Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 11 ЧАСА С БНР-БУРГАС НА НИКУЛДЕН!

| обновено на 06.12.23 в 08:36

На руля сме от ранни зори. Корабът се казва „Добра надежда“. На 6 декември ще акостираме навсякъде, където има празник.

Честит Никулден на всички рибари, моряци, банкери, търговци,  именици и на всички, които живеят край морето и не могат без него!

Бургас, Царево и Черноморец  празнуват днес. Започваме с програмата и всички горещи точки, където ще се случва нещо важно, интересно и забавно.

Царево отбелязва днес градския си празник. Денят започва с литургия и ще продължи с раздаването на курбан за здраве пред църквата Цар Борис- Михаил от 10:30 часа. В 11:00 часа с лодка ще влязат навътре в морето рибарите на  Царево и там ще хвърлят венци и цветя в памет на загиналите си колеги. След това ще бъде представена книгата „Василико в Източна Тракия“ и ще бъде открита изложбата „Чекръче“. В 15:30 часа ще започне награждаването на отличили се хора и фирми при преодоляване на бедствието през есента. Празникът ще завърши с конкурс за най-вкусно домашно ястие и концерт на площада.
В Приморско също ще раздадат курбан за здраве, а литийното шествие ще бъде в 11 часа.В 17.00 часа, ще пристигнат Дядо Коледа, Снежанка, след което ще бъдат запалени коледните светлини.
В Созопол шествието е в 11.20 часа, излизането с кораби в открито море е от 12:00 . По-късно  ще има концерт фолклорен оркестър „Жерава“
В Поморие шествието е от 10.30 , а в 11.30 ч. ще се раздават осветените ястия.
В Несебър в празничния концерт ще участват Орлин Горанов и Еделина Кънева. Преди това ще има шосейно бягане за ученици, раздаване на курбан, а водосветът ще започне от 11:00 часа

Освен празнични пожелания от кмета на Бургас Димитър Николов след новините в 8 часа ще чуем и какво предстои за града.

Както повелява традицията, новите почетни граждани ще бъдат обявени на тържествено заседание на Общински съвет в 9.30. Кои са те ще разберете от ефира на БНР-Бургас.

Актрисата Гергана Стоянова, която е чудесен посланик на Бургас в столицата, ще е наш събеседник след 9 часа. Още един човек, който бърза да се върне при всеки повод край морския бряг ще чуем-художникът Светозар Бенчев.

Ще погледнем Бургас през очите на писателя Кристофър Бъкстон, който пристига в морския град един ден на 1977 година, открива любовта и повече от 40 години пише книгите си тук. Вълнуващо ще е, защото той ще ни сподели спомените  си за поетесата Петя Дубарова, на която е преподавал в Английската гимназия.

Не пропускайте нашия Никулденски хороскоп само след минути.  От 12 до 13  часа ефирът е запазен за морските шлагери, а през целия ден ще слушаме гласовете на емблематични бургазлии, съхранени в златния фонд на БНР.

Празничният блок на БНР Бургас продължава до 11 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 3 август

Хормони, трансспортисти, полови тестове - олимпийските страсти около бившия боксьор, понастоящем боксьорКа алжирката Имане Хелиф не стихват. А кадрите на разплаканата й съперничка от Италия, отказала се след 46 секунди и два размазващи удара още са актуални в международния видеообмен.  „Те са жени по паспорт и за нас това е достатъчно“,..

публикувано на 03.08.24 в 08:16

"Булевард Демокрация" на 2 август:

Ако си мислите, че имате сериозни проблеми, да знаете, че Външно министерство има още по-сериозни. Оказва се, че хигиенистка е провеждала интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля. Това съобщи  служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Пропуските, които комисията към МВнР е открила, са редица. Установено е,..

публикувано на 02.08.24 в 14:52

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 АВГУСТ!

Илинден е по стар стил! Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи , защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертви на този ден. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Ето и част от темите до 10 часа в ефира: В Камено бе..

публикувано на 02.08.24 в 06:52

Темите в „Булевард „Демокрация“ на 1 август от 15 до 18 часа

Най-ниската минимална работна заплата е в България – 477 евро, а най-високата е в Люксембург – 2570 евро, това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. В сравнение с юли миналата година най-ниското възнаграждение у нас бележи ръст от 78 евро. Не че това ни топли, но на втора и трета позиция след България в дъното на класацията по..

публикувано на 01.08.24 в 12:40

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 АВГУСТ! Август е! Месецът, който не бива да остане пропилян. Това е времето, в което се сбъдват мечти и се запечатват най-красивите спомени... Добро утро, на първи август в четвъртък! Месецът ни събужда със слънце и обещания, но за да им се порадваме напълно, отваряме очи и освежаваме делника със..

публикувано на 01.08.24 в 07:02

"Булевард Демокрация" на 31 юли

Темите в предаването: Как премина протестът на лозарите и винопроизводителите днес на пътя Бургас - Ахелой, разказва Даниела Костадинова. Вещи лица бяха разпитани по време на заседание по делото за смъртта на двамата полицаи, които загинаха след като автобус с мигранти се удари в колата им. Новото ще чуем от Александра Маркарян. Общинските съветници в..

публикувано на 31.07.24 в 14:14

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 ЮЛИ! Казват, че има два момента в живота на човек, в които може да бъде щастлив – когато е млад и през лятото… Добро утро в последния ден на юли, сряда е! Навлизаме в делника с издути платна от очаквания и свежо събуждане от сутрешния ефир на  БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до..

публикувано на 31.07.24 в 07:02