Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

"История за ябълковото дръвче" от Антония Павлова

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

От гората към пътя за лозето се намираше едно старо ябълково дърво. Покрай него зеленееше поле с най-шарените и ароматни цветя на света - жълти, лилави, сини, розови и какви ли още не. По пътя минаваха деца, диви кози и трактори, в които се бяха настанили мили, стари хора. На обед, в най-топлите часове на лятото, фермерите сядаха под дървото, късаха по една ябълка, бъбреха и се охлаждаха под сянката му.

Един ден дошла пъстрокрила птица и започнала да си прави гнездо в клоните на ябълката. Лепила кал, после сламки, и пак кал, и пак сламки. Гърдите й били червени като зората, a по крилцата си птичката имала светлосини шарки точно като небето. Те станали добри приятели с дървото. Правели си всевъзможни услуги. Били неразделни.

Е, било така, докато там не се нанесъл и един врабец. Той все се опитвал да се сприятели с дървото, но червенушката му попречвала. И затова той решил да стане приятел с нея самата. И веднъж й казал:

  - Хей, съседке, ще помогнеш ли да си пренеса дървата?

  - С удоволствие, но съм заета да помогна на дечицата си да полетят. Така че НЕЕЕЕ.

Врабчето се натъжило от факта, че неговият съсед го мрази, и накрая решило да се изнесе. Летяло доста дълго време и на сутринта спряло до една висока ела. Свило се в клоните й. Наблюдавало обичайния му ден. Цветя цъфтят, лозето берат милите стари хора, които късаха по една ябълка от дървото.

Но по едно време се чу един много страшен звук - БРРРРР, ББРРРРРРРРРРРРРРР…Животните вече бягаха от гората. Май беше дървосекач. Всички животни и птици едва избягаха, защото падаха дървета наред. Ябълковото дърво се уплаши. А елата, на която беше врабчо, се разклати и той едва успя да излети от нея. А дървото го подминаха. Вече нямаше гора. Тя бе изсечена. Врабчето се натъжи. Обърна се назад и видя красивата червенушка да лети, следвана от малките си. В далечината по жиците се събираха ятата за прехода на юг. Червенушката приближи своя стар познайник и го помоли да пази гнездото й през зимата. Надеждата се върна в сърцето на врабеца. Сълза от радост се стече по сивата му бузка.


Автор: Антония Павлова - 10 г 
НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас 
 Учител: Адриана Стойчева

Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 ОКТОМВРИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 ОКТОМВРИ! Казват, че идеалното утро е да се събудиш, да се протегнеш, да се усмихнеш и да се обърнеш на другата страна, за да заспиш отново… Но аз мога да ви обещая, че и минута не е за пропускане от утрото на 3-ти октомври – златна есен, с къс ръкав по обедните часове. Подреждаме мислите и с..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

"Булевард Демокрация" на 2 октомври

Темите в предаването: Родители протестираха заради агресия в клас. Децата им не посещават втора седмица бургаско училище заради проблемен ученик. Действията им подкрепят и учителите от училище „Св. Кирил и Методий“. Семейството на детето твърди, че то е жертва. Всички засегнати страни представя Петя Янакиева. Европейският съюз активира средства от..

публикувано на 02.10.24 в 14:41

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 2 ОКТОМВРИ:

Утрото идва с щастливи мигове, ако започнете деня с радост и благодарност. Усмихната сутрин ви желае екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -   В рубриката „Тема на деня“ - през тази седмица започват..

публикувано на 02.10.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 1-ви октомври

Справедливо ли е заплащането у нас е темата, която поставяме на фокус днес. Минималната работна заплата трябва да стане 1077 лева от догодина е заложено в проект на Министерския съвет. Предложението обаче породи редица дискусии между работодатели и синдикати. След малко ще чуем становището на вторите. Президентът Румен Радев участва в откриването на..

публикувано на 01.10.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ОКТОМВРИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ОКТОМВРИ! Мнoгo cтapa лeгeндa глacи, чe в Етиoпcкитe плaнини кoзap нa имe Кaлди уcтaнoвил, чe кoзитe cтaвa дocтa жизнeни, cлeд кaтo ca пoхaпнaли лиcтa oт oпpeдeлeнo дъpвo. Кaлди oбяcнил нa игумeнa нa мecтния мaнacтиp зa oткpитиeтo cи и двaмaтa peшили дa пpигoтвят нaпиткa oт зъpнaтa нa cъщoтo дъpвo. Тaкa..

публикувано на 01.10.24 в 07:05

"Булевард Демокрация" на 30 септември

Темите в предаването: Трима мъже са арестувани  в Бургас при специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове. Те са задържани в ромската махала на комплекс „Меден рудник“. Повече от  Нина Рангелова. Как желаят живущите в к-с "Славейков" да се преобрази пространството около зала" Младост", мненията обобщава Петя Янакиева. Липсата на..

публикувано на 30.09.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 30 СЕПТЕМВРИ!

Добро утро на най-смелите, които вече са усетили рязката промяна на времето! Добро утро и на тези, които още се суетят вкъщи и се чудят какво да облекат-затворените обувки и плътната връхна дреха са задължителни. Понеделникът ни посреща мокър, хладен и сив. Добавяме цвят с нашите акценти тази сутрин. Пълно преобразяване за зала "Младост"..

обновено на 30.09.24 в 07:07