Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

"Един вълшебен рожден ден" от Ванеса Ценова

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Каролина е едно любознателно момиче, което всеки ден живееше с книгите, във вълшебния свят на приказките, вълнуваше се от постъпките на героите и тайничко мечтаеше да бъде на тяхно място.

Каролина се събуждаше за поредна нощ и се усмихваше в тъмното. Толкова се вълнуваше, защото наближава рожденият й ден, че броеше дните и нямаше търпение да дойде празничният ден. Много й се искаше да зарадва близките си приятелки, да бъде весело като в приказка за пораснали момичета.

На сутринта Каролина се запъти към сладкарницата, в която правеха най-сладките, красиви и вкусни торти. Там я посрещна най-добрият сладкар, чичо Захари. Още от вратата Каролина засия от радост и с голяма усмивка на лицето каза:

- Здравейте, след три дни ще имам рожден ден и искам да поръчам една торта - да е вкусна, изработена с много любов за моите приятелки. Извинете, можете ли да направите вълшебна торта, която да изпълнява желания. Толкова се вълнувам и искам да ги изненадам, искам да запомнят този мой рожден ден. Моля ви, ако трябва да има и малко магия, но искам вълшебна торта!

Речено - сторено!

Чичо Захари направи най-прекрасната торта, вложи всичките си умения и малко магия, разбира се. Той много искаше да зарадва малката Каролина и се погрижи това да се случи.

Дойде дългоочакваният ден. Каролина облече най-красивата си рокля. Всичко беше подредено, празнично и красиво. Приятелките й също дойдоха в празнични дрехи и очакваха един вълшебен рожден ден, изпълнен с изненади, много смях и веселие.

Тортата беше внесена тържествено, искрящо шампанско в малки кристални чаши, много подаръци и красиви картички с пожелания за Каролина. Беше празнична обстановка и всяко момиче получи парче от вълшебната торта. Най-отгоре, заедно с украсата, удобно се беше настанил по един макарон, от онези сладки макарони в различни цветове, слепени с магичен пухкав крем. Момичетата нямаха търпение да опитат сладките изкушения.

Първа се престраши Габи, нейният френски макарон беше розов и още с първата хапка на нея й се прииска да запее. Гласът й зазвуча като славей, момичетата се спогледаха от учудване, никой досега не знаеше, че Габи пее толкова добре.

 Втора посегна към лилавия си макарон Ани, отхапа с удоволствие и още не преглътнала, краката й заиграха и тя започна да танцува вълшебен танц.

 Момичетата бяха изумени, не можеха да повярват на очите си. Ани танцуваше божествено, сякаш се носеше из въздуха, изобщо не стъпваше по пода.

Към следващия макарон посегна Никол, той беше бял като сняг. В главата й зажужаха най-прекрасните стихове, които беше прочела. Тя рецитираше уверено и с висок глас, сякаш ромолеше планински поток.

Сияна не смееше да опита своя макарон. Той беше направен от чист шоколад и примамливо я подканяше да го хапне. Накрая се престраши и о, чудо, седна на домашното пиано и в стаята зазвуча най-прекрасната мелодия.

След като хапна своя син френски макарон, Лили нарисува най-красивата рисунка, истински шедьовър.

  Всички момичета се удивляваха на уменията на своите приятелки, неподозирани досега. Настъпи смях и веселие, истинско вълшебство, като в приказките. Никой не знаеше какво се случва, но това им харесваше. Каролина беше много  щастлива, защото това беше най-вълшебният рожден ден. Тя не знаеше, че майсторът сладкар е направил прекрасните френски макарони с малко магия, за да я зарадва, но те бяха с краткотраен ефект. Много се смяха момичетата, харесваше им да могат да пеят, да танцуват, да рисуват, но всяка една от тях добре знаеше, че за да притежаваш такива умения, трябва много труд и постоянство.

 С радост малките момичета изядоха “ вълшебните” сладкиши и си обещаха на следващия рожден ден да покажат истинските си умения.

 Това беше най-прекрасният  рожден ден. Каролина продължаваше да се усмихва и беше най-щастливото момиче, изживяло своята вълшебна приказка.


Автор: Ванеса Ценова - 5 клас 
ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Свети Влас 
Учител: Даниела Иванова

Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21