцията на тема „Нулевоенергийните сгради: бъдещето е..

обновено на 01.06.23 в 07:18

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАЙ!

Денят е специален! БНР-Бургас става на 11 години. Повод да отворим широко вратите и да очакваме всеки, който иска да види как се прави радио. Ако сте с нас в делник и празник, сега е момента да се запознаем. Очакваме ви на улица "Филип Кутев" 2, за да споделим магията на радиото.  От ранно утро на плажа до моста ще бъдат и нашите съмишленици Пол..

публикувано на 31.05.23 в 06:57

Булевард Демокрация на 30-ти май

Увеличени са заплатите в част от фирмите, които се занимават с промишлена дейност в бургаски регион, но трудно да намират служители. Какво предлага специализирана трудове борса в Бургас ще ви разкажем след малко.  С разпит на свидетели по делото за двете убийства на Теодора БахлОва и Юмер Мехмед продължи днес делото срещу Станимир Рагевски.  Какво..

публикувано на 30.05.23 в 14:45