Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО И ПРЕКРАСНОТО

"Извънземните и българските традиционни ястия" от Александър Горанов

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

-  Едно красиво българско селце, в което царяло вечно лято, се славело със своите гостоприемни жители. Те живеели в сговор и всеки един ден за тях бил своеобразен празник. Всички притежавали невероятни кулинарни способности. Сеели много и различни зеленчуци, плодове, житни култури. Отглеждали си и животни.

-  В един обикновен летен ден дошла вест за пристигането на необичайни гости.

-  През селото минавала пенлива рекичка, в която децата, на връщане от училище, имали традиция да се състезават, плувайки в бистрата прохладна вода, като така поумнявали и се зареждали със знания за следващия учебен ден.

-  Един ден тя изглеждала някак различна: водата била по-топла от обичайно, отразявала по-силно слънчевите лъчи. По повърхността й започнали да изплуват разноцветни камъчета, досущ като мъниста. Отнейде се чували странни звуци. Децата се уплашили от всичко това и побегнали в различни посоки.

-  Изведнъж се чул глас. Някой ги викал по имена. Когато се спрели и обърнали глави назад, що да видят, пред тях стоели чуждоземци, а летяща чиния се носела във въздуха, също толкова цветна, колкото и камъчетата във водата на реката.

-  Не бойте се, деца! – нашепвал гласът. – Идваме с добро при вас. Ние сме от планетата Жабокряк. Водим със себе си най-големия кулинарен експерт сред жабокрякчани. Дочухме за вашите отлични кулинарни умения и любопитството ни доведе в китното ви селце. Славата ви се носи из всички градове и села на планетата Земя, които посетихме. Чухме за прочутата шопска салата, за българската баница и за шкембе чорбата. С радост бихме опитали от всичко!

-  Когато чули това, децата се успокоили и се втурнали да известят всички в селото.

-  Започнали небивали досега приготовления. От всяка къща, от всеки двор, се носели аромати на вкусно приготвени ястия. Стари баби и млади девойки запретнали ръкави и заточили тънки кори. Кебапчета, кюфтета и най-различни меса зацвърчели на нажежените скари. Децата влезли в зеленчуковите градини и набрали най-узрелите зеленчуци, с които щели да приготвят свежи салати.

-  Надвечер се оживило и на мегдана. Запален бил и огън, гайди и тъпани огласяли всичко навред, моми и момци виели кръшни снаги на хорото. Всички очаквали появата на гостите.

-  И те не закъснели. Кметът на селото приветствал всички и поканил жабокрякчани да заемат своите места на празничната трапеза, която била толкова дълга и отрупана с всевъзможни блюда, че краят й не се видел. Най-централното място, разбира се, заел експертът иноземец. Дегустацията започнала.

-  Първо представили шопската салата.

-  - Еха! – почти в хор възкликнали извънземните. – Какви вкусни зеленчуци, а сиренцето – просто уникално!

-  Продължили с небезизвестната шкембе чорба. Прозвучали одобрителни възгласи, но и възникнали въпроси:

-  - Но какво е това, което придава парлив вкус на чорбата, а и така различно мирише? – попитал главният експерт.

-  - Чесън, чесън е това. – споделила майсторката на чорбата. – Той често присъства на българската трапеза, защото е много полезен и придава един особен вкус и аромат. Не върви таз чорбица без него.

-  В това време поднесли и баницата със сирене. А как апетитно ухаела! Покафенялата коричка придавала още по-примамлив вид.

-  Бързо се опразнила тавата и макар на пълен корем, всички се хванали на хорото и се веселили до ранни зори.

-  Силно впечатлени от гозбите и от гостоприемството на местните, извънземните поискали разрешение от жителите на селото да останат завинаги в Жабокряк. А те, разбира се, нямали нищо против.

-  Скоро тази история се разчула из цялата галактика. Заприиждали гости и от други планети. Селцето станало желана туристическа дестинация. Летящата чиния превърнали в гостилница, в която всеки бил добре дошъл.

-  Всички заживели щастливо, трудили се и празнували задружно.


Автор: Александър Горанов - 12 г 
ОУ „Христо Ботев“, Поморие
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 3 юли

Темите в предаването днес: А сега накъде -отзвук от политическите новини на деня. Протести на бургаски фармацевти заради промени в дейността им. Ще чуем мотивите им. Възможно ли е инцидентите след скокове от Моста в Бургас да бъдат предотвратени или поне сведени до минимум. Отговора  търси Александра Маркарян. В началото на активния летен сезон..

публикувано на 03.07.24 в 14:24

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 3 ЮЛИ:

Дали животът ни ще бъде банално ежедневие или чудесно приключение, зависи единствено от нас. Добро утро в сряда! Време е за разсънване с чаша кафе, лека закуска и добри мисли. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 03.07.24 в 06:30

Темите в „Булевард Демокрация“ на 2 юли

В българската политика се сключват сделки с дявола! Обяви го съоснователят на „Величие“ Ивелин Михайлов, визирайки другият основен човек в партията полковник Николай Марков. Всички знаци, че партията ще е поредното „всяко чудо за 3 дни“ в българската политика като че ли вече са налице. Едвам нарадвали се на изборната си победа и вече се говори..

публикувано на 02.07.24 в 13:22

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 ЮЛИ! Термометърът почукал на прозореца и казал: „Моля те пусни ме вътре, че навън е много топло”… Ето така сме през юли – лято, жега, плаж и морски вълнения! Добро утро във вторник!  Стягаме куфарите с летни новини и разхлаждаме 2-ри юли със свежа музика от ефира на БНР – Бургас Ето какво сме ви приготвили..

публикувано на 02.07.24 в 07:01

"Булевард Демокрация" на 1 юли

Темите в предаването: Постигане на единство в българската православна църква е основната задача, която стои пред патриарх Даниил. Изборът му беше изненада, но той изглежда достоен за поста и трябва да му се даде шанс да стане обединител на духовенството, коментира д-р Атанас Орачев, председател на сдружение „Православен зов“, с него разговаря..

публикувано на 01.07.24 в 14:37

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ЮЛИ!

Независимо дали сте посрещнали първото юлско утро на плажа или в леглото-добро утро в първия ден от новия месец, при това понеделник. На вълните на БНР-Бургас приветстваме юли с обещания за нови летни емоции. Как посрещнаха Джулай морнинг на бургаския плаж ще разберем от малки и големи, които пренощуваха на ивицата, за да не изпуснат..

публикувано на 01.07.24 в 07:18

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 30 ЮНИ!

Като пясък от морския бряг една година изтече и ето ни отново пред Джулай в Бургас. Програмата е ясна, вървят последни репетиции за големия концерт до моста. За този уникален за страната ни обичай по посрещане на първото юлоско утро на плажа с музика е разговорът ни с певицата Марияна Добрева- Велева, която вече за 12-и път е сърцето на..

публикувано на 30.06.24 в 10:54