Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО И ПРЕКРАСНОТО

"Вълшебните очила" от Теодора Златева

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Живяло някога на света едно лошо, самотно, тъжно и нещастно момче, на което всичко му било криво. По цял ден в училище завиждало на съучениците си и непрекъснато им правело забележки. Децата го поздравявали, а то все мърморело:

-  Глупости! Тук няма добър ден… Всички дни са лоши и сиви като хората…

После се мръщело и плюело. Ако някой кажел нещо добро за другите, той твърдял обратното:

-  Тоя ли? Остави го! Той е грозен… и лош! Нищо не разбира! Не умее дори обувките да си връзва. Защо го хвалите? Сигурно имате облага от него? А може би ви е дал да препишете домашните?

  Днес тъй, утре тъй, на децата в училище им омръзнало да го слушат и започнали да го подминават, без да му обръщат внимание. Дори не го поздравявали вече, но имали добри сърца и въпреки всичко искали да му помогнат, само че не знаели как. Решили да помолят за помощ по-големите ученици.

  И така, събрали се всички по-големи ученици и дълго умували какво да правят, за да накарат момчето да се усмихне и да стане по-добро. Мислили, мислили дни наред и нищо не измислили. Дори стигнали до заключението, че това момче е болно и му трябва специално лечение. Извикали лекарката, но тя не знаела лек за такава болест:

-  Няма такова лекарство, което да промени характера на някого – казала тя.

Отчаяни, децата вдигнали ръце. След това извикали лошото момче и му рекли:

-  Слушай, ти си различен от нас и нямаш работа тук. Просто ни пречиш да учим спокойно и да се забавляваме… Върви си!

  Станало му мъчно на момчето, ядосало се, развикало се, но положението му било вече решено. Тогава разбрало, че е закъсняло да получи добро от другите, навело глава, разплакало се и се чудело какво да прави. Стояло и не знаело къде да отиде и при кого, защото си нямало никого...

  Точно в този момент се чул детски глас:

-   Стойте!… Спрете!... Не гонете момчето! Аз ще му помогна.

  Всички се засмели. Пред големите ученици стояло едно малко момиченце, цялото в розово: и рокличката, и обувките, и чорапите, и панделките... В едната си ръка държало розов балон, а на очите си имало розови очила. Прегърнало момчето, свалило очилата, подало му ги и казало:

-  Моля те, погледни света през тях!

  Момчето бавно ги взело и си ги сложило. После погледнало направо, след това наляво и надясно, обърнало се и пак се огледало. Дори вдигнало поглед нагоре. Първо се изненадало, после се усмихнало и накрая казало:

  - Ехаа! Та то било много красиво наоколо! А вие сте едни такива хубави и добри… Как не съм видял досега, че светът е прекрасен и толкова шарен!... Така ми се иска да бъда тук и да направя нещо добро!... Може ли да остана? Ще помагам с каквото мога… Пък някой ден сигурно ще стана и добър човек...

  Децата се усмихнали и го оставили да учи при тях...

  От тогава то се променило много. Всеки ден носело по един розов балон в училище и го подарявало на различно дете. Нищо не искало в замяна. За него била важна тяхната усмивка като награда.



Автор: Теодора Златева, 13 г.

 ОУ „Елин Пелин“, Бургас

Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 19 ЮЛИ:

Времето задава въпроси, дава отговори, изяснява съмнения, но преди всичко, времето носи истина. Добро утро  в петък! Истината, за този ден е, че минава по – бързо, с усещането за предстоящите почивни дни. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни..

публикувано на 19.07.24 в 06:30