Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент: Видеоигрите като все по-важна платформа за откриване на нова музика

4
Снимките са предоставени от Roblox Corporation

Като водещ на музикално предаване се радвам, когато ви помагам да откривате нова музика. Радиото все още остава едно от основните средства за това. Е, не е както преди, когато радиото доминираше що се отнася до откриване на нови песни и артисти. Сега има стрийминг платформи, които поне тук в Америка са на преден план. От известно време има и друга платформа, която предоставя авеню, привличащо вниманието на артисти и лейбъли. 

В пространството на видеоигрите всеки ден се потапят милиарди. Например само в Roblox се смята, че шест милиона души дневно прекарват около два и половина часа. Това превръща виртуалната реалност в трамплин за популяризиране на нова музика. 

Снимките са предоставени от Roblox Corporation

Шефът на музикални партньорства в Roblox Karibi Dagogo-Jack посочи за октомврийския брой на британското издание Music Week: 

“Насърчаваме всеки да приема Roblox като място, в което да осъществя пряка връзка с феновете.“ Той казва също: „Хората ни приемат като гейминг платформа, а за мен ние сме социална медиа от следващо поколение.“ 

По изчисления, цитирани през лятото от страниците на Billboard, около 3 милиарда души по света са активни геймъри и тази година приходите в този сектор се очаква да минат 200 милиарда – повече от комбинираните приходи на музикалната и кино индустриите.

В миналото създателите на  игри са наемали композитори да създават оригинална музика вместо да се забатачват в сложните уреждания на авторски права на лейбълите. Но игрите сега са популярни, печелят много и могат да си позволят бюджет за работа с лейбъли. 

Снимките са предоставени от Roblox Corporation

Обединяването между музиката и гейминг индустрията придоби особено значение през 2019-а, когато диджей сета на Marshmello във Fortnight привлече аудитория от 10 милиона. Подобни, описани в коментар на Billboard като „блокбъстър интеграции“ имаше с артисти като Travis Scott (Fortnite) и Lil Nas X (Roblox). 

По данни на Deloitte, цитирани от Billboard 45 % от геймърите или около 1.5 милиарда души казват, че те откриват музика посредством игрите.

Пример за нарастващото значение на игрите е създаването на тесни сътрудничества с предоставящите дигитални услуги платформи като Spotify, които си имат и остров в Roblox, посетен 34 милиона пъти. Игрите предлагат също концертни изпълнения и дори гледане на документалистика. Работи се и над включване репертоар  на звезди от минали десетилетия в саундтрака на игрите като така младите могат да научават и за класици в музиката.

Снимките са предоставени от Roblox Corporation

Погледите сега са насочени към лейбълите с питание дали ще прегърнат с пълни обятия този иновативен начин за промотиране на музика. 

Тези платформи могат да бъдат и мястото, където младото поколение открива легендарни артисти. Mariah Carey и Elton John станаха част Roblox и може би именно благодарение на това класическото им творчество е чувано за първи път от тези на 13 години – възрастта, в която можем да кажем, че се формират музикални предпочитания, които остават за цял живот. Така че е логично да очакваме включване репертоар и на звезди от минали десетилетия в саундтрака на игрите.

Какви са вашите музикални преживявания във видеоигрите? Откривате ли нова музика там по-често отколкото на други платформи?

Кажете ни в Facebook страницата на предаването Mюзик Пойнт.

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков. 

Слушайте в неделя от 19 по БНР Бургас.

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент: британски стартъп с идея за демократизиране на музикалната продуцка с помощта на Изкуствен Интелект.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 2 март

Темите в обзорното ни предаването от 9 до 12 часа днес: Каква реакция предизвика решението за касиране на избора на нов сливенски митрополит и защо изборът на владика скара духовници от околията? Припомняме събитията от седмицата Поставен ли е под въпрос туристическия сезон по Южното Черноморие? За настроенията срещу концесионера на..

публикувано на 02.03.24 в 08:44

"Булевард Демокрация" на 1 март

Темите в предаването: Станимир Рагевски получи доживотна присъда без право на замяна за убийството на брокерката Теодора Бахлова и строителния работник Юмер Мехмед.  Валентин Атанасов от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм ще чуем с опасения за изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в Югоизточна България...

публикувано на 01.03.24 в 14:23

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 1 МАРТ:

Честита Баба Марта! Здраве, щастие и късмет да ви стоплят дните,огънят на любовта вечно да пламти в очите ви! Добро утро в петък, поставяме началото на нов месец в очакване на пролетта. Делникът започнете с усмивка и добри помисли!  Поздрави от екипа ни днес: звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка..

публикувано на 01.03.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 29 февруари

Темите в предаването: Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов откри възстановеното гранично управление в Болярово, как ще работи то и ще се подобри ли охраната по границата, репортаж на Александра Маркарян. Днес общинският съвет в Созопол проведе извънредно заседание. В дневния му ред бяха включени само четири докладни..

публикувано на 29.02.24 в 14:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 ФЕВРУАРИ!

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана-Фронтекс Ханс Лейтенс днес е на работно посещение в България. Заедно с вътрешния министър Калин Стоянов ще участват в откриването на възстановеното Гранично полицейско управление в град Болярово.  Там ще бъде и наш репортер. С над 600 събития по целия свят в повече..

обновено на 29.02.24 в 07:09

Булевард Демокрация на 28-ми февруари

Две са основните теми днес в предаването. Едната е туристическа и е свързана с работата на летището, защо не е целогодишно и за предстоящия голям ремонт там. Ще чуем как всичко това се отразява на туристическия бранш и въобще на целия регион.  Другата ни тема е свързана с православната църква и изборите там. Силна реакция от страна на свещеници и..

публикувано на 28.02.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 ФЕВРУАРИ:

Животът е в пъти по хубав, когато загърбим съжаленията за това какво е било и какво е можело да бъде и заживеем в настоящето. Днес е сряда, порадвайте се на делника. Да го започнем с чаша любимо кафе и добро настроение! Ето и екипът ни – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите..

публикувано на 28.02.24 в 06:30