Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент: Начини, по които изкуственият интелект променя музикалната индустрия

Изкуственият интелект (AI) е тук и няма връщане назад. AI ще продължи да оказва влияние на най-различни сфери, да променя традиционни модели, включително в музикалната индустрия. При дискусиите по тази тема може да чуете полярни изказвания като от едната страната се говори за заличаване на човечеството, а от другата, че това е единственият начин за прогрес. 

Новини в тази посока има почти всеки ден и тук ще се опитам да начертая основните посоки при използването на AI в музиката за създаване на музикални творби и продукция.

Сигурно си спомняте момента, в който TikTok потребител пусна парчето heart on my sleeve, в което компютърно генерирани вокали звучаха като Drake и The Weeknd без да има тяхно съгласие за това. Експериментът на мистичния ghostwriter977 бе бързо свален от платформи след намеса на Universal Music Group. За екипа на ghostwriter977 появата на трака е важен момент, защото показва какви бъдещи възможности съществуват за изпълнителите като например печеленето на пари от уреждане на права за ползване на гласовете им. 

В тази връзка неотдавна от Billboard съобщиха, че YouTube работи над ново AI приложение, което да позволява на потребителите да създават видеоклипове с гласовете на популярни звукозаписни артисти. 

Създадена от машини музика вече се ползва от феновете и е популярна. Чували ли сте за термина “функционална музика”? Това са онези произведения, чиято основна цел е да ни помогнат да постигнем някаква цел като например да заспим, да се концентрираме, да релаксираме. Това е онази амбианс, създадена предимно от AI музика, чиято популярност расте - нещо, което определено се забелязва от лейбълите, защото стриймването на AI музика за медитация, дъжд и морски вълни означава по-малко стриймвания и съответно по-малко пари за създатели на музика от плът и кръв. 

Всички тези нововъведения повдигат важни въпроси, които сме разглеждали в Мюзик Пойнт като например за това как точно да се използват тонове записи на звезди за трениране на AI за създаване на песни от машини, дали изкуство може да се създава без човек, колко работни места ще бъдат загубени и също дали направени от изкуствен интелект творби да са обект на авторско право. Това са някои от ключовите въпроси, които се срещат в момента по време на дебатите около използването на AI. 

Но в същото време някои от приложенията на AI се приемат като премахващи бариери за онези творци, които не могат да си позволят професионални услуги. 

По-рано тази година от Meta обявиха старта на приложение, което се предполага, че използва изкуствен интелект да създава музика на базата на зададен текст. AudioCraft има три модела AudioGen, MusicGen, and EnCodec  за музика, саунд, компресия и генериране. 

Подобни продукти се появиха и от британски стартъп роден от учебен проект в Queen Mary University of London. Става дума за стартъпа RoEx, от където създават  Automix - пособие, което използва помощта на изкуствен интелект при миксирането на музика като оптимизира елементи като баланс, екуалайзер, компресия и пространственост с обещанието качеството да отговаря на стандартите на музикалната индустрия. 

David Ronan, който е изпълнителният директор на RoEx казва за Мюзик Уик: “Също както Инстаграм трансформира фотографията като направи филтрите достъпни за всички, ние се стремим да направим революция в света на музикалната продукция.“ 

За стартъпа е важно тези, които правят музика да не се плашат от сложните процеси на миксиране и да оставят това на машината като така според тях може да се стигне до творчество без бариери. 

Първа стъпка към тази, по думите на създателите от RoEx, демократизираща индустрията мисия е представянето на Mix Check Studio – безплатно AI пособие създадено за намиране на проблеми при миксирането и предлагане на решения.

Дебатите около използването на AI няма скоро да намалят интензитета си докато компании и изпълнителите търсят оптимален етичен и легално издържан вариант за включването на AI в ежедневната практика, но едно е сигурно - пред нас има все повече пособия, които ни дават възможност да експериментираме и да намерим най-подходящото и правилно за нас приложение на изкуствен интелект като подхождаме без страх, а с изследователско любопитство. 

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент: младото поколение в Щатите пие по-малко алкохол и клубове за музика са притеснени.

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков. 

Слушайте в неделя от 19 по БНР Бургас.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 2 март

Темите в обзорното ни предаването от 9 до 12 часа днес: Каква реакция предизвика решението за касиране на избора на нов сливенски митрополит и защо изборът на владика скара духовници от околията? Припомняме събитията от седмицата Поставен ли е под въпрос туристическия сезон по Южното Черноморие? За настроенията срещу концесионера на..

публикувано на 02.03.24 в 08:44

"Булевард Демокрация" на 1 март

Темите в предаването: Станимир Рагевски получи доживотна присъда без право на замяна за убийството на брокерката Теодора Бахлова и строителния работник Юмер Мехмед.  Валентин Атанасов от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм ще чуем с опасения за изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в Югоизточна България...

публикувано на 01.03.24 в 14:23

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 1 МАРТ:

Честита Баба Марта! Здраве, щастие и късмет да ви стоплят дните,огънят на любовта вечно да пламти в очите ви! Добро утро в петък, поставяме началото на нов месец в очакване на пролетта. Делникът започнете с усмивка и добри помисли!  Поздрави от екипа ни днес: звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка..

публикувано на 01.03.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 29 февруари

Темите в предаването: Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов откри възстановеното гранично управление в Болярово, как ще работи то и ще се подобри ли охраната по границата, репортаж на Александра Маркарян. Днес общинският съвет в Созопол проведе извънредно заседание. В дневния му ред бяха включени само четири докладни..

публикувано на 29.02.24 в 14:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 ФЕВРУАРИ!

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана-Фронтекс Ханс Лейтенс днес е на работно посещение в България. Заедно с вътрешния министър Калин Стоянов ще участват в откриването на възстановеното Гранично полицейско управление в град Болярово.  Там ще бъде и наш репортер. С над 600 събития по целия свят в повече..

обновено на 29.02.24 в 07:09

Булевард Демокрация на 28-ми февруари

Две са основните теми днес в предаването. Едната е туристическа и е свързана с работата на летището, защо не е целогодишно и за предстоящия голям ремонт там. Ще чуем как всичко това се отразява на туристическия бранш и въобще на целия регион.  Другата ни тема е свързана с православната църква и изборите там. Силна реакция от страна на свещеници и..

публикувано на 28.02.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 ФЕВРУАРИ:

Животът е в пъти по хубав, когато загърбим съжаленията за това какво е било и какво е можело да бъде и заживеем в настоящето. Днес е сряда, порадвайте се на делника. Да го започнем с чаша любимо кафе и добро настроение! Ето и екипът ни – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите..

публикувано на 28.02.24 в 06:30