Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 11 ЧАСА С БНР-БУРГАС НА НИКУЛДЕН!

| обновено на 06.12.23 в 08:36

На руля сме от ранни зори. Корабът се казва „Добра надежда“. На 6 декември ще акостираме навсякъде, където има празник.

Честит Никулден на всички рибари, моряци, банкери, търговци,  именици и на всички, които живеят край морето и не могат без него!

Бургас, Царево и Черноморец  празнуват днес. Започваме с програмата и всички горещи точки, където ще се случва нещо важно, интересно и забавно.

Царево отбелязва днес градския си празник. Денят започва с литургия и ще продължи с раздаването на курбан за здраве пред църквата Цар Борис- Михаил от 10:30 часа. В 11:00 часа с лодка ще влязат навътре в морето рибарите на  Царево и там ще хвърлят венци и цветя в памет на загиналите си колеги. След това ще бъде представена книгата „Василико в Източна Тракия“ и ще бъде открита изложбата „Чекръче“. В 15:30 часа ще започне награждаването на отличили се хора и фирми при преодоляване на бедствието през есента. Празникът ще завърши с конкурс за най-вкусно домашно ястие и концерт на площада.
В Приморско също ще раздадат курбан за здраве, а литийното шествие ще бъде в 11 часа.В 17.00 часа, ще пристигнат Дядо Коледа, Снежанка, след което ще бъдат запалени коледните светлини.
В Созопол шествието е в 11.20 часа, излизането с кораби в открито море е от 12:00 . По-късно  ще има концерт фолклорен оркестър „Жерава“
В Поморие шествието е от 10.30 , а в 11.30 ч. ще се раздават осветените ястия.
В Несебър в празничния концерт ще участват Орлин Горанов и Еделина Кънева. Преди това ще има шосейно бягане за ученици, раздаване на курбан, а водосветът ще започне от 11:00 часа

Освен празнични пожелания от кмета на Бургас Димитър Николов след новините в 8 часа ще чуем и какво предстои за града.

Както повелява традицията, новите почетни граждани ще бъдат обявени на тържествено заседание на Общински съвет в 9.30. Кои са те ще разберете от ефира на БНР-Бургас.

Актрисата Гергана Стоянова, която е чудесен посланик на Бургас в столицата, ще е наш събеседник след 9 часа. Още един човек, който бърза да се върне при всеки повод край морския бряг ще чуем-художникът Светозар Бенчев.

Ще погледнем Бургас през очите на писателя Кристофър Бъкстон, който пристига в морския град един ден на 1977 година, открива любовта и повече от 40 години пише книгите си тук. Вълнуващо ще е, защото той ще ни сподели спомените  си за поетесата Петя Дубарова, на която е преподавал в Английската гимназия.

Не пропускайте нашия Никулденски хороскоп само след минути.  От 12 до 13  часа ефирът е запазен за морските шлагери, а през целия ден ще слушаме гласовете на емблематични бургазлии, съхранени в златния фонд на БНР.

Празничният блок на БНР Бургас продължава до 11 часа.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 февруари

Темите днес: Предложения за нова наредба за паркирането бяха представени неотдавна в Бургас. Одобряват ли ги общинските съветници и техните групи и имат ли свои идеи?  Продължаваме темата от сутринта и ще ви представим позициите на Евелина Михалева, Стоян Царев, Чанко Мирчев и Стоян Грозев. Парамедик изроди бебе в линейка, кой е той и какво..

публикувано на 23.02.24 в 14:36

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 23 ФЕВРУАРИ:

Човек е щастлив, стига да избере да бъде щастлив. Тогава никой не може да го спре. Направете правилния избор в петък и смело напред! Да започнем деня с усмивка и добро настроение. Поздрави от екипа ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините ще представя Петя Янакиева, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от..

публикувано на 23.02.24 в 06:30

Акцентите в „Булевард „Демокрация“ на 22 февруари

А сега накъде след меморандума на ПП -ДБ и отказът на ГЕРБ да го подпишат? Ще има или ротация или новите избори са все по-близо-как политическата ситуация виждат бургазлии ще разберем от анкетата на Десислава Златева. Фармацевти се обявиха против предложението на здравното министерство лекарства да могат да се продават чрез вендинг автомати..

публикувано на 22.02.24 в 14:13

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ФЕВРУАРИ!

Ако още ви е трудно да си отворите очите, спомнете си как крехките цветя пробиват асфалта… Добро утро и успешен четвъртък! Замириса на кафе и топли новини от ефира на БНР - Бургас! Ето акцентите ни до 10.00 ч. Във времето, когато общините приемат своите бюджети - финансова рамка  на община Несебър за този година, която беше приета от..

публикувано на 22.02.24 в 07:04

"Булевард Демокрация" на 21 февруари

Темите в предаването: Над 100 жители на село Дюлево, сред тях и чуждестранни граждани, които имат имоти там, протестираха пред Съдебната палата в Бургас. Хората са недоволни от решението на ОС в Средец на 5 хил.дка пасища и мери край селото да бъде изграден фотоволтаичен парк. Обжалването в  Административния съд е  от страна на  областния..

публикувано на 21.02.24 в 12:58

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 21 ФЕВРУАРИ:

Най-трудно е да вземеш решение да действаш. От там нататък просто трябва да си упорит. Днес, в сряда взимайте правилните решения и започнете деня с чаша кафе и усмивка. Добро утро от сутрешния ни екип – звукорежисьор е Стефан Генчев, новините ще представя Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в предаването ни от 7 до 10 ч.:..

публикувано на 21.02.24 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 20 ФЕВРУАРИ!

И денят смени нощта... на ротационен принцип. Добро утро във вторник, пълним шепите с надежди, пък каквото покаже. Свежо събуждане обещаваме от ефира на БНР - Бургас! Ето акцентите ни до 10.00 ч. Паркирането в градовете е едно от предизвикателствата в големите областни центрове. От години обаче то е и ябълката на раздора в малките морски..

публикувано на 20.02.24 в 07:00