Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО И ПРЕКРАСНОТО

"Братя" от Тодор Тодоров

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Живели едно време двама братя. Когато били на 9 и 11 години, родителите им починали. Момчетата останали сами. По-голямото момче ходило да помага от време на време по къщите, за да изкара малко пари за хляб.

  Дошла зимата. Хората се прибрали по домовете си. Нямало работа.

  Един ден по-малкото братче се разболяло. В къщата било студено. Нямали пари за храна и лекарства.Излязъл по-големият брат и започнал да чука от врата на врата с молба да му намерят каквато и да е работа, за да изкара пари и да спаси братчето си.

Но всички хора отговаряли, че нямат нужда от помощник.

  Тъжно и с наведена глава, момчето се отправило към дома си. Изведнъж чул глас, който го питал защо е толкова тъжно! Момчето вдигнало глава и видяло един възрастен човек да стои на пътя. Разказало му всичко. Човекът се усмихнал и го помолил да му помогне да стигне до дома си, за да не падне. Когато спрели пред дома на възрастния човек, той бръкнал в джоба си и подал пари на момчето.

- Ама аз нищо не съм направил – казало то.

- Не е така. Ти ми помогна, защото имах нужда, сега аз помагам на теб.

  Момчето купило дърва, храна и лекарства и се прибрало при брат си у дома.

Автор: Тодор Тодоров - 5 клас Читателски клуб „Слънце“ 
ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Сотиря
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 27 юни

Темите в предаването днес: Проблемите на туристическия бранш с работниците от 3-и страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите. Защо -ще чуем от  Даниела Костадинова. Двама млади мъже се..

публикувано на 27.06.24 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЮНИ!

Добро утро в четвърътк-27 юни! Смислени хора, успешни срещи и благи думи по пътя ви в делника пожелава сутрешният екип на БНР-Бургас. Ето и част от акцентите до 10 часа: Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред..

публикувано на 27.06.24 в 07:12

Булевард Демокрация на 26-ти юни

В пожароопасния сезон как може с превантивни мерки да намалим горските пожари. Това е днешната ни тема. В първия час ще чуем Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" и опита на община Болярово, където риска е особено голям. В коментарната рубрика проф. Николай Радулов, ще сподели политическите си очаквания за кабинет.  Първото сдружаване между..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ! Лято e! Косата става по-светла. Кожата по-тъмна. Водата по-топла. Музиката по-силна. Нощите по-дълги. Животът става по-хубав! Добро утро в сряда! Утрото по морето вече ухае на плажно мляко и водорасли… Най-актуалното от 26-ти юни, донякъде и с дъх на море, събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас...

публикувано на 26.06.24 в 07:02

"Булевард Демокрация" на 25 юни

Темите в предаването: С разпит на свидетели започна по същество делото за смъртта на бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин с хуманитарен статут на бежанец Омар Аднан.  Репортаж на Даниела Костадинова. 15%  таван на надценка на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в..

публикувано на 25.06.24 в 14:33

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЮНИ!

Добро утро във вторник на вълните на БНР-Бургас и лятото! Ето и част от темите в ефира до 10 часа: Общинският съвет на Бургас се събира днес след като през май нямаше заседание заради изборите. Акцентите в работата на местния парламент ще откроим след новините в 8 часа. Третото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира от..

обновено на 25.06.24 в 07:08

Булевард "Демокрация" на 24-ти юни

Държавния глава започна  консултации за съставянето на кабинет. Ако от ГЕРБ предлагат правителството на малцинството и от ДПС са склонни да ги подкрепят, кой път ще поемат от ПП и то след заявката им, че ще са опозиция в парламента. Емил Соколов областен координатор на партията ще разшифрова бъдещите им действия.  Как рибарите от Ченгене скеле..

публикувано на 24.06.24 в 14:50