Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗАБАВНИ ПРИКАЗКИ И СТИХОВЕ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

"Обидата" от Теодора Тодорова

Този разказ е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Имаше едно време, когато всички животни в гората си имаха хобита. Така те много се забавляваха, събираха се приятелски и никога не скучаеха. Вълчо пееше песни за себе си, в които се възпяваше като много страшен, космат и прашен. Лиса бе най-добра в това да прави фокуси и други номера на останалите. Зайо пък, умееше да се промъква тайно на всякакви места. Така влизаше в дворовете на хората и си взимаше по някое морковче. Мечо пък беше добър в танците. Само Бухльо не умееше да прави нищо забавно и затова завиждаше на останалите. Той стоеше скрит в клоните на дърветата и от там тайно наблюдаваше как другите животни се забавляваха.

  Веднъж Лиса, Вълчо, Зайо и Мечо решиха да си направят къмпинг с лагерен огън и забавна програма. Зайо и Мечо разпънаха палатките, а Лиса и Вълчо събраха дърва и приготвиха за хапване. Когато бяха готови, всички седнаха край лагерния огън и започнаха да си разказват приказки под светлината на ярките звезди. Само Бухльо не беше поканен и той отново надничаше от клоните на едно дърво.

  Вълчо запя от своите песни. Лиса и Зайо му пляскаха с лапичките си. А Мечо затанцува, поклащайки се смешно. Той толкова се беше улисал в танца си, че не видя камъка в тревата. Спъна се, залитна назад и си изгори лапичката в огъня. Жално заплака, а другите се спуснаха да му помогнат. Само Бухльо, който наблюдаваше отстрани забавата, прихна да се смее и рече подигравателно:

  - Глупава мечка! Изобщо не можеш да танцуваш, а само се клатушкаш като палячо! Затова падна и се изгори в огъня.

  Мечо замълча, защото не искаше да му отвръща. Вълчо, Лиса и Зайо превързаха лапичката на Мечо и се опитваха да го разсеят от болката му. Бухльо се почувства глупаво, защото никой друг не се засмя на случката. Затова отлетя на друго дърво, за да бъде по-далече от лагерната забава.

  На следващия ден на Мечо лапичката беше по-добре и не го болеше. Но въпреки това, той беше тъжен и мълчалив. Приятелите му видяха това и го попитаха какво му е. А той им отговори:

  - Вече лапичката не ме боли, но съм тъжен, заради думите на Бухльо. Наистина ли не танцувам добре и затова ли паднах в огъня?

  - Мечо, по-добър танцьор от теб в гората няма – каза му Лиса. - Бухльо искаше да те обиди и затова каза тези думи.

  - Но защо?

  - Защото и той искаше да дойде на нашата забава, а ние не го бяхме поканили.

  Вечерта животните в гората отново бяха седнали край лагерния огън. Разказваха си приказки, Вълчо пееше песни, а останалите се забавляваха. Този път и Бухльо беше поканен. Той се настани до Мечо и му се извини за лошите думи, които му каза. Тогава всички си  обещаха да са винаги заедно в беди и забави. И дружно се прегърнаха.


АвторТеодора Тодорова - 4 клас

Детска писателска работилница НЧ „Изгрев 1909”

Ръководител: Боян Боев



Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Този разказ е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 3 юли

Темите в предаването днес: А сега накъде -отзвук от политическите новини на деня. Протести на бургаски фармацевти заради промени в дейността им. Ще чуем мотивите им. Възможно ли е инцидентите след скокове от Моста в Бургас да бъдат предотвратени или поне сведени до минимум. Отговора  търси Александра Маркарян. В началото на активния летен сезон..

публикувано на 03.07.24 в 14:24

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 3 ЮЛИ:

Дали животът ни ще бъде банално ежедневие или чудесно приключение, зависи единствено от нас. Добро утро в сряда! Време е за разсънване с чаша кафе, лека закуска и добри мисли. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 03.07.24 в 06:30

Темите в „Булевард Демокрация“ на 2 юли

В българската политика се сключват сделки с дявола! Обяви го съоснователят на „Величие“ Ивелин Михайлов, визирайки другият основен човек в партията полковник Николай Марков. Всички знаци, че партията ще е поредното „всяко чудо за 3 дни“ в българската политика като че ли вече са налице. Едвам нарадвали се на изборната си победа и вече се говори..

публикувано на 02.07.24 в 13:22

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 ЮЛИ! Термометърът почукал на прозореца и казал: „Моля те пусни ме вътре, че навън е много топло”… Ето така сме през юли – лято, жега, плаж и морски вълнения! Добро утро във вторник!  Стягаме куфарите с летни новини и разхлаждаме 2-ри юли със свежа музика от ефира на БНР – Бургас Ето какво сме ви приготвили..

публикувано на 02.07.24 в 07:01

"Булевард Демокрация" на 1 юли

Темите в предаването: Постигане на единство в българската православна църква е основната задача, която стои пред патриарх Даниил. Изборът му беше изненада, но той изглежда достоен за поста и трябва да му се даде шанс да стане обединител на духовенството, коментира д-р Атанас Орачев, председател на сдружение „Православен зов“, с него разговаря..

публикувано на 01.07.24 в 14:37

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ЮЛИ!

Независимо дали сте посрещнали първото юлско утро на плажа или в леглото-добро утро в първия ден от новия месец, при това понеделник. На вълните на БНР-Бургас приветстваме юли с обещания за нови летни емоции. Как посрещнаха Джулай морнинг на бургаския плаж ще разберем от малки и големи, които пренощуваха на ивицата, за да не изпуснат..

публикувано на 01.07.24 в 07:18

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 30 ЮНИ!

Като пясък от морския бряг една година изтече и ето ни отново пред Джулай в Бургас. Програмата е ясна, вървят последни репетиции за големия концерт до моста. За този уникален за страната ни обичай по посрещане на първото юлоско утро на плажа с музика е разговорът ни с певицата Марияна Добрева- Велева, която вече за 12-и път е сърцето на..

публикувано на 30.06.24 в 10:54