Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент: Променящи се навици на младите костват повече усилия на клубове за музика в САЩ

Снимка: авторът

Моите спомени при ходенето на концерти са свързани с известна степен консумиране на алкохол. Независимо дали в София, Лондон или тук във Вашингтон наслаждаването на любими артисти на живо е съпроводено с биричка - две или някакъв коктейл. Е, на концерти цените ми се струват по-високи от обикновено, но все пак така съм свикнал. И имам някакво усещане, че не съм единственият. 

Подобни навици помагат на концертните зали да съществуват. Все пак  голяма сума от приходите от концертите отиват не при залите, а при артистите и приходите от напитки са важни. По информация на Toast, американски оператор на ПОС терминали, печалбата от алкохол тук в Щатите може да достигне 80 процента, което означава че при на всеки похарчен за алкохол долар заведението печели осемдесет цента. 

Продажбите на алкохол са ключови при поддържането на концертните зали и някои нови тенденции са обезпокояващи за собствениците, особено на по-малки места и особено когато става въпрос за концерти с публика от по-млади. 

Поколението Зед (Z) пие по-малко алкохол. Става дума за родените между 1997 и 2012-та. Тенденцията започна да се забелязва по-сериозно преди около две години, когато допитване на Gallup в Щатите показа, че от хората на възраст между 18 и 34 пият по-малко от преди. Това проучване от 2021-ва също показа, че хората от всички възрастови групи консумират средно по 3.6 питиета на седмица в сравнение с 4 през 2019-а и 5.1 през 2003. Според друго проучване на Texas State University броят на студентите, които се въздържат от алкохол се е покачил от 20 до 28 процента в периода 2002 - 2018-а година. От Bloomberg през март съобщиха за подобна тенденция и на Острова. 

През лятото темата бе засегната отново в анализ на Billboard, където различни експерти подчертаха важността на продажбите на алкохол в заведенията. Беше изтъкнато, че ситуацията е създала нови предизвикателства при така или иначе изострените от пандемията от ковид-19 финансови проблеми. Тенденцията за пиене на по-малко алкохол може да е добра от здравословна гледна точка, но не толкова добра за заведенията за концерти, които така или иначе работят много усърдно, за да могат да съществуват. 

Какво се прави? Над какви решения се работи? David Slutes от Club Congress в Тусан, щата Аризона казва за Billboard: 

“На неща, на които се присмивах преди година-две, като безалкохолни коктейли, сега обмислям сериозно.” Това може би е едно от решенията, особено като се има предвид, че по данни на Nielsen е имало скок от около 21 процента в продажбите на безалкохолни коктейли в периода август 2021 - август 2022. Slute казва също, че друга възможност е съдържащи канабис напитки. Ако се върнем на проучването на Texas State University там също е отбелязано покачване на консумацията на марихуана. Казвам това с уточнението, че в над 20 щата в Америка, включително столицата Вашингтон употребяването на марихуана за удоволствие е легално. 

Какви са вашите наблюдения по концертите в България? Пият ли по-младите по-малко алкохол? По-модерно ли е сега да не се пие алкохол на концерт?

Споделете впечатления във Facebook страницата на предаването Мюзик Пойнт. 

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент: Поп културата в Америка приема с пълни обятия испаноговорящи песни. Какво означава това? 

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков в неделя от 19 по БНР Бургас. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ НА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката "Мисия Добро" ще ви разкажем за паметника Шипка, който е направен от младежите с увреждания в..

публикувано на 03.03.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" ОТ 13 ДО 15 Ч.:

Здравейте на 3 март и честит национален празник! Днес отбелязваме възкресението на българската държава, която близо 500 години е била без своя политическа и духовна свобода. Да бъдем горди с миналото си, силни в настоящето си и да вярваме в светлото бъдеще на родината си! Звукорежисьор е Ваня Желева, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите и..

публикувано на 03.03.24 в 11:30

"Ден до пладне" на 2 март

Темите в обзорното ни предаването от 9 до 12 часа днес: Каква реакция предизвика решението за касиране на избора на нов сливенски митрополит и защо изборът на владика скара духовници от околията? Припомняме събитията от седмицата Поставен ли е под въпрос туристическия сезон по Южното Черноморие? За настроенията срещу концесионера на..

публикувано на 02.03.24 в 08:44

"Булевард Демокрация" на 1 март

Темите в предаването: Станимир Рагевски получи доживотна присъда без право на замяна за убийството на брокерката Теодора Бахлова и строителния работник Юмер Мехмед.  Валентин Атанасов от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм ще чуем с опасения за изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в Югоизточна България...

публикувано на 01.03.24 в 14:23

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 1 МАРТ:

Честита Баба Марта! Здраве, щастие и късмет да ви стоплят дните,огънят на любовта вечно да пламти в очите ви! Добро утро в петък, поставяме началото на нов месец в очакване на пролетта. Делникът започнете с усмивка и добри помисли!  Поздрави от екипа ни днес: звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка..

публикувано на 01.03.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 29 февруари

Темите в предаването: Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов откри възстановеното гранично управление в Болярово, как ще работи то и ще се подобри ли охраната по границата, репортаж на Александра Маркарян. Днес общинският съвет в Созопол проведе извънредно заседание. В дневния му ред бяха включени само четири докладни..

публикувано на 29.02.24 в 14:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 ФЕВРУАРИ!

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана-Фронтекс Ханс Лейтенс днес е на работно посещение в България. Заедно с вътрешния министър Калин Стоянов ще участват в откриването на възстановеното Гранично полицейско управление в град Болярово.  Там ще бъде и наш репортер. С над 600 събития по целия свят в повече..

обновено на 29.02.24 в 07:09