Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО И ПРЕКРАСНОТО

"Раната в сърцето" от Елена Дякова

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Беше късна есенна вечер в гората. Валеше дъжд. Клоните на дърветата се превиваха под силния и студен вятър. Балкан се беше сгушил в майка си- най- голямата и силна мечка в гората. Странджа още не беше заспала, тъй като се чувстваше неспокойна. Тази година мечката имаше само едно малко и беше готова да го защитава с цената на живота си. Мечката знаеше, че по това време на годината ловецът е най-хитър и опасен в лова.

  Изпука съчка. Странджа се надигна, подушила човека. Балкан се поразсъни. Пещерата ѝ представляваше скали, които се подпираха една о друга, образувайки процеп. Тези скали бяха обрасли с мъх, което ги правеше удобни за зимен сън. Досега нито един ловец не беше успял да я намери.

  Човекът влезе в пещерата ѝ, държейки факла и пушка. Той изгледа Странджа от глава до пети. Мисълта за килим от меча кожа и трофей над камината му го влудяваше.

  Странджа побутна Балкан към изхода на бърлогата. Той се сепна и хукна.

  Мечката се надигна на задните си лапи с рев. Човекът, съсредоточен върху нея, не забеляза как малкото мече притичва покрай него.

  Балкан вече беше вън от пещерата. Той се обърна и видя в сенките от пламъците на огъня как майка му замахваше с лапа. Човекът отскочи и насочи пушката си към нея.Изстрел прогласи цялата гора. Странджа падна с рев. В сенките остана само тази на човека.

  Малкото мече не можеше да гледа повече. То побягна далеч от това място. Скри се в един храсталак. Сълзички се стекоха по лицето му. За пръв път то се почувства само.

  Балкан никога нямаше да забрави какво му причини човекът. Този белег, който остана в сърцето му, го подбуждаше да отмъсти на ловеца.

  Израснал без майка, младият мечок се беше научил сам да борави със зъбите и ноктите си. Той можеше сам да си набавя храна и бе най-добрият мечок в риболова.

  Един ден, докато Балкан ловеше риба, чу нечии стъпки. Не бяха от животно. Никое животно не стъпваше така. Той се обърна и съзря силует. Из въздуха се понесе позната, болезнено позната миризма. Това беше той. Балкан беше сигурен, че това бе същият човек, който преди години беше отнел майка му. Ловецът се беше върнал отново.

  Младият мечок се изправи на задни лапи. Човекът, неподготвен и уплашен, насочи дулото на пушката си към сърцето му. Балкан нападна със спомена и болката от загубата на майка си. Той желаеше отмъщение. Мечокът стовари една от лапите си върху ловеца, който изпусна оръжието си и се строполи на земята.

  Точно преди да нанесе последния фатален удар, Балкан забеляза нещо. В храстите го гледаха две детски уплашени очи. Това беше дъщерята на ловеца.

Младият мечок се отдръпна от баща ѝ. Балкан нямаше да причини същата онази болка на детето, която той лично беше изпитал, когато остана без майка.

  Той се обърна към човека. Ловецът го гледаше с очи, пълни със страх. Той беше успял да достигне пушката си и я бе насочил към мечока. Балкан се изненада и ядоса.   Не очакваше, че ловецът ще се опита да го убие, въпреки че не го е наранил. Мечокът се изправи на задни лапи, готов отново да атакува. Ревът му прогласи цялата гора.

  Точно когато човекът щеше да натисне спусъка, дъщеря му изскочи от храстите и застана пред Балкан. Баща й отметна глава настрани в знак да се отдръпне. Тя продължи да стои пред мечока. Ловецът бавно свали пушката си.

  Момиченцето се затича и прегърна баща си. Мъжът погледна мечока и му кимна с глава.

  Тогава Балкан разбра, че отмъщението не е решение и само ще задълбочи чувството за неудовлетвореност.


Автор: Елена Дякова - 14 г 
Пета езикова гимназия „Йоан Екзарх“, Варна 
Учител: Марианна Мутафова
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева


Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21