Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО И ПРЕКРАСНОТО

"Орехът и катеричката" от Ирена Средкова

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

В края на селото, недалеч от малката река, на огромната поляна стоял величественият орех. Сам-самичък посрещал изгревите и залезите на слънцето.Един летен ден под него се спряла катеричката.

– Здравей! Много искам да си направя хралупа тук. Нали може?

– Не! – отговорил категорично орехът.

– Не може!

– Направи си някъде другаде! Не искам да ми разваляш кората и да ме нараняваш.   По-надолу в селото има много дървета, които ще ти свършат работа. Отиди там. В знак на благодарност, аз ще ти давам от плодовете си, а ти ще се храниш. А докато ги събираш, ще ми разказваш за селото.

– Добре. Извинявай, не бях се сетила, че с моето постоянно присъствие аз мога да ти преча.

След краткия им разговор катеричката се отправила към селото. Тя бързо съзряла една хралупа, която отдавна не била обитавана. С радост се запътила към самотния орех, за да му сподели радостта си и да му благодари.

Дните минавали, тъй както водата в малката рекичка. С настъпването на есента част от мъжете в селото започнали да събират и секат дървета за огрев през зимните дни.

Един стар селянин, познат на селото като не много добър човек, решил да си набави дръвца за зимата от гората и се сетил за самотния орех. Той бил голям и щял да изкара доста материал от него. Споделил какво ще направи с другарите си, но катеричката чула всичко.

Тя приела присърце думите на селянина. Опитала няколко пакости, за да спре стареца: начупила му зеленчуковата реколта в двора, а нощем гонила пиленцата, но и това не помогнало.

Един ден отново се отправила на гости на Ореха. Учудени останали нейните малки очички. Какво да види. Селянинът гордо вървял с голяма брадва, която носил на рамо. Притеснена, катеричката бързо се поогледала, изтичала до двора на последната къща и казала нещо на високото бяло куче. След миг те бързо се озовали на прашния чакълест път. Последвали ги още няколко кучета. Всички бързали да спасят Ореха от брадвата на селянина.

Щом пристигнали, животните видели, че не са закъснели - Злонамереният човек бил там, но се наслаждавал на сянката на ореха.

Кучетата надали глас. Обиколили в кръг селянина и дървото и започнали да лаят. Гласът им се чувал в цялото село. Не след дълго започнали да идват много хора от селото. Мъже и жени, които се опитвали да раздумат човека да не сече дървото. Накрая успели. Селяните се разотишли, а с тях и кучетата. Само Катеричката останала до огромното дърво, доволна и мълчалива.

– Сега май аз трябва да ти благодаря – рекъл Орехът.

– Не. Аз направих това, което трябваше. Ти си толкова добър и щедър не само към мен. Много от плодовете ти си набрах, но имаше и за другите животни, както и за децата, които почиваха под сянката ти през летните дни. Нищо специално не съм направила. Ние с теб сме приятели и винаги ще бъдем. Ще си помагаме, ще се защитаваме, когато можем.

– Благодаря – казал старият орех и пуснал едно пожълтяло листо към катеричката.

– И аз ти благодаря. Ще отнеса това листо в хралупата си и утре пак ще дойда. А ти пак ме чакай все така добър и величествен!

– Да, разбира се. Аз съм тук сега благодарение на теб. Тръгвай, ще те чакам!



Автор: Ирена Средкова - VI клас 
ОУ „Елин Пелин“, Бургас 
 Учител: Ивелина Йорданова

Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21