Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

"Магическоландия" от Карина Илиева

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Веднъж много, много отдавна живяло едно момиченце на име Кари. Тя много обичала да чете. Най-много обичала да чете за приключения.

  Един ден тя си взела една книга от библиотеката, тя била доста дебела и светла, със златен надпис -„Приключение“. Кари я взела и започнала да чете. Изведнъж като спряла да чете, като по чудо вече не била в библиотеката. Огледала се наоколо и видяла, че се намира в много красива гора. Тя била пълна с птички, които пеели, но с човешки глас. Кари не знаела нито една от тези песни и много се изумила, когато две от птичките я попитали как се казва!

-  Казвам се Кари - отговорила тя. - А вие как се казвате? - попитала Кари.

-  Ние сме Чуруликчо и Чуруликче.

-  Много сладки имена имате! - казала им Кари.

-  Благодаря – отговорили птичетата.

-  Може ли да ми помогнете? – попитала тя.

-  За какво да ти помогнем? - попитали те.

-  Не знам къде съм и как да се прибера - отговорила им Кари.

-  Отговорът е много лесен! – казали те. - Ние сме в Магическото царство

-  А тук има ли принцеси и принцове? - попитала тя.

-  Да - изчуруликали те.

-  Колко принцеси има? - попитала Кари.

-  Всъщност има само кралица и крал, дъщеря им е изгубена още от малка.

-  А как се е казвала тази принцеса? – попитала ги Кари.

-  Казваше се Карина - отговорили тъжно те.

-  Странно! - казала Кари.

-  Какво му е странното? - попитали те.

-  Защото аз се казвам Карина, точно като принцесата.- отговорила тя.

-  Колко интересно! Кари, искаш ли да си купиш вълшебна пръчка? - попитали те.

-  Да, много! - отговорила тя на Чуруликчо и Чуруликче. - От къде? - попитала Кари.

-  От Магическоландия.- отговорили те.

-  Какво е Магическоландия? - попитала тя.

-  Това е град - магазин, от там се купуват всякакви магически неща  отговорили те.

-  Страхотно! - зарадвала се Кари.

  Така те тръгнали към Магическоландия!Там било много интересно,имало магазин за вълшебни пръчки,магазин за вървящи сладки и магазин за книги,които говорят!Отправили се към магазина за вълшебни пръчки!

  -Ехааа!-изумила се Кари. -Колко е красиво!

  -Хайде, избери си пръчка - прикани я Чуруликче.

  Кари си избрала най-фината и най-красивата пръчка. Много й прилягала, фина като нея самата!

  След този прекрасен магазин Кари помолила птичките да си купи и вълшебна книга. Колебаела се между две - „История за кралското семейство“ и „Наръчник за много магии“. Чудела се и решила да вземе и двете. Започнала да ги чете веднага. А колко приказни били те - говорещи!

  Приискало се на Кари да види краля и кралицата. Добрите птичета решили да помогнат. Запътили се към двореца. Дълго бродили и най-накрая стигнали. А дворецът бил великолепен, с розови кули, със сини диаманти по тях. Портите величествени -целите с розови камъни.

  Кари пристъпила вътре заедно с новите си приятели.

  Портите били строго охранявани, имало лазери, които изгаряли хората само от докосване, включвала се и алармената система. Всички порти били залостени, стража пазела отпред.

  Кари помолила да влезе, но й отказали. Започнала да се чуди и решила тайно да се промъкне. Дошъл обяд, стражите тръгнали от своята смяна, за да дойдат новите стражи, но не забелязали, че си забравили ключовете. Кари това и чакала, взела ги и отключила вратата. Там ги чакали много лазери, преминали много бавно и плавно. За малко един от тях щял да уцели момиченцето.

  Преминали успешно и тогава се появили кралят и кралицата.Кари разказала всичките си приключения.Те я слушали в захлас и първото нещо, което я попитали след края на разказа й, било нейното име.

  Тя отговорила, че се казва Карина. Те продължили с въпросите:

- Случайно да имаш част от медальон, по-точно една трета медальон?

- А вие от къде знаете? Имам го от рождението си!

  Тогава Кари извадила част от златно сърчице,на което пишело СЕМЕЙСТВО.

  В този час кралят и кралицата извадили два медальона! Като ги събрали, частите съвпаднали перфектно в сърце, на което било изписано - ТОВА Е КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО!

  Така кралят и кралицата намерили своята обичана и дълго търсена дъщеря. Тримата, заедно с птичетата, заживели щастливо и весело!


Автор: Карина Илиева - 9 г 
НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Бургас 

Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ! В понеделник всички се чувстваме като Робинзон Крузо. Много ни е мъчно за петък… От друга страна - нова седмица, нов късмет. И не забравяйте, че може да е последната за август, но това е месецът, през който всеки ден е лято! Добро утро и от сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до..

публикувано на 26.08.24 в 06:59

Булевард "Демокрация" на 23-ти август

Започваме с интернет измама, свързана с издаването на карти за градски транспорт на цена от малко под 4 лева. Каква е схемата и какво цели след малко. Грийнпийс има идея за създаването на първия изцяло морски резерват. Той ще се намира край Маслен нос и предвижда ограничения касаещи риболова, но не само. Подробностите са също след малко. Днес е..

публикувано на 23.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ! В Римската империя “петък” е посветен на богинята Венера - богинята на любовта, красотата и живота. Родена от морската пяна … И днес, с усещане за лято, морски бриз и плажен уикенд – добро утро в петък! Усмихваме последния делник и в сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до 10.00ч...

публикувано на 23.08.24 в 06:59

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 22 АВГУСТ:

Няма нужда да се борите с този свят. Просто изберете това, което харесвате в него. Добро утро в четвъртък! Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите и гостите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник..

публикувано на 22.08.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 21-ви август

Работници от трети страни наети в Слънчев бряг напускат внезапано. Според хотелиер те ползват страната ни за отправна точка към работа в други европейски страни и се касае за трафик. От полицията обаче отквърлят тази версия. Подробностите са в първия час. Също тогава продължаваме темата за сезона и препоръки какво да се промени за следващия.  Във..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 АВГУСТ!

Както знаете, най-лесният начин да сбъднем мечтите си е първо да се събудим... Добро утро в сряда! Прегръщаме делника и всичко, което ни поднася, с усмивката на изпили първото си кафе ранобудници! А в сутрешния ефир на  БНР – Бургас до 10.00ч. предстоят важни и интересни теми: Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села..

обновено на 21.08.24 в 07:04

ТЕМИТЕ В „БУЛЕВАРД ДЕМОКРАЦИЯ“ НА 20 АВГУСТ

Всички политически процеси, на които сме свидетели в момента, се катализират от войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Тезата е на бургаския депутат от „Да, България“ Димитър Найденов. Той ще е наш събеседник в минутите до 16 часа. Една година след протеста на жителите на сунгурларски села заради състоянието на главния път..

обновено на 20.08.24 в 15:11