Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент: Дигиталната реалност създава нови способи за феновете да изразят своята любов и повлияят на изхода в класациите

Снимка: freepik.com

Има различни разбирания за това какво е да си истински фен: да си купуваш всеки албум на любимия ти артист или банда, да ходиш на всеки техен концерт или пък всички стени в стаята ти да са с техни плакати. От няколко години насам се забелязва и нов вид изражение на фенството - участване в организирани мероприятия по вкарване в класациите на песен или албум. 

Възможностите на интернет и социалните мрежи, по-конкретно, правят по-лесно мобилизирането на фенове от различни точки на света. През годините организирани фенове на BTS, Nicki Minaj, Harry Styles и други умело използват мрежата за подтикване към действия за подкрепа в това число масово купуване на музикални продукти. През 2023-а  това е все по-често срещано явление, пише Billboard в статия от по-рано тази година. 

Статията дава пример с К-pop фенове, въпреки че подобна масова мобилизация се забелязва и при други стилове. Bernie Cho, президент на базирана в Сеул агенция, цитиран от изданието казва, че за много K-pop артисти е от изключителна важност какви са числовите данни при измерването на успех. Cho казва, че масовата мобилизация на топ K-pop фен клубовете може да се сравни с “впечатляващата прецизност на елитна военна операция.” С други думи, фиксацията върху такова мерило за успех може да е подтикващ фактор. 

Подобни действия могат да се сравнят с политически кампании по набиране на средства като тук средствата са нужни за вкарване на музикално произведение в класация. И тези кампании успяват да съберат десетки хиляди долари. 


Michelle Cho, професор в University of Toronto която изучава феновете около корейската култура казва за Billboard, че целта е да се разбере какво точно е необходимо да се направи, за да не се позволи артистите да загубят видимостта, която заслужават. 

Какво всъщност се прави? Изданието дава примери с конкретни инструкции в социалните мрежи, които казват как точно да се подходи с покупката на музикална творба, че да се избегнат обвиненията в съмнително купуване на музика (някои платформи имат лимити при даунлоудването от един човек). Сред инструкциите са такива за използване на различни кредитни карти, различни имейли, различни ай пи адреси и различни устройства. Отново подчертаваме, че подобни действия не се ограничават до определен жанр. 

Трудно е да се изчисли конкретно ефекта на подобни инициативи, но Billboard посочва, че когато сингли на артисти с организирани фен клубове дебютират на висока позиция в класациите това става благодарение на силно представяне от  гледна точка на даунлоудване. 

В същото време лейбълите определено забелязват масираните организирани покупки и сложните схеми по изпълнението и работят над нови начини, които да направят по-лесно изразяването на тази голяма любов към артистите. Пускането на нови версии на едно парче е познат похват. Друг все по-популярен вариант е издаването на различни варианти на обложки на албуми с цел окуражаване на по-голяма покупка. 

Например наскоро 1989 (Taylor’s Version) на Taylor Swift се появи с 15 различни варианта на твърди носители - пет на плочи, осем на диск и две на касета. 

Истинските фенове няма да се чудят много и ще прибяват всеки един вариант в колекцията и в същото време ще помогнат за успеха на фаворита си в чартовете. 

Но ако трябва да се върнем на фенските акции за подкрепа на артисти е логично да се попитаме за разликата между истинска ревностна подкрепа на фенове и организирани, граничещи с измама похвати за манипулация на чартове. По темата очаквайте нашето интервю с експерт, който заедно със своя бизнес партньор създава пособия, ползвани от стрийминг платформи за детектиране на измами. 

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков в неделя от 19 по БНР Бургас. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 2 март

Темите в обзорното ни предаването от 9 до 12 часа днес: Каква реакция предизвика решението за касиране на избора на нов сливенски митрополит и защо изборът на владика скара духовници от околията? Припомняме събитията от седмицата Поставен ли е под въпрос туристическия сезон по Южното Черноморие? За настроенията срещу концесионера на..

публикувано на 02.03.24 в 08:44

"Булевард Демокрация" на 1 март

Темите в предаването: Станимир Рагевски получи доживотна присъда без право на замяна за убийството на брокерката Теодора Бахлова и строителния работник Юмер Мехмед.  Валентин Атанасов от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм ще чуем с опасения за изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в Югоизточна България...

публикувано на 01.03.24 в 14:23

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 1 МАРТ:

Честита Баба Марта! Здраве, щастие и късмет да ви стоплят дните,огънят на любовта вечно да пламти в очите ви! Добро утро в петък, поставяме началото на нов месец в очакване на пролетта. Делникът започнете с усмивка и добри помисли!  Поздрави от екипа ни днес: звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка..

публикувано на 01.03.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 29 февруари

Темите в предаването: Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов откри възстановеното гранично управление в Болярово, как ще работи то и ще се подобри ли охраната по границата, репортаж на Александра Маркарян. Днес общинският съвет в Созопол проведе извънредно заседание. В дневния му ред бяха включени само четири докладни..

публикувано на 29.02.24 в 14:35

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 ФЕВРУАРИ!

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана-Фронтекс Ханс Лейтенс днес е на работно посещение в България. Заедно с вътрешния министър Калин Стоянов ще участват в откриването на възстановеното Гранично полицейско управление в град Болярово.  Там ще бъде и наш репортер. С над 600 събития по целия свят в повече..

обновено на 29.02.24 в 07:09

Булевард Демокрация на 28-ми февруари

Две са основните теми днес в предаването. Едната е туристическа и е свързана с работата на летището, защо не е целогодишно и за предстоящия голям ремонт там. Ще чуем как всичко това се отразява на туристическия бранш и въобще на целия регион.  Другата ни тема е свързана с православната църква и изборите там. Силна реакция от страна на свещеници и..

публикувано на 28.02.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 ФЕВРУАРИ:

Животът е в пъти по хубав, когато загърбим съжаленията за това какво е било и какво е можело да бъде и заживеем в настоящето. Днес е сряда, порадвайте се на делника. Да го започнем с чаша любимо кафе и добро настроение! Ето и екипът ни – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите..

публикувано на 28.02.24 в 06:30