Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО И ПРЕКРАСНОТО

"Паячето Пепи" от Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Недалеч оттук, малко на юг, на морето в Бургас, в един храст, точно на плажната ивица, скрито от жегата в клоните, си живее малко паяче. Казва се Пепи - с шест ръце, с пет очи, но бяло на цвят. Пепи обича своя дом. Никой не го безпокои. Има достатъчно здрави клони в храста, за да си оплете мрежа, на която да се закача по някоя мухичка от време на време.

И така му минаваха дните. Често поглеждаше през клоните на своя храст и виждаше как хората идват бели на плажната ивица, а си тръгват черни, изпечени от слънцето. Пепи много искаше да промени нещо във външния си вид и затова реши и той да отиде на плаж, за да си хване тен. 

Слънцето започна бавно да слиза от небето и да се скрива зад планините. Хората събираха своите кърпи и кремове против изгаряне, а децата ставаха от пясъка и тръгваха с кофи и лопатки под ръка. Пепи цял ден наблюдава хората какво си носят и затова реши да си направи списък с нужните неща, за да може утре и той да отиде на плаж. 

1.  Плажна чанта

2.  Топка за игра с приятел

3.  Чадър

Внимателно излезе от храста и стъпи върху хладния пясък. Започна лека-полека да върви към „капанчето”, построено на плажа. След пет минути стигна и видя, че върху бара в малка чашка има събрани няколко сгънати чадърчета, които слагаха за красота в мелбите и коктейлите. Паячето се усмихна – намери най-трудното нещо от списъка. Пусна дълга паяжина, по която започна да се изкачва с лекота, и за пет секунди вече се намери до чашата с чадърчета. Качи се върху нея и започна да си избира цвят.

- Жълто? - Не, ще се слива с пясъка и някой ще го настъпи. Синьо - не, ще привлече някоя птица и тя ще ми го вземе. А, розово, не! - то е за момичета. Зеленото ще бъде!

И така Пепи се сдоби с чадърче, което сложи върху гърба си и закрепи с малко паяжина. Докато слизаше от барплота, забеляза, че в един от процепите между дъските се е заклещило едно калпаче от жълъд. Това ще бъде неговата чанта! Веднага щом слезе, отиде до процепа, вмъкна се вътре, сграбчи с всичките си шест ръце калпачето и започна да дърпа колкото сила има. Дърпа, дърпа толкова силно, че едри капки пот избиха по лицето му. И изведнъж – ХОП! Калпачето излезе и Пепи падна назад с него. То беше страхотно за плажна чанта - голямо и удобно.

Започна да става тъмно и звездите се появиха в небето. Това не тревожеше Пепи, защото откри най-трудните неща от своя списък. Оставаше само топката. Той вървя доста дълго. Излезе от пясъка и влезе в Морската градина и за негово щастие това, което търсеше, беше точно пред него - голямо дърво липа. Около него бяха пръснати неразцъфнали топченца, паднали от клоните му. Пепи си избра едно и се отправи натоварен към своя дом. След като стигна, ги нареди на паяжината си и сладко-сладко заспа.

На сутринта се събуди рано, още в шест часа, защото нямаше никакво търпение и не можеше да губи нито минута повече. Изми си зъбите, събра си плажната чанта. Вътре сложи топката, капка роса за вода и сушени мушици за обяд. Взе чадърчето си на гърба и се отправи към морския бряг. Щом стигна мокрия пясък, заби чадърчето си, оправи си чантата и реши да се поразходи, за да разгледа съкровищата, които морето е изхвърлило предната вечер. Докато вървеше, намери една мидена бяла черупка, която беше три пъти по-голяма от него, и толкова много му хареса, че в петте му очи се появиха сълзи. Реши да я използва за лодка.

Не можеше да чака специална покана, затова изтича набързо да си вземе чантата, остави чадърчето и се качи в черупката лодка, като преди това малко я бутна във водата. Толкова много му хареса да се носи по вълните като пират, че забрави да следи за брега, и без да се усети, вече се намираше по средата на морето, без да знае накъде е брегът. Погледна уплашено наляво и надясно, но нищо не се виждаше, освен необятната шир. Тогава започна да плаче.

Милото паяче, никой не може да го чуе и да му помогне (дори аз, тъй като съм само разказвач).

Плака, плака, изплака си сълзите. Искаше да се върне у дома, при своята паяжинка, на своя пясък.

Изведнъж на повърхността забълбукаха балончета. Пепи спря да плаче. Сега го беше страх, защото можеше някой голям звяр - акула или кит - да се появи и да го изяде цял-целеничък.

- Какво си се разциврил, бе? До дъното се чуваш. – Товаморско животно спря да говори и огледа Пепи. - А-а-а, братовчеде, това ти ли си, бе? Какво се е случило?

Това всъщност беше морският паяк – Амаду, далечният братовчед на Пепи.

- Здравей, Амаду! Колко се радвам да те видя. Ще ми помогнеш ли? Искам у дома. - И той му разказа как се е озовал тук.

- Естествено, че ще ти помогна. Само стой тук! -и той се гмурна под водата.

Пепи отново остана сам в лодката под горещото слънце. След два часа Амаду се върна, но този път водеше и компания.

 - Това е Урсула. Най-бързата костенурка в морето. Тя ще те закара до брега за нула време. Само й кажи до кой от всичките.

- До Северния плаж на Бургас, ако може - каза срамежливо Пепи.

- Разбира се! -усмихна се Урсула. Хвана се за задната част на мидената черупкалодка и потеглиха с бясна скорост.

За две минути Пепи, Амаду и Урсула стигнаха брега, който беше пълен с хора.

- Много благодаря и на двама ви, че ме избавихте от сигурна смърт. В знак на благодарност ви подарявам моята топка от липа, за да си играете заедно под водата и да си спомняте за мен - каза Пепи.

- Всичко за моя братовчед! -каза Амаду и двамата се прегърнаха. – Довиждане!

- До нови срещи!

Урсула и Амаду се гмурнаха в морето и изчезнаха. А Пепи си придърпа лодката и започна да я влачи по брега.

Чадърчето обаче не беше на мястото, на което го беше оставил. Огледа се и видя, че се намира върху една от най-големите кули на пясъчен замък, който беше построен от едно момиченце с розов бански и неговата майка. Пепи прецени, че няма нужда от него, тъй като вече се беше превърнал от бяло паяче в черно.

А и замъкът нямаше да е толкова страхотен без неговото зелено чадърче и Пепи забърза към своя дом, в клоните на този храст, точно на плажната ивица, на морето, в Бургас.


Автор: Симона Василева, 9 клас 
ППМГ „Добри Чинтулов”, Сливен 
Учител: М. Милева
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 3 юли

Темите в предаването днес: А сега накъде -отзвук от политическите новини на деня. Протести на бургаски фармацевти заради промени в дейността им. Ще чуем мотивите им. Възможно ли е инцидентите след скокове от Моста в Бургас да бъдат предотвратени или поне сведени до минимум. Отговора  търси Александра Маркарян. В началото на активния летен сезон..

публикувано на 03.07.24 в 14:24

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 3 ЮЛИ:

Дали животът ни ще бъде банално ежедневие или чудесно приключение, зависи единствено от нас. Добро утро в сряда! Време е за разсънване с чаша кафе, лека закуска и добри мисли. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 03.07.24 в 06:30

Темите в „Булевард Демокрация“ на 2 юли

В българската политика се сключват сделки с дявола! Обяви го съоснователят на „Величие“ Ивелин Михайлов, визирайки другият основен човек в партията полковник Николай Марков. Всички знаци, че партията ще е поредното „всяко чудо за 3 дни“ в българската политика като че ли вече са налице. Едвам нарадвали се на изборната си победа и вече се говори..

публикувано на 02.07.24 в 13:22

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 ЮЛИ! Термометърът почукал на прозореца и казал: „Моля те пусни ме вътре, че навън е много топло”… Ето така сме през юли – лято, жега, плаж и морски вълнения! Добро утро във вторник!  Стягаме куфарите с летни новини и разхлаждаме 2-ри юли със свежа музика от ефира на БНР – Бургас Ето какво сме ви приготвили..

публикувано на 02.07.24 в 07:01

"Булевард Демокрация" на 1 юли

Темите в предаването: Постигане на единство в българската православна църква е основната задача, която стои пред патриарх Даниил. Изборът му беше изненада, но той изглежда достоен за поста и трябва да му се даде шанс да стане обединител на духовенството, коментира д-р Атанас Орачев, председател на сдружение „Православен зов“, с него разговаря..

публикувано на 01.07.24 в 14:37

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 1 ЮЛИ!

Независимо дали сте посрещнали първото юлско утро на плажа или в леглото-добро утро в първия ден от новия месец, при това понеделник. На вълните на БНР-Бургас приветстваме юли с обещания за нови летни емоции. Как посрещнаха Джулай морнинг на бургаския плаж ще разберем от малки и големи, които пренощуваха на ивицата, за да не изпуснат..

публикувано на 01.07.24 в 07:18

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 30 ЮНИ!

Като пясък от морския бряг една година изтече и ето ни отново пред Джулай в Бургас. Програмата е ясна, вървят последни репетиции за големия концерт до моста. За този уникален за страната ни обичай по посрещане на първото юлоско утро на плажа с музика е разговорът ни с певицата Марияна Добрева- Велева, която вече за 12-и път е сърцето на..

публикувано на 30.06.24 в 10:54